Lietuvoje – naujas įrenginys internetui  (3)

Prieš 15 metų pasaulyje buvo vos 36 milijonai žmonių, kurie naudojosi internetu. Šiuo metu šis skaičius yra 55 kartų didesnis – šiek tiek daugiau nei 2 milijardai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Beveik kas trečias planetos gyventojas naudojasi internetu. Daugeliui žmonių internetas tapo neatsiejama kasdienio gyvenimo dalis. Internetu galima įsigyti turbūt viską: buities techniką, knygas, dviračius ir netgi maisto produktus, kuriuos Jums pristatys į namus. Internetas yra naudojamas patiems įvairiausiems tikslams. Pavyzdžiui, planuodami kelionę, internete galite pasitikrinti Lietuvoje esančias eismo sąlygas (informacija perduodama nuotoliniu būdu naudojant internetą), kai kuriuose daugiabučiuose sunaudojamo vandens kiekio rodmenys perduodami nuotoliniu būdu ir tikslią einamąją informaciją galima rasti vandens tiekėjo svetainėje. Beje, televizijos transliacijos internete turbūt jau nieko nebestebina? Kai kuriuose užsienio valstybėse televizijos programas jau galima peržiūrėti netgi ne tada, kai jos yra transliuojamos, o žiūrovui patogiu metu.

Internetas atkeliauja net į tokius įrenginius kaip televizoriai, tad pastarieji perima kai kurias kompiuterių funkcijas (naršymas internete). Artimiausiais metais pamatysime vis daugiau įrenginių, kurie naudos internetą, o kai kurie iš jų atliks kelių daiktų funkcijas. Pavyzdžiui, televizorius ir kompiuteris gali tapti vienu įrenginiu, o telefonas gali išstumti piniginę ir kreditines korteles iš Jūsų kišenių. Internetui atkeliaujant į vis daugiau įrenginių keisis ir kiti mūsų įpročiai: nuotolinis mokymasis taps populiaresniu nei iki šiol, nes mokytis galėsite ten, kur norėsite ir tada, kai galėsite.

Galime tik pasidžiaugti, kad Lietuvos gyventojai yra imlūs naujovėms: turime vieną sparčiausių interneto greitaveikų pasaulyje, sparčiai plėtojamą šviesolaidžių tinklą ir vieni pirmųjų pasaulyje pradėjome naudotis ketvirtosios kartos (4G) mobiliuoju internetu. Šiuo metu 4G ryšio lyderio vardas Lietuvoje priklauso mobiliajam internetui MEZON, ši paslauga teikiama visoje šalyje plėtojamu „WiMAX“ technologijos tinklu (veikia jau daugiau nei pusšimtyje miestų ir gyvenviečių, prieinamas daugiau nei 60 proc. Lietuvos gyventojų).

Portale technologijos.lt rašėme apie 4G ryšio kartos plėtrą Lietuvoje, tad į pačią technologiją nebesiplėsime, o pakalbėsime apie pavasarinę naujieną – kišeninį MEZON YZI įrenginį, kuris veikia kaip belaidė interneto stotelė ir iš esmės praplečia naudojimosi internetu galimybes.

Iki šiol 4G internetas MEZON buvo prieinamas tik kompiuterių savininkams, įsigijusiems USB modemus, o telefonuose šia paslauga naudotis nebuvo galima. Ir kaip tik tuo metu, kai vis populiaresni tampa išmanieji telefonai, rinkoje atsiranda MEZON YZI. Per šį nešiojamą maršrutizatorių prie mobiliojo 4G interneto MEZON jau galima jungtis ir išmaniuosiuose telefonuose, ir visuose kituose įrenginiuose, turinčiuose „Wi-Fi“ sąsają.

Smagumas dar tas, kad MEZON YZI įrenginiu vienu metu gali naudotis keli interneto vartotojai – prie jo galima prijungti iki 8 įrenginių: tai gali būti išmanieji telefonai, stacionarūs, planšetiniai bei nešiojamieji kompiuteriai, muzikos grotuvai, elektroniniai knygų skaitytuvai, žaidimų konsolės, fotoaparatai ir t. t.

MEZON YZI yra mažas (matmenys: 110 mm x 64 mm x 18 mm) ir tik šiek tiek storesnis už „iPhone 3GS“ išmanųjį telefoną (matmenys: 115,5 x 62,1 x 12,3 mm). Beje, jis sveria 15 g mažiau už minėtąjį telefoną. MEZON YZI patogu visur su savimi nešiotis ir naudoti keliaujant. Tai įrodo ir ličio polimerų baterija, kuri mums naudojantis be perstojo veikė nuo 4 iki 5 valandų. Daugiau techninių įrenginio charakteristikų pateikta šiame puslapyje.

Svarbu paminėti, kad MEZON YZI įrenginiu labai paprasta naudotis. Jis puikiai tiks net ir nepatyrusiems vartotojams. Tereikia įdėti bateriją, įjungti maitinimo laidą ir paspausti įjungimo mygtuką. Ir viskas – 4G internetas MEZON veikia. Tik rekomenduotume perskaityti instrukciją, kurioje nurodyta, kaip apsaugoti savo mobilųjį internetą slaptažodžiu.

Kadangi prie MEZON YZI vienu metu per „Wi-Fi“ sąsają galima prijungti net keletą įrenginių, jis puikiai tiks namų ar nedidelės įmonės interneto tinklo realizavimui. Panaudojimo galimybių yra ir daugiau – galima interneto ryšiu „apdovanoti“ visą draugų kompaniją. Bent jau tokia pritaikymo koncepcija akcentuojama įrenginio reklamoje:

Rekomenduojame MEZON YZI išbandyti tiems, kurie turi išmanųjį telefoną, nes jis išsprendžia šias mobiliojo ryšio operatorių problemas:

  • 3G mobiliojo ryšio operatoriai riboja perduodamą duomenų kiekį, o 4G interneto MEZON vartotojams toks ribojimas netaikomas, tad internetu galima naudotis kiek tik nori, neskaičiuojant siunčiamų duomenų kiekio ir nesibaiminant kosminių kainų;
  • naudodami 3G ryšio technologiją galite pastebėti dažniau nutrūkstančius pokalbius bei gauti trumpąsias žinutes, kad jums kas nors neprisiskambino, nes neva buvote ne ryšio zonoje. Dėl šios priežasties operatoriai neretai rekomenduoja naudoti 2G technologiją, kurios didžiausias teorinis interneto greitis siekia vos 236,8Kbps (EDGE technologija). Tai 34 kartus mažiau nei testų metu išmatuota vidutinė MEZON YZI greitaveika.

Jei norite sužinoti daugiau apie technologijų skirtumus – perskaitykite šį mūsų anksčiau parašytą straipsnį.

Ką gi dar galima pasakyti apibendrinimui? Manome, kad norintiems naudotis pažangiausiu 4G mobiliuoju internetu, MEZON šiuo metu yra geriausias pasirinkimas. O universaliam ir nevaržomam naudojimui geriausia įsigyti MEZON YZI maršruto parinktuvą. Įprastas 4G mobiliojo MEZON interneto galimybes jis gerokai padidina, tačiau reikia pripažinti, kad papildomos galimybės visada kainuoja. Daug ar mažai – spręsti Jums: įrenginio kaina – nuo 199 Lt (kai pasirašoma 24 mėn. sutartis) iki 499 Lt. Beje, elektroninėje parduotuvėje įrangai taikoma 20 proc. nuolaida. MEZON YZI įrenginio kainas rasite paspaudę šią nuorodą, o mokėjimo planus galite apžvelgti čia.

Renkantis mobilųjį internetą turbūt kiekvienam žmogui kyla klausimas: kaip iš tikrųjų jis veikia, kokia reali jo greitaveika? Tačiau apie tai – kitame straipsnyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)