Patarimai renkantis namų kino sistemas  (4)

Televizorius namuose jau seniai tapo neatskiriama interjero dalis. Tačiau šiuolaikinės technologijos leidžia kur kas daugiau, nei įprastas televizorius – galima įsirengti tikrą asmeninę multimedijos studiją, kuri leis ne tik patogiai žiūrėti filmus, bet ir žaisti kompiuterinius žaidimus bei kokybiškai klausytis muzikos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Televizorius namuose jau seniai tapo neatskiriama interjero dalis. Tačiau šiuolaikinės technologijos leidžia kur kas daugiau, nei įprastas televizorius – galima įsirengti tikrą asmeninę multimedijos studiją, kuri leis ne tik patogiai žiūrėti filmus, bet ir žaisti kompiuterinius žaidimus bei kokybiškai klausytis muzikos.

Pirmiausia, jeigu norite mėgautis kiekviena sekunde žiūrint televizorių, jūs privalote įsigyti erdvinę garsiakalbių sistemą. Štai ką rekomenduoja „THX“ ekspertai.

Jeigu norite, kad jūsų kambario technika būtų suderinta, nenorite gaišti savo brangaus laiko rinkdami atskirus komponentus, pirkite vieną iš sukomplektuotų namų kino sistemų (kitaip – HTiB), kadangi jos bus suderintos ir pagal išvaizdą, ir nereikės papildomai ieškoti visų dedamųjų. Tuo labiau, jog sukomplektuotos namų kino sistemos nėra labai brangios – tolesnėse nuorodose galite peržiūrėti jų lietuviškas kainas ir asortimentus el. parduotuvėse fortakas.lt, 1a.lt, skytech.lt ar varle.lt.

Kaip matysite, bene pigiausia namų kino sistema kainuoja 100 € - tai „Philips Micro music system BTM2310“. Tiesa, tai bene kukliausių galimybių pasirinkimas, iš esmės skirtas muzikos klausymui. Kur kas daugiau galimybių turi namų kino sistemos, kainuojančios virš 400€. Pvz., Namų kino sistema LG BH9430PW. Tai kur kas universalesnė sistema, su kuria galima ne tik klausytis muzikos, bet ir žaisti žaidimus ar žiūrėti filmus.

Dera atkreipti dėmesį, jog įprastinė namų kino sistema turės 5.1 garsiakalbių sistemą (6 garsiakalbiai) ir AV imtuvą. Visą tai reikės kažkur gražiai sutalpinti į kambarį, tad rinkdamiesi namų kino sistemas iš karto pagalvokite ir apie kambario erdvę, jo išplanavimą, interjero dizaino elementus. Nors sukomplektuotos namų kino sistemos panaikina rūpesčius dėl komplektacijos, tačiau suvaržo pasirinkimų laisvę, ypač jei norite nestandartinių garso kolonėlių.

Tokiu atveju teks komplektaciją susidėti pačiam – tai nėra labai paprasta, todėl aptarkime, kaip teisingai išsirinkti komponentus.

Kokio dydžio sistemos jums reikia?

Sistemos, kurią planuojate įsigyti, dydis, žinoma, priklauso nuo jūsų kambario, televizoriaus ir baldų dydžio. Gera namų kino sistema turi būti pakankamai didelė ir gera, kad galėtų užpildyti jūsų kambarį kokybišku, švariu garsu. Tačiau prasmės pirkti milžinišką sistemą turint nedidelį kambarį tiesiog nėra prasmės, kadangi tuomet savo garso sistemos galios tiesiog niekada neišnaudosite. Taip pat didžiulė garso sistema keistokai atrodytų šalia nedidelio, pavyzdžiui, 32 colių ekraną turinčio televizoriaus. Todėl pasistenkite parinkti tokio dydžio sistemą, kuri negadintų jūsų kambario išvaizdos, gražiai skambėtų ir galėtų išnaudoti visą savo potencialą.

Pagalvokite, kam naudosite.

Prieš pirkdami namų kino sistemą, gerai pasvarstykite, kam planuojate ją naudoti – ar jūsų planuose yra tik filmų ir vaizdo įrašų žiūrėjimas? Galbūt žaidimai? Tuomet turėtumėte pirkti 5.1 arba 7.1 sistemą, bet jeigu muzika – pagrindinis jūsų prioritetas, tuomet rinkitės 2.1 arba 5.1 multimedijos sistemą. Kaip jau, ko gero, supratote, pats „viduriukas“ yra 5.1 sistemos – jos bus tinkamos tiek muzikos klausimui, tiek filmams, tiek ir žaidimams.

Kas yra AV imtuvas ir kodėl jums jo reikia?

Jeigu jūs norite tikros garso kokybės, AV imtuvo jums būtinai reikės. AV imtuvas yra visos namų kino sistemos branduolys – prie jo galėsite prijungti savo TV, DVR, DVD ar Blu-Ray grotuvą, telefoną ar žaidimų konsolę. Tuomet tikslus ir kokybiškas garsas yra perduodamas į jūsų kolonėles.

Savaime aišku, AV imtuvų yra labai įvairių, kai kurie iš jų yra neįtikėtinai brangūs, tačiau jeigu jums nereikia ypatingo funkcionalumo ar nesate didžiausias garso ekspertas, jums pakaks ir vieno iš paprastesnių AV imtuvų. Tolesnėje nuorodoje galite peržiūrėti AV imtuvų asortimentą ir lietuviškas kainas.

Kai renkatės AV imtuvą, pirmiausiai įsitikinkite, jog jis yra pakankamai galingas, kad galėtų sėkmingai veikti su visa jūsų audio sistema. Tada peržiūrėkite visus palaikomus apdorojimo režimus, klausymo režimus (pvz. žaidimų žaidėjams yra aktualus žaidimų režimas) ir, žinoma, prieinamas jungtis.

O kaipgi dėl garsiakalbių?

Garsiakalbius galite įsigyti komplektais (5.1 arba 7.1) arba atskirai. Yra daugybė brandų, iš kurių galite rinktis, kiekvienas iš jų turi kažką unikalaus. Taipogi jūs galite rinktis tarp tradicinių garsiakalbių „dėžėse“, kuriuos matys visi, ir galite rinktis garsiakalbius, kuriuos galėsite įmontuoti į sieną. Jeigu pasirinksite pastarąjį variantą, jums teks daug pjauti, gręžti ir tvarkyti. Todėl jeigu nesate auksarankis žmogus, ko gero, geriau rinktis tradicinius garsiakalbius.

Ar galima garsiakalbius montuoti ant sienų?

Žinoma, tačiau garsiakalbius ant sienų montuoti rekomenduojame tik tuo atveju, jeigu jie iš tikrųjų yra tam pritaikyti. Jeigu garsiakalbiai nėra pritaikyti montavimui ant sienų, garsas bus pilnas žemų dažnių greičiausiai girdėsite labai nemalonias vibracijas.

Ar didesni garsiakalbiai reiškia daugiau garso ir kokybės?

Savaime aišku, garsiakalbių dydis turi šiokią tokią įtaką jų garsumui ir kokybei, tačiau didesni garsiakalbiai kartais gali skambėti prasčiau ir tyliau, negu mažesni – toli gražu ne viskas priklauso nuo garsiakalbių dydžio.

Ar man reikia žemų dažnių garsiakalbio?

Taip, būtinai! Net nesvarstykite apie namų kino sistemą be žemų dažnių garsiakalbio – būtent jie sukuria visą efektą veiksmo ar siaubo filmuose, „THX“ netgi rekomenduoja įsigyti patį didžiausią žemų dažnių garsiakalbį, kokį tik gali talpinti jūsų kambarys.

Ar galima maišyti įrangos gamintojų gaminius?

Taip, nieko nenutiks, jeigu dalis jūsų įrangos bus iš „Sony“, o kita dalis iš „Jamo“. Paprastai, visa įranga yra pilnai suderinama tarpusavyje, svarbiausia, kad jūsų AV imtuvas turėtų pakankamai galios ir prieinamų jungčių. Visgi „THX“ rekomenduoja bent jau nemaišyti tų pačių grupių produktų, kadangi jeigu išsirinksite du skirtingus priekinius garsiakalbius, jų garsas gali šiek tiek skirtis, o tai tikrai gali gadinti visą efektą. Tačiau šiek tiek maišymo neturėtų pakenkti jūsų įrangai ar garso kokybei.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Erik Murin
(20)
(42)
(-22)

Komentarai (4)