Prireikė nešiojamo muzikos grotuvo? Geriausi modeliai ir kiti patarimai  (4)

Jeigu dažnai klausotės muzikos ir tam jau nepakanka išmaniajame telefone integruoto MP3 grotuvo, teks pasižvalgyti po specializuotus media grotuvus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Čia yra dvi pagrindinės stovyklos – „Apple“ media grotuvai ir „visi kiti“. Jeigu nesate fanatiškai nusistatęs prieš „Apple“, šios kompanijos muzikiniai grotuvai būtų rekomenduojami pirmiausia. Jie pirmieji surado idealų išpildymą, koks turėtų būti patogus ir funkcionalus MP3 grotuvas ir per eilę metų galutinai nušlifavo visas funkcijas ir galimybes. Todėl nieko keisto, jog „Apple“ ir toliau tiesiog karaliauja muzikos grotuvų rinkoje – štai kodėl tai vienas iš geriausių pasirinkimų daugeliui žmonių.

„Apple iPod“ grotuvai

Rinkoje yra nemažai „Apple“ grotuvų ir kiekvienam iš jų būdingos tam tikros savybės, galinčios būti naudingos tam tikroms grupėms žmonių:
  • iPod Shuffle“ –
    vienas iš mažiausių muzikos grotuvų pasaulyje, puikiai tinkantis sportuojantiems ar tiesiog nedidelio ir labai paprasto grotuvo ieškantiems žmonėms. Tiesa, šis grotuvas neturi nei didelio kiekio atminties, nei kokio nors ekrano.
  • iPod Nano“ –
    populiariausias muzikos grotuvas rinkoje. Jis – šiek tiek didesnis, negu „Shuffle“, jis turi ekraną ir daugiau atminties.
  • iPod Touch“ –
    ko gero, populiariausias pasirinkimas tiems, kurie ieško labai lengvo medijos grotuvo, kuriuo naudojantis galima ne tik klausytis muzikos, bet ir žiūrėti vaizdo įrašus, žaisti žaidimus ir t.t.

Savaime aišku, „Apple“ nėra vienintelis dėmesio vertas prekės ženklas. Ypač, jei „Apple“ vardas jau savaime antipatiškas. Puikius grotuvus gamina ir „Archos“, „Creative“, „Sony“, „Philips“, „Samsung“ ar „SanDisk“, tačiau šie gamintojai grotuvų turi labai daug ir kiekvieną iš jų aprašyti būtų sudėtinga. Galite peržiūrėti vien Lietuvoje platinamų muzikos grotuvų asortimentą ir jų kainas.

Žymiai paprasčiau paaiškinti, pagal kokius kriterijus reikėtų rinktis grotuvą.

Kokios gero medijos grotuvo savybės?

  • Gera garso kokybė.
    Savaime aišku, bene svarbiausias aspektas renkantis medijos grotuvą turėtų būti garso kokybė, FLAC ar panašių formatų palaikymas ir t.t. Pavyzdžiui, FLAC formatą palaiko šie grotuvai. Tiesa, jeigu planuojate įsigyti labai kokybišką garsą galintį atkurti grotuvą, teks ieškoti ir labai aukštos kokybės muzikos (tą padaryti labai sunku) bei itin kokybiškų ausinių (tai kainuoja daug). Todėl jeigu negalite padaryti bent vieno iš šių dviejų dalykų, galbūt neverta per daug svarstyti apie grotuvo atkūrimo kokybę.
  • Ilgai tarnaujanti baterija.
    Skirtingai, negu gera garso kokybė, ilgai tarnaujanti baterija naudinga ir, galima sakyti, būtina visiems pirkėjams. Kai kurie grotuvai gali atlaikyti daugiau nei 40 valandų nepertraukiamo grojimo (grotuvų pavyzdžiai), tuo tarpu kiti gali išsikrauti vos po kelių valandų (grotuvų pavyzdžiai). Rekomenduojame rinktis grotuvus su didele baterijos talpa ir galimybe krauti per Micro USB jungtį (tuomet galėsite naudotis ir išorinėmis baterijomis ir krauti grotuvą tiesiog telefonui skirtu krovikliu).
  • Didelė atminties talpa ir/arba atminties kortelių palaikymas.
    Kai kurie medijos grotuvai turi 4-8GB vidinės atminties, todėl juose tilps santykinai nedaug dainų – vos keli šimtai. Tuo tarpu kiti grotuvai turi 64 ar net 128GB vidinės atminties – tokiuose grotuvuose tilps tūkstančiai dainų, todėl jų naudojimu galės mėgautis net patys didžiausi melomanai. Kaip ten bebūtų, bene geriausias variantas – Micro SD atminties kortelių palaikymas. Šiais laikais yra netgi 256GB talpos atminties kortelės ir jas labai paprasta keisti, todėl rimtiems medijos mėgėjams rekomenduojame rinktis Micro SD palaikančius grotuvus.
  • Naudojimo paprastumas.
    Viena iš „Apple iPod“ grotuvų populiarumo priežasčių – jų paprastumas. Kai kurie grotuvai turi labai komplikuotą valdymą, todėl rekomenduojame pasiskaityti apžvalgas, pasižiūrėti vaizdo įrašų arba bent jau grotuvo dokumentaciją internete. Taip pat reikia turėti omeny, kad kai kurie grotuvai neturi ekranų (pavyzdžiui, tas pats „iPod Shuffle“), todėl kai kurių funkcijų juo atlikti tiesiog negalėsite.
  • Vaizdo įrašų atkūrimo galimybė.
    Visų pirma, reikėtų savęs paklausti, ar jums reikia tik muzikos, ar norite žiūrėti ir filmus bei vaizdo įrašus. Jeigu jus domina ne tik muzika, tuomet rekomenduojame rinktis grotuvą su kokybišku aukštos raiškos „AMOLED“ arba IPS ekranu. Taip pat rinkitės ir didesnės talpos atmintį turintį grotuvą, kadangi vaizdo įrašai užima žymiai daugiau atminties, negu muzika.
  • Papildomos galimybės.
    Jeigu ieškote grotuvo su papildomomis galimybėmis, t.y. programėlėmis ir žaidimais – rinkitės tik „iPod Touch“ arba vieną iš grotuvų su „Android“ OS. O jeigu jums reikia FM radijo, diktofono, tai tokį funkcionalumą galite rasti ir kai kuriuose pigesniuose bei paprastesniuose grotuvuose.

Pasvarstykite, ar jums iš viso reikia grotuvo

Šiais laikais, kai praktiškai kiekvienas turime išmanųjį telefoną arba bent jau telefoną, palaikantį atminties kortelę, medijos grotuvų populiarumas menksta, todėl verta pasvarstyti, ar jums iš tikrųjų reikalingas muzikos grotuvas. Juk telefonu galima nuveikti žymiai daugiau ir telefonų valdymas patogesnis. Žinoma, tai negalioja audiofilams ir melomanams, tačiau jeigu esate paprastas žmogus, gal atskiro grotuvo jums netgi nereikia.


 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Erik Murin
(10)
(80)
(-70)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: