„Apple Watch“ apžvalga: neblogas išmanusis laikrodis, kurio jums nereikia (Foto)  (1)

Išmanieji laikrodžiai – dar ganėtinai nauja rinka, į kurią daugelis gamintojų atėjo visai neseniai. Tačiau vieno gamintojo visi vartotojai laukė ypatingai – buvo tikėtasi, jog ta kompanija apvers viską aukštyn kojomis, nublokš konkurentus ir parodys jiems, kaip reikia gaminti išmaniuosius laikrodžius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvo tikėtasi 2001 metų MP3 grotuvų rinkos scenarijaus ar 2007 metų scenarijaus, kuris nutiko telefonų rinkoje. Ko gero, supratote, jog kalbu apie ne ką kitą, bet „Apple“. Ir, tikriausiai, žinote, jog bent jau pagal pardavimus ši kompanija tikrai nubloškė konkurentus. Tačiau pardavimai – dar ne viskas. Ar „Apple Watch“ iš tikrųjų vertas tų pardavimų ir dėmesio, kurį jis gauna? „BITĖ“ man davė išbandyti šį gaminį, todėl rašydamas šią apžvalgą pabandysiu atsakyti į šį ir daugelį kitų klausimų.

„Apple Watch“ tviska elegancija ir kokybe

„Apple Watch“ dizainas buvo vienas iš labiausiai diskutuojamų dalykų – daugeliui „Apple“ dizainas nepatiko dėl to, kad laikrodis nebuvo apvalus ir buvo ganėtinai storas, kitiems nepatiko „Apple Watch“ karūnėlės idėja, bet daugelis buvo tiesiog nustebę, kaip čia „Apple“ pagamino tokį pilkai atrodantį įrenginį. Ir aš taip galvojau, kol nepamačiau šio laikrodžio realybėje. O čia jis atrodo žymiai įspūdingiau ir gražiau, negu nuotraukose.

Priekyje, žinoma, laikrodžio ekranas. Čia nieko įspūdingo ir neturi būti. „Apple Watch“ stiklas yra maloniai užlenktas, todėl slankioti po meniu – paprasta, komfortabilu. Visgi priekyje nėra nieko tokio, dėl ko galima būtų sakyti „oho“. Tiesiog paprastai ir elegantiškai atrodantis laikrodis.

Apie galinę šio laikrodžio dalį nepasakosiu, nes jos beveik niekada nematysite, tuo tarpu šonai matomi visada. Jie labai smarkiai primena storą „iPhone 6“. Daugeliui tai atrodo kaip moteriškas dizainas ir jeigu rinksitės 38mm modelį, tai jūsų laikrodis atrodys tikrai ganėtinai moteriškai – tiek dėl dydžio, tiek dėl šių šoninių apvadų. Nebent turite mažesnį riešą, bet apskritai, vyrams patarčiau rinktis 42mm modelį. Tęsiant apie šonus, dešinėje yra įjungimo/išjungimo mygtukas ir žymioji karūnėlė. Ji, kaip ir visas laikrodis, pasakiškos kokybės. Daugelis sako, kad neranda jai panaudojimo, bet aš jų nesuprantu – juk būtent naudojantis šia priemone, o ne lietimu, su „Apple Watch“ yra ypatingai patogu slinkti per „Twitter“, „Instagram“ naujienų srautus ar šiaip po meniu. Todėl karūnėlė man tikrai patiko ir buvo naudinga.

Ir, žinoma, kai kalbame apie laikrodžius, labai svarbi kiekvieno laikrodžio detalė yra apyrankė. Kadangi testavimui gavau „Apple Watch Sport“ versiją, tenka vertinti guminę apyrankę, pritaikytą sportui. Turiu pripažinti, tai viena iš kokybiškiausių guminių apyrankių, kokių man yra tekę matyti ir, pavyzdžiui, „Samsung Gear S“ apyrankė yra smarkiai lenkiama. Ji maloniai apspaudžia riešą, atrodo tikrai padoriai, ją paprastą tiek užsisegti, tiek nusisegti. Žinoma, galbūt laikrodis su tokia apyranke netiks prie jūsų kostiumo, tačiau apyrankę galima labai lengvai pasikeisti – tereikia paspausti vieną mygtuką ir traukti. Oi, pamiršau, dar reikia daugybės pinigų, nes papildomos „Apple Watch“ apyrankės kainuoja tikrai nemažai.

Tačiau jeigu kalbėti ne apie kainą, o tik apie patį grožį ir dizainą, „Apple Watch“ yra tikrai malonus tiek akiai, tiek ant rankos, tiek valdant. Tai – aukščiausios kokybės gaminys ir tą įdirbį įvertins kiekvienas. Galbūt jis gali pasirodyti kiek per moteriškas ar šiek tiek per sportiškas, tačiau pernelyg nerimauti nėra ko – pasirinkus tinkamą apyrankę abi šios bėdos turėtų išsispręsti.

Ekranas paliko teigiamą įspūdį

„Apple Watch“ 1.32 colių 272×340 raiškos „Retina“ ekranas man paliko teigiamą įspūdį. Galbūt „Samsung Gear S“ ekranas man pasirodė šiek tiek geresnis vien dėl to, kad jis yra didesnis ir turi didesnę raišką. Tačiau apskritai, „Apple Watch“ puikiai atvaizduoja visas spalvas, yra raiškus ir ryškus. Aš negaliu sakyti, kad naudodamiesi šio laikrodžio ekranu, galėsite redaguoti nuotraukas, nes jo ekranas idealiai atvaizduoja spalvas. Taip nėra, tačiau „Apple Watch“ laikrodžio ekranas turi bene visas teigiamas savybes, kurios laikrodžio ekranui yra būtinos. Netgi ir būtinybė, kurią pro akis praleido kiti gamintojai, „Apple Watch“ turi! „Apple Watch“ įsijungi kaskart jį atsukus į veidą. Nebūtina daryti kažkokių kvailų ir dirbtinų mostų – viskas gaunasi natūraliai.

O be būtinybių, „Apple Watch“ turi ir tai, ko neturi kiti išmanieji laikrodžiai – paspaudimo jėgos fiksavimo arba kitaip – „Force Touch“. Tai reiškia, jog „Apple Watch“ ekranas jaučia kokia jėga spaudžiate ekraną ir tai galima panaudoti papildomoms funkcijoms. „Force Touch“ veikia puikiai ir tai tikrai naudinga funkcija išmaniojo laikrodžio navigacijai supaprastinti. Taigi, „Apple Watch“ ekranas man paliko tik teigiamus pojūčius – „Apple“ sugebėjo ne tik panaudoti senąsias technologijas, kad ekranas būtų kokybiškas, bet kompanija nepamiršo ir inovacijų. Puiku!

„Apple Watch OS“ – graži, bet abejoju, kad to gana

Visgi išmanųjį laikrodį perkame dėl jo išmanumo, o ne tik dėl grožio. „Apple Watch“ yra tikrai išmanus laikrodis – jame galima rasti ir navigaciją, ir skaičiuotuvą, ir „Twitter“, ir beveik viską. Bet apie viską – iš pradžių.

Labiausiai neigiamas dalykas, bent jau kol kas, yra laikrodžio „veidų“ pasirinkimai. Galite pasirinkti vieną iš dešimties laikrodžio dizainų ir… viskas. Papildomai nieko siųstis kol kas „Apple“ neleidžia, todėl turėsite tenkintis tuo, kas yra. Tiesa, bent jau galima pakeisti valdiklius – daugumoje laikrodžio dizainų yra palikta laisvų vietų jūsų norimiems valdikliams, pavyzdžiui, kalendoriui, orams ar panašiai. Taigi, čia „Apple“ dar turi pasivyti „Android Wear“ ir netgi „Samsung Tizen“. Bet „Apple“ pirmauja kitur. Standartinės „Apple Watch“ programėlės yra beveik tobulos – jos gražios, paprastos ir funkcionalios. Išimtis, ko gero, sporto programa – ji ganėtinai baisi, nors ir funkcionali. Visgi visos likusios programėlės mane šimtu procentu sužavėjo. Ko gero, iš visų programėlių dažniausiai naudojau orus – netgi čia „Apple“ sugebėjo nustebinti. Niekada nesitikėjau, jog į tokį nedidelį ekrano plotą galima sutalpinti tiek daug informacijos tiesiog darant tai protingai. Tą patį galiu pasakyti apie navigaciją ar bet kurią kitą standartinę „Apple Watch“ programėlę. „Apple“ tikrai puikiai padirbėjo – naudotis standartinėmis programėlėmis – vienas malonumas. Tačiau vien standartinėmis programėlėmis naudotis būtų kvaila. Tuo tarpu su atsisiųstomis „Apple Watch“ programėlėmis situacija nėra tokia gera. Jos šlykščiai baisios, lėtos, minimaliai funkcionalios, niekada neišnaudoja karūnėlės galimybių. Visgi tai turėtų būti ištaisyta su „Watch OS 2.0“ pasirodymu, kai „Apple Watch“ programėlės galės būti pačiame laikrodyje, o ne tiesiog perduodamos per Bluetooth iš „iPhone“. Bet bent jau kol kas nuo konkurentų šioje vietoje smarkiai atsiliekama.

Ko pasigedau? Klaviatūros. Taip, klaviatūros. Bent jau kokios nors paprastutės T9 klaviatūros „Apple Watch“ reikėtų. Aš suprantu, jog niekas nerašo ilgų el. laiškų ar žinučių išmaniuoju laikrodžiu, tačiau bent jau patvytinti „Apple“ laikrodžiu kartais tikrai norėtųsi turėti galimybę.

Trūko ir galimybės atsakyti į „Facebook Messenger“ žinutes ir apskritai, „Facebook“ galėtų sukurti kokią nors paprastą programėlę „Apple Watch“. Nors, ko gero, tai – tik laiko klausimas.

Bet esmė tame, kad „Apple Watch“ neatlieka vienos iš pagrindinių išmaniųjų laikrodžių funkcijų – išmanusis laikrodis yra skirtas tam, kad iš kišenės reikėtų rečiau traukti telefoną. Taip, „Apple Watch“ leidžia sutaupyti laiko peržiūrint orus ar „Instagram“ srautą ant riešo, tačiau kai gauni žinutę, el. laišką ar reikia atsakyti į tvytą, vis tiek turi traukti telefoną. To iki šiol neišsprendė nei vienas išmanusis laikrodis, tačiau dauguma to tikėjosi būtent iš „Apple“.

Dar iš „Apple“ tikėjomės gauti itin paprastą ir lengvai suprantamą vartotojo sąsają. Jos negavome – „Watch OS“ UI yra ganėtinai sudėtinga, lyginant su „Android“ telefonais ar tuo pačiu „iPhone“. Tačiau iš visų išmaniųjų laikrodžių, „Apple Watch“ vartotojo sąsaja, ko gero, yra pati paprasčiausia ir maloniausia valdymui – tiek dėl to, kad ją, palyginus su kitomis laikrodžių OS, nesunku suprasti, tiek dėl to, kad „Apple Watch OS“ yra ypatingai graži. Bet ar to gana, kad sakyčiau, jog „Apple Watch OS“ yra geriausia išmaniųjų laikrodžių OS – abejoju.

Baterijos tarnavimo laikas nebuvo „Apple“ prioritetas

Viena iš priežasčių, dėl kurių išmaniųjų laikrodžių populiarumas iki šiol yra gana žemas – jų baterijos tarnavimo laikas. Panašu, jog „Apple“ negalvojo, jog jiems tai sutrukdys ir jie įdiegė nedidelę 205 mAh bateriją. Kupertino kompanija buvo teisi, pardavimai vis tiek puikūs. Bet pirkėjams teks tenkintis vos diena su puse laikančia baterija. T.y. „Apple Watch“ baterija tarnauja maždaug tiek pat, kiek ir kitų išmaniųjų laikrodžių. Matomai „Apple“ šioje vietoje jautė per mažai konkurencijos ir inovuoti nesistengė.

Belieka pasidžiaugti tuo, kad „Apple Watch“ pilnai įsikrauna per maždaug valandą, o ir kroviklis atrodo ganėtinai gražiai. Bet tuo šio laikrodžio baterijos privalumai ir baigiasi.

„Apple Watch“ manęs nenustebino, bet ir nenuvylė

„Apple“ sukūrė neblogą išmanųjį laikrodį. Tačiau jis – tik neblogas. Jis gražus, turi puikų ekraną, patogiai ir paprastai valdomą operacinę sistemą, programėlių vis daugėja ir po „Apple Watch OS 2.0“ atnaujinimo jos daugės dar sparčiau ir jos bus kokybiškesnės, bet „Apple“ nepadarė pagrindinės užduoties. Ne, nekalbu apie aukštą kainą (apie 600 EUR Lietuvoje, „BITĖS“ salone už pigiausią modelį) ar vidutinišką bateriją. Aš kalbu apie pačią išmaniojo laikrodžio esmę. Kokia ji? Kada pagaliau mes visi jausime būtinybę ar bent jau didelį norą turėti išmanųjį laikrodį? „Apple“ šios užduoties neįvykdė – „Apple Watch“ tėra eilinis išmanusis laikrodis su neaiškia užduotimi ir milžiniška kaina.

Tačiau kaip dar vienas išmanusis laikrodis su neaiškia užduotimi – „Apple Watch“ yra tikrai puikus. Nors negalėčiau pasakyti, kad „Apple Watch“ yra vertas tų didžiulių pardavimų, tačiau galiu drąsiai teigti, jog jį įsigiję žmonės per daug nesigailės. „Apple Watch“ turi neblogą dizainą, nuostabią OS (kuri po „Watch OS 2.0“ atnaujinimo taps dar nuostabesnė) ir „Apple“ bent jau pabandė inovuoti su „Force Touch“ ir karūnėle. Pavadinti „Apple Watch“ vienu iš geriausiu išmaniųjų laikrodžių būtų drąsu, bet leisiu sau pasakyti, jog „Apple Watch“ yra tiesiog neblogas laikrodis. Visgi pats išmaniojo laikrodžio dar nepirksiu ir su nekantrumu lauksiu 2016 metų – įtariu, jog būtent tada gamintojai pagaliau suvilios mane įsigyti tokį daiktą. O kol kas rinką tiesiog stebėsiu – tą patį rekomenduoju daryti ir visiems kitiems.

Tolesnėje nuorodoje galite peržiūrėti „Apple Watch“ pasiūlą ir kainas. 

blog.murinas.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Erik Murin
(12)
(13)
(-1)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: