Kai kurios AliExpress parduotuvės sugalvojo, kaip išvengti PVM mokesčio iš EU sandėlių, o drąsiausi pirkėjai jau išbandė šią schemą ir teigia, kad viskas veikia: kas per gudrybė?  (3)

AliExpress nuo 2021 m. liepos 1 dienos pradėjusi galioti naujoji pirkimo tvarka jau tampa praktiškai visiems puikiai žinoma, aiški ir suprantama. Tačiau aiškėja ir dar vienas įdomus niuansas, kuris, kai kurių pirkėjų tvirtinimu, leidžia norimą prekę pirkti iš Europos sandėlių ir išvengti automatiškai priskaičiuojamo PVM mokesčio. Kaip tai veikia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo šių metų liepos 1 d. visoje Europos Sąjungoje (ES), tame tarpe ir Lietuvoje, įsigaliojo nauja tvarka.

Dabar visos įsigyjamos ir siuntose iš trečiųjų šalių atsisiunčiamos prekės nuo 0,01 euro vertės bus apmokestintos importo PVM, o siuntų vežėjai arba gavėjai privalės deklaruoti šias siuntas pateikdami elektronines muitinės deklaracijas.

Tai kaip vyksta pirkimas iš AliExpress?

Visą svarbiausią informaciją rasite šiame straipsnyje: DUK + oficiali informacija iš muitinės + Lietuvos pašto informacija + papildyta PVM ir muitų skaičiavimo pavyzdžiu + aiški tvarka, perkant virš 150€.

Europos sandėliai ir PVM mokestis

AliExpress yra automatiškai priskaičiuojamas PVM (AliExpress puslapyje įvardytas kaip VAT) mokestis kone visoms prekėms, net nepriklausomai nuo jų kainos.

Išskyrus tuos atvejus, kai pardavėjas yra registruotas EU ir pats šiuos mokesčius sutvarko.

Visgi. Keliose Facebook'o grupėse, kuriose žmonės diskutuoja apie pirkimą iš AliExpress, pasirodė įdomi informacija.

Kai kurie pirkėjai tvirtina, kad galima PVM (VAT) mokesčio išvengti ir perkant iš EU sandėlio, ir tuo pačiu gauti prekę greitai bei ženkliai pigiau. 

Kokią gudrybę siūlo pardavėjai ir ką sako pirkėjai? 

Pavyzdžiui, perkant Roborock S7 robotą dulkių siurblį ir pasirinkus Kinijos sandėlį, AliExpress platforma nepriskaičiuos papildomų PVM mokesčių - taip yra todėl, kad jei prekė kainuoja virš 150€ ir užsakoma iš Kinijos sandėlio, mokesčius turi deklaruoti ir sumokėti pirkėjas, kai prekė atkeliauja į Lietuvą

Tuo tarpu jeigu pasirinksite Lenkijos sandėlį iš pardavėjo, kuris neturi oficialios atstovybės EU - AliExpress automatiškai priskaičiuos papildomai virš 100 € siekiantį PVM mokestį, bet pirkėjui nau nereikia papildomai nieko deklaruoti. 

Štai čia kai kurie AliExpress pardavėjai pradėjo gudrauti ir siūlyti variantą, kaip išvengti PVM mokesčio prekėms iš EU sandėlių. Tokie pardavėjas neoficialiai užsakymo metu siūlo rinktis Kinijos sandėlį, nors iš tikrųjų užsakytą prekę atsiųs iš Lenkijos ir taip bus apeita AliExpress platformos mokesčių tvarka (dėl automatiškai paskaičiuojamų PVM mokesčių).

Dręsesni pirkėjai tą jau išbandė iš kai kurių AliExpress parduotuvių ir teigia, kad tikrai viskas veikia - tokiu būdu gauna siurblį už pačią žemiausią kainą, išvengia PVM mokesčio ir siurblys atsiunčiamas į Lietuvą per keletą dienų iš EU sandėlio. Kaip įrodymą, kad tokia schema veikia - pateikiami pirktos prekės judėjimo duomenys: užsakymas iš Kinijos sandėlio, pristatymas iš EU sandėlio. 

Ar toks pirkimas iš tikrųjų yra saugus, kokios AliExpress parduotuvės jį taiko?

Atsakyti į šiuos klausimus sudėtinga, nes tokia praktika nėra oficiali, ją gali taikyti ne visos AliExpress parduotuvės, kurios turi EU sandėlius ir čia gana akivaizdu, jog yra didelis klausimas dėl pasitikėjimo.

Be to, ši praktika nėra toleruojama pačios AliExpress, tad pardavėjai negali oficialiai reklamuoti tokios galimybės ir lieka neaišku, kuri iš parduotuvių tai taiko, kuri ne. Kai kurios parduotuvės tai apeina įterpdamos patarimą dėl užsakymo iš Kinijos sandėlio į iliustracijų aprašymus, komentarus prie prekės atsiliepimų. 

Kita bėda, kad lieka neaišku, ar tikrai pardavėjas ko nors nesumaišys, nes jei sumaišys ir prekė iš tikro ateis iš Kinijos, prisiskaičiuos dar ir išmuitinimas su tarpininkavimo mokesčiu. Tad betaupant viskas gausis atvirkščiai, o pretenzijų niekam nepateiksi. 

Bet drąsiausi pirkėjai jau yra pirkę pagal tokią schemą ir tvirtina, kad schema veikia, tad būtų labai įdomu sužinoti iš mūsų skaitytojų: galbūt esate tai jau išbandę, atradę parduotuvių, kurios taiko tokią praktiką - asmeniniai Jūsų įspūdžiai apie pirkimą iš AliExpress būtų visiems labai naudingi.

Laukiame Jūsų atsiliepimų šio straipsnio komentarų skiltyje. Taip pat galite mums parašyti el. laišką paštu info@technologijos.lt

Šiuo metu rekomenduojame vadovautis mūsų straipsnyje aprašyta oficialia ir visiems pardavėjams taikoma praktika.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(25)
(18)
(7)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: