„SoundMagic HP200“: didis garsas iš Kinijos? (Apžvalga)  (1)

„Sennheiser“, „Beyerdynamic“, AKG, „Grado“... Tai garsiausių ausinių gamintojų vardai, kuriuos kiekvienas muzikos mylėtojas savaip linkęs sustatyti į savo asmeninę vertinimo skalę. Dar galėtume pridėti plačiau lietuviams žinomas „Audio Technica“ su „Denon“ ir nedvejojant užbaigti vardijimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vistik sąrašą nedrąsiai norėtume praplėsti dviejų žodžių (sound ir magic) kombinacija. „SoundMagic“ – paslaptingas ir pirminio susižavėjimo nekeliantis ausinių gamintojas. Kodėl? Greičiausiai todėl, kad tai Kinijos gamintojas. Vis dėlto neskubėkime už tai teisti. Linčo teismą galima suorganizuoti itin greitai (tik išgirdus produkto gamintojo kilmę), todėl visų pirma bent išpakuokime iš „SoundMagic HP200“ iš dėžutės.

Pakuotė ir komplektacija

Kaip ir visi gamintojai, taip ir „SoundMagic“, nevengia dėžutės paviršiaus plotą išnaudoti su populizmu surištiems užrašymams. Jų vardinti nesiruošiame – dominančius pareiškimus apie garsą, surinkimo kokybę ir ne tik galima išskaityti iš nuotraukų. Pastebėjimas vienas. Pati dėžutė yra kompaktiška. Tai parodo, kad kiniečiai moka tausoti vietą ir medžiagas arba ant ausų dedamos HP200 sugeba transformuotis į kompaktišką produktą.

Netrukus suprantame, kad kartono reikėjo tiek, kad būtų apgaubtas kietos konstrukcijos ausinių krepšelis – dėtuvė. Vienas dėtuvės skyrius skirtas pačioms ausinėms, kitas – aksesuarams. Kinai prideda pagrindinį 1,2 m ilgio kabelį, 3 m prailginimo kabelį, lėktuve praversiantį adapterį ir 3.5 -> 6.3 mm užsukamą galvutę. Galima paminėti ir brošiūrą su taisyklėmis bandant pasinaudoti dviejų metų trukmės garantiniu aptarnavimu bei VIP kortelę. Reikėtų suprasti, kad VIP kortelė turėtų pasitarnauti reikalaujant tam tikrų nuolaidų, kai perki tiesiai iš pačios „SoundMagic“. Ar ši kortelė turi kažkokią tai galią Lietuvoje perkant iš oficialaus „SoundMagic“ produkcijos perpardavinėtojo sunku pasakyti, bet manome, kad daugiau mažiau visose technikos pardavimo vietose (kalbame ne tik apie ausines) galima prašyti bent simbolinės nuolaidos. Tam nereikalingos jokios VIP kortelės.

 

Dizainas

HP200 sveria 320 gramų. Tai yra pakankamai sunkios ausinės. Pagrindinį svorį matomai sudaro iš metalo pagamintos perforuotos grotelės, kurios mūsų akiai neatrodo labai moderniai ir daugiau dvelkia retro įvaizdžiu. Akivaizdu viena - tai atviro tipo ausinės. Grotelės apsuptos kietos gumos sluoksniu, o kairiojo kaušelio dalyje įrengtas lizdas prijungiamam kabeliui. Jis lizde įtvirtinamas L tipo užrakto pagalba. Pirmas įspūdis, kad toks užraktas yra labai tvirtas ir patikimas, niekada neleisiantis kabeliui iškristi iš lizdo net ir smarkiau už jo truktelėjus. Šalia turimų „AKG Q701“ ausinių užraktas daug skystesnis...

Mums patikrinti neįmanoma, bet „SoundMagic“ teigia, kad HP200 lankelis sustiprintas metalo konstrukcija. Oda aptrauktas lankelis iš viso turi dešimt padėties pozicijų ir išsitraukia tikrai aukštai, todėl sau tinkančią poziciją turėtų nesunkiai rasti ir turintis didesnės apimties galvą. Kaušeliai geba atbuline eiga pasisukti 90 laipsnių kampu – galimybė išlaisvinti ausis nenusiimant pačių ausinių. Taip pat rotaciniu judesiu pasižyminti jungtis gali persukti kaušelius į priešingą nuo ausies pusę. Jungtis, kuri su lankeliu sutvirtinta varžtais, atrodo ne mažiau patikima nei atjungiamo kabelio jungtis su pačiomis ausinėmis. Oda aptraukti kaušelių paminkštinimai yra pakankamai stori. Teks įsitikinti ar spaudimo jėga ausims nėra per didelė.

 

Kaip jos skamba?

„Asus Xonar Essence One“ DAC‘as stovi dešinėje, todėl dalis į kairįjį kaušelį tvirtinamo kabelio ilgio yra prarandama. Nors 1,2 m pakanka ir galvos judesiai nėra pernelyg suvaržyti pabandome panauduoti prailgintoją. HP200 startas ne tik labai tylus, bet ir su akivaizdžiais iškraipymais. Du kartus patikriname ar viskas sujungta tinkamai, bet nuo to niekas nesikeičia. Dedame kabelį – prailgintoją į šoną ir iškart turime teigiamą efektą. Brokas? Greičiausiai, nes net įprastinis pigiausias kabelis taip neturi elgtis. O gal visgi brokuotos pačios ausinės? Kairioji 53 mm skersmens iš neodimio pagaminta membrana dažnai ausims pateikia traškesį. Ne visą grojaraštį turime FLAC formate (peikti nereikia), bet tai ir yra didžiausia problema. HP200 ne tik kad gali pateikti detalią reprodukciją, bet sugeba nusileisti iki mikro detalizacijos lygio. Kokybiškas MP3 įrašas nuo „loosless“ FLAC formato skiriasi kaip diena nuo nakties. „SoundMagic“ nurodo, kad HP200 varža siekia 20 omų su 10 %  paklaida. Reikia sutikti, kad šios ausinės nereikalauja daug galios iš šaltinio ir jos poreikius pilnai patenkina iki pusės pasuktas „Essence One“ garso ratukas, tačiau kaip ir kiekvienos aukštesnės klasės ausinės, taip ir HP200, reikia tikėti, kad turi teigiamos naudos iš signalo stiprinimo.

„SoundMagic HP200“ aiškiai palieka neutraliai skambančių, garsą nespalvinančių, ausinių pobūdį. Kadangi HP200 yra atviro tipo ausinės, garso išmetimas į aplinką yra neišvengiamas efektas, kuris priklausys nuo to, kaip garsiai bus klausomąsi. Atsižvelgiant į ausinių tipą labiausiai stebina kaip HP200 reprodukuoja žemus dažnius. Neretai atviroms ausinėms trūksta to vadinamojo boso, tačiau su HP200 nėra nieko panašaus. Jos nėra nei pernelyg bumsinčios, nei visiškai neturinčios boso. Jo yra tiek kad daugelis turėtų tą kiekį pavadinti aukso viduriuku. Svarbiausia, kad patys žemiausi dažniai atkuriami energingai, plokščios pakraipos tembras neegzistuojantis. Mid-bass zonai stengiamasi primesti griežtą kontrolę. Gaunama greita ir smūgiuojanti reprodukcija, dažniausiai leidžianti nesunkiai atskirti mid-bass nuo lower-mids.

Vidutinė dažnių juosta būna viena iš stipriųjų atvirų ausinių pusių. Ne išimtis ir HP200. Skambesys labai turtingas ir pilnas šilumos, tonams būdingas realistiškumas su nuliu anemiškumo priedų. Tam tikrais atvejais HP200 mėgsta kiek labiau išreikšti aukščiausiai esančią dažnių juostą. Tai nenutinka dažnai, tačiau ir susidūrus su šiuo efektu negalima pasakyti, kad štai aukštieji tikrai rėžia ausį ir užvaikomi per daug aukštai. Atsiduriama tik ant pačios ribos arba ji čiut viršyjama. Taip atsitikus, aukštieji klausos nevargina ir bendru įvertinimu yra išlaikomi tinkamame aštrumo lygyje. Garsų pozicionavimą (angl. soundstage) būtų galima apibūdinti kaip labai platų. Vis dėlto, HP200 modelis „AKG Q701“ ausinėms šiuo atžvilgiu prilygti negali. Q701 pasižymi tiesiog milžinišku „soundstage“ efektu. Garsai po „aplinką“ išsklaidomi milžinišku atstumu. HP200 juos linkę kur kas labiau įcentruoti. Drįstame spėti, kad Q701 yra vienos iš didžiausiu „soundstage“ pasižyminčių ausinių, kurias tik galima įsigyti. HP200 atveju jis labai didelis, bet Q701 tiesiog milžiniškas.

Dėl „SoundMagic HP200“ patogumo neturime jokių skundų. Net po ilgesnio naudojimo galva išliko visiškai „nepažeista“. Jokio skausmo nei viršugalvyje, nei aplink ausis. Lankelio ir padelių sukurta spaudimo jėga puikiai atitiko galvos charakteristikas. Tai puiki paraiška, kad HP200 gali būti ne mažiau patogios ir kitokią galvos formą turinčiam klausytojui.

 

Išvados

Prašėme, kad neskubėtumėt teisti produkto vien už jo kilmės šalį. Šiuo atveju „SoundMagic HP200“ ne tik kad surinktos, bet ir sukurtos žemyninėje Kinijoje. Ar dėl to reikėtų baimintis, išgyventi, nerimauti ir pan? Ne. Vienareikšmiškai. Pigios Kinijos neprimena nei HP200 ausinių surinkimo kokybė, nei jų skambesys. Parinktos medžiagos nėra brangiausios (aliuminio čia nėra), tačiau konstrukcija tvirta ir patikima. Vietoje to, kad reikėtų jaudintis dėl pačių ausinių, labiausiai reikėtų pagalvoti kuom tektų pakeisti netyčia sutrūkusį prijungiamą kabelį, kuris turi specifinį L tipo užraktą. Beje, savo funkciją atliekantį puikiai. Iš mūsų dėmesio sulaukia ir papildomas 3 m prailginimo kabelis, kuris, įtariame, neišvengė broko. Ir tai turbūt viskas, ką galima surinkti blogo apie HP200. Tiesa, kol „montavome“ apžvalgą buvome informuoti, kad visas pagrindines HP200 dalis, įskaitant ir prailginimo kabelį, galima įsigyti atskirai.

260 eurų už ausines pasiryžęs sumokėti tikrai ne kiekvienas. Ir tikrai iš tų pačių ausinių skleidžiamas garsas privalo patikti kiekvienam vien dėl fakto, kad mes tuos pačius garsus girdime skirtingai. Mūsų manymu, HP200 tuos 260 eurų atgroja su kaupu ir gali drąsiai varžytis ir su brangesniais konkurentų modeliais, ką ir įrodė. „AKG Q701“ ir HP200 skambėjimo profilis turi panašumų, bet įvertinus bendrai tai yra dvi skirtingai skambančios ausinės, didžiausiam skirtumui išryškėjant žemiausiame dažnių ruože, kur Q701 riba nėra tokia gili, kaip HP200. Neretai Q701 bosas pasirodė esantis tiesiog per liesas, ko niekad nesijautė HP200 atveju. Labai stiprus garsų išcentravimas po kairę ir dešinę puses dažnai leisdavo su Q701 išgirsti mikro detales dar geriau, tačiau lyg ir pasirodydavo, kad skambesys kartais tampa kažkiek nenatūralus. Q701 yra labai priklausomos nuo ausinių stiprintuvo – be jo nė iš vietos, kai HP200 jis nėra būtinas. Dar kartą prisiminus kainą, bent jau mūsų ausims „SoundMagic HP200“ pasirodė skleidžiantis ne tokį ir tolimą skambesį nuo „magic sound“.

Atnaujinta:

Galima vadinti neišprusimu ar žioplumu, bet grąžinus HP200 paaiškėjo, kad kabelis-prailgintojas nėra brokuotas. Iš pat pradžių ne visai patiko sujungimo principas - to pasekoje jo nesugebėjome tinkamai įstumti į pagrindinį kabelį.

Padėka „SoundMagic“ atstovui Lietuvoje „UAB Audio guru

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technews.lt
Technews.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai (1)