„Mini WiFi 720P Smart“: fantastiškai populiari ir mažiau nei 15€ kainuojanti kamera iš Kinijos - kaip ji iš tikro veikia ir ko nerašo instrukcijoje, bet būtina žinoti pirkėjui (Apžvalga)  (1)

Niekas nesiginčija – priemonės namams apsaugoti yra svarbus dalykas, neretai pareikalaujantis nemažai sąnaudų. Tačiau kuriuo keliu eiti, jeigu biudžetas yra ribotas? O ką daryti, jei biudžetas yra tikrai mažas?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-12-04 „Mini WiFi 720P Smart“: fantastiškai populiari ir mažiau nei 15€ kainuojanti kamera iš Kinijos - kaip ji iš tikro veikia ir ko nerašo instrukcijoje, bet būtina žinoti pirkėjui (Apžvalga)  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nesupraskite klaidingai – profesionali įranga visada užtikrina aukščiausią apsaugos lygi. Bet kaina tada taip pat yra atitinkama, ir pvz. €1000 kainuojanti apsaugos vaizdo kamera yra visai normalu. Bet elektronika mane žavi tuo, kad egzistuoja tam tikrų techninių kompromisų, kai norisi pigesnio varianto, tačiau tuo pat metu optimalaus pasirinkimo techninių parametrų atžvilgiu.

Šį kartą man į rankas papuolė Kinijoje gaminta mini vaizdo kamera „ALFAWISE X9100 | Mini WiFi 720P Smart IP Camera“ arba kaip rašoma ant pakuotės - tiesiog „WiFi Smart Net Camera“.

Šį modelį iš Kinijos persisiuntėme ne atsitiktinai - rugpjūčio mėnesį parašėme šios kameros pristatymą ir nuo tada šis įrenginys nepalieka perkamiausių produktų TOPų. Pavyzdžiui, rugsėjo mėnesį tai buvo antra pagal populiarumą IP kamerą, o jau spalio mėnesį tapo pačia populiariausia kamera.  

Kainos požiūriu šis modelis tikrai linksta į mažiausių kainos kraštutinumą, nes €14.86 kainuojantis modelis niekaip nepretenduoja į brangių prekių kategoriją, galbūt todėl jis taip stipriai vilioja. 

Su ta mintimi tapo labai įdomu pažiūrėti, kokios yra šios kameros funkcijos ir realios galimybės ir ar iš vis, ji atitinka gamintojo pažadus. Dabar galima drąsiai pasakyti, kad viskas, ką gamintojas sakė, yra tiesa - kamera veikia, funkcijos tokios kaip ir žadėta, reklaminės nuotraukos gal kiek gražesnės nei realybėje, bet taip būna visada.

Galima naudoti, galima dovanoti, tik vienintelė bėda - naudojimo instrukcija nėra labai išsami, tad gali kilti problemų kamerą instaliuojant. Tačiau dabar visus atsakymus surasite šioje apžvalgoje ir sutapysite daug asmeninio laiko. 

Pirmieji įspūdžiai, dizainas ir pagaminimo kokybė

Pakuotė iki manęs atkeliavo šiek tiek sulamdyta, matyt kelionėje buvo šiokių tokių „nuotykių“. Na, būna visko, Kinija nėra labai arti mūsų. Dėžutės viduje kaip visada palyginti kuklus vaizdas: pati kamera, USB maitinimo kabelis, kelios tvirtinimo detalės ir mažas lankstinukas, paaiškinantis kaip su šiuo daiktu elgtis.

USB kabelis nėra ilgas. Ir jis yra vienintelis įrenginio maitinimo būdas – arba jungti prie kompiuterio, arba prie USB pakrovėjo. Nedidelė maitinimo įtampa man tinka elektrinės saugos požiūriu, tad su maitinimo būdu man viskas tvarkoje.

Instrukcijoje paaiškinta kur ir kaip rasti reikalingą programinę įrangą, kaip naudotis gaminiu ir kokie jo techniniai parametrai.

Pati kamera taip pat nėra didelė, matmenys sudaro 8.50 x 8.80 x 12.50 cm, sveria 175 gramus. Kitaip tariant, su transportavimu nebus jokių problemų, tilps net rankinėje, o svorio požiūriu ji tas pats kas ir vidutinis išmanusis telefonas. Jei žinoma apskritai tą kamerą kada nors prireiks nešiotis.

Dizaino požiūriu visas korpusas pagamintas iš plastmasės. Mechaninio atsparumo didelio čia nebus, bet gamintojas niekur ir nedeklaruoja apsaugos nuo vandalų. Bet apskritai baltos ir juodos spalvos korpusas man žiūrisi neutraliai. Apsaugos nuo vandens taip pat nėra, nors už tokią kainą to tikėtis yra naivu.

Visas „WiFi Smart Net Camera“ valdymas atliekamas programiškai. Išorėje yra vienintelis „Reset“ mygtukas. Toje pačioje vietoje – galinėje pagrindo sienelėje – yra sumontuota ir „Micro USB“ jungtis. Vienoje galvutės pusėje taip pat yra lizdas „MicroSD“ kortelei. Tiek apatinėje, tiek viršutinėje įrenginio dalyje esančios skylutės rodo ten esančius garsiakalbius.

Techninės charakteristikos

 „WiFi Smart Net Camera“ yra valdoma išmaniuoju telefonu, kompiuteriams skirtos programinės įrangos kol kas dar nėra. Egzistuoja ir „Android“, ir „iOS“ skirtos programėlių versijos. Duomenims tarp vaizdo kameros ir telefono perduoti naudojamas „WiFi“ ryšys.

Kameros vaizdo jutiklis palaiko 720p, t.y.1280x720 taškų raišką. Objektyvas turi infraraudonųjų spindulių (IR) funkcionalumą ir leidžia kamerą naudoti tamsoje. Integruoti garsiakalbiai ir mikrofonas užtikrina dvikryptės garso komunikacijos galimybę. Maksimali „Micro SD“ kortelės talpa yra 64GB, komplekte ji nėra pridedama.

Kameros konfigūravimas

 „WiFi Smart Net Camera“ suderinama su dviejomis skirtingomis programėlėmis: 360eye ir V380. Kamerai išbandyti pasirinkau antrąją programėlę, nes ji yra ir populiaresnė - „Google Play“ reitingas atitinkamai 2.9 ir 3.4.

Programėlė V380 telefone įsidiegė be problemų. Tada teko šiek tiek palaužyti galvą, kaip prisijungti prie pačios kameros. Pirmojo prisijungimo principas yra toks, kad įrenginys pats generuoja „WiFi“ tinklo signalą, tinklo pavadinimas turi prasidėti raidėmis „MV“ ir toliau einančiais skaičiais.

Tiesa, mano pirmoji mintis buvo kad kažkas čia neveikia. Kamerą prijungus USB laidu, ji įsijungdavo, ir kad minutę pakankamai garsiai ir laužyta kiniškai-angliška kalba pranešdavo „activate camera“, t.y. aktyvuoti įrenginį, ir periodiškai automatiniu būdu pasukiodavo objektyvą. Bet „WiFi“ tinklo signalo kamera negeneruodavo.

Paslaptis kaip tą išspręsti yra gan paprasta: palaikyti „reset“ mygtuką kelias sekundes, ir tada kamera aktyvuojasi. To instrukcijoje lyg ir neradau. Prisijungus prie reikiamo tinklo, galima pereiti prie konfigūravimo programėlės aplinkoje.

Programėlėje spaudžiame viršuje dešinėje esantį pliuso simbolį, ir pasirenkame „New device configuration“. Punktas „Add networked device“ galimas tada kai kamera jau veikia tinkle, ir prie jos norite prisijungti, pvz., kitu telefonu.

Kadangi šiuo metu kamera ir telefonas yra tame pačiame potinklyje, spaudžiame mygtuką „LAN search“ ir susirandame savo įrenginį, ir pirmasis prisijungimas kaip ir užbaigtas.

Kai kamera jau surasta, meniu skiltyje „My device“ galite įeiti į įrenginį ir jau galite imtis ją valdyti.

Funkcijų apžvalga

Svarbi ir ko gero viena esminių funkcijų yra galimybė „WiFi Smart Net Camera“ prijungti prie maršrutizatoriaus, nes nuolat būti susijungus tiesioginiu ryšiu tarp kameros ir telefono nėra pats patogiausias variantas. Tada kamerą galite pasiekti iš esmės iš bet kurios pasaulio vietos, kur tik yra interneto ryšys.

Šiuo tikslu programėlės apatiniame meniu yra skiltis „Device“, kur galima pakeisti įvairius aparatinius parametrus. Būtent čia esančiame meniu „Network settings“ galima pasirinkti punktą „Station mode“ (vietoj „AP mode“), pasirinkti savo „WiFi“ tinklą ir suvesti tinklo prisijungimo slaptažodį, kad „WiFi Smart Net Camera“ galėtų prie šio tinklo prisijungti savarankiškai.

Programėlės aplinkoje galima keisti daugelį nustatymų, pvz. kameros ID numerį, vartotojo prisijungimo vardą, slaptažodį – tuos parametrus nepamirškite pasikeisti, nepalikite pilnai gamyklinių nustatymų.

Gamintojas kameros programinės įrangos atnaujinimui numatė tam skirtą funkciją – „Device upgrade“. Siekiant išvengti galimų techninių niuansų, pasitikrinkite, ar nėra išleistų programinės įrangos atnaujinimų. Tačiau ir dabartinėje versijoje „WiFi Smart Net Camera“ veikia iš esmės be priekaištų, ką gamintojas deklaruoja, tas ir yra.

Dar viena maloni staigmena yra „WiFi Smart Net Camera“ aliarmų nustatymo meniu. Pats aliarmas nėra nepakeliamai garsus, bet kaip atbaidymo priemonė tikėtina šiokį tokį efektą duos. Tačiau aliarmo signalui generuoti nereikia jokio papildomo jutiklio, viskas atliekama skaitmeniniu būdu apdorojant filmuojamą vaizdą.

Trumpai, principas toks: „Alarm setting“ meniu esančiame skyriuje „Alarm Area“ rausvais kvadratėliais pažymite zoną, kurią kirtus kokiam nors objektui įsijungs signalizacija. Paprasta, ir veikia. Papildomai galite nustatyti laiką, kada aliarmas aktyvus ir kada ne. Aliarmui įsijungus, jis nutildomas spaudžiant „Disarm“. Atjungus kameros maitinimą, aliarmas savaime suprantama taip pat išsijungia, nes vidinės baterijos šis įrenginys neturi.

Jau minėjau, kad kamera turi objektyvo sukiojimo mechanizmą su elektriniu motoru. Pagrindiniame kameros vaizdo peržiūros lange galima objektyvą pasukti reikiama kryptimi. Taip pat galima nustatyti tam tikras standartines pozicijas („Preset position“), kurias pasirinkus kamera pasisuks ten kur reikia automatiškai (t.y. PTZ funkcija).

Pagrindinio meniu punkte „More“ rasite kai kurios papildomus nustatymus, iš kurių bene svarbiausias yra galimybė įvesti programėlės slaptažodį.

Stabilumo požiūriu „WiFi Smart Net Camera“ veikia neblogai. Mano pastebėti techniniai niuansai buvo du: 1) kai prie kameros vienu metu prisijungia pvz. du vartotojai, ir pradeda ją sukioti skirtingomis kryptimis, kamera kartais „nulūžta“ ir jai gali prireikti perkrovimo; 2) mano turėtame komplekte buvęs USB kabelis pasitaikė nekokybiškas. Juo perduodamos įtampos ir srovės nematavau, tačiau jau testavimo pradžioje laido pakeitimas kitu leido užtikrinti tinkamą kameros veikimą.  

Objektyvas ir vaizdo kokybė – jei trumpai – tokie, kaip tokios kainos gaminiui. Vaizdo raiška tikrai tokia kaip deklaruoja gamintojas, buitinei patalpai pakanka. Pasinaudojus 4X skaitmeniniu didinimu (iliustracija viršuje, kairėje matomas vaizdas po didinimo), matosi aiškus vaizdo kokybės suprastėjimas. Esant tokiai raiškai tai neišvengiama, didinimas visgi ne optinis. O didinimo veiksmas atliekamas naudojant du pirštus, analogiškai „zoom“ funkcijai nuotraukų peržiūros programose.

Kamerai aptikus apšviestumo sumažėjimą žemiau nustatyto slenkstinio lygio, įsijungia infraraudonųjų spindulių (IR) naktinio stebėjimo režimas, kuriam esant stebimą aplinką galima matyti ir visiškoje tamsoje. Vaizdas tada rodomas juodai baltai, kokybė panaši į dieninį režimą kaip parodyta aukščiau esančiose iliustracijose , tik ne tokia gera kaip reklaminėje gamintojo medžiagoje.

Teoriškai, 64 GB atminties kortelės turėtų pakakti vieno mėnesio įrašams saugoti. Persipildžius kortelės atminčiai, kamera automatiškai ištrina seniausius įrašus ir juos keičia naujais. Įrašų saugojimo „debesyse“ funkcijos nėra.

Apibendrinimas

Rimtos apsaugos sistemos su „WiFi Smart Net Camera“ tikrai negausite, nesvajokite. Tačiau patalpų stebėjimo reikmėms tai yra veikiantis, funkcionalus ir tikrai pakankamas pasirinkimas, kuris tikrai neišmuš didelės skylės jūsų finansuose. O ką galima stebėti jau priklauso nuo jūsų fantazijos – gal testuojate auklės darbo kokybę, gal įdomu kaip darbuojasi namie paliktas meistras, ir t.t.

Nors gaminiui iki vaizdo stebėjimo ir apsaugos sistemų rinkos lyderių toli, tam tikros apsaugos funkcijos visgi yra ir jos veikia palyginti neblogai, tad prireikus jas panaudoti, tą padaryti galėsite visai nesudėtingai. Na o atnaujinimų meniu visgi yra – ką gali žinoti, gal su nauja programinės įrangos versija atsiras ir saugojimo debesyse ar kokios nors kitos funkcijos, kurios kol kas dar nėra realizuotos.

Argumentai už:

  • Programiškai sukiojama objektyvo dalis;
  • Balso perdavimo į kamerą funkcija;
  • Veiksmingas vaizdo detekcija paremtas garsinis aliarmas;
  • Kamerą galima jungti ir prie interneto, ir tiesiogiai prie telefono;
  • Kamera belaidė – reikalingas tik maitinimo laidas;
  • Veikia naktinio stebėjimo režimas;
  • Nedidelė kaina.

Argumentai prieš:

  • Mažoka vaizdo raiška;
  • Galimi sutrikimai jei kamera vienu metu sukiojama iš kelių telefonų.

Apžvelgta kamera „Mini WiFi 720P Smart IP Camera“ atkeliavo iš internetinės parduotuvės „GearBest“, kur šiuo metu ji kainuoja apie 15€.

Žemiau esančioje lentelėje galite pamatyti kai kuriuos svarbiausius „WiFi Smart Net Camera“  techninius parametrus:

Specifikacija

„Mini WiFi 720P Smart IP Camera“

Horizontalus sukiojimo kampas

355 laipsniai

Vertikalus sukiojimo kampas

90 laipsnių

Apžvalgos kampas

90 laipsnių

Vaizdo raiška

720p (1280x720, 1MP)

Didžiausia „MicroSD“ talpa

64GB

Integruotas mikrofonas

Taip

Integruotas garsiakalbis

Taip

Atspari vandeniui

Ne

Maitinimas

5V per USB

Suderinamos sistemos

„Android“, „iOS“

Svoris

175 g

Matmenys

8.50 x 8.80 x 12.50 cm

Mažmeninė kaina

€14-18

 



Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(22)
(4)
(18)

Komentarai (1)