Vizija: Kvantinis kompiuteris ir ateities informatika (Konkursinis straipsnis)  ()

Šiais laikais kompiuteriai žmogui yra labai svarbūs. Be kompiuterio šiuolaikinis žmogus neįsivaizduoja savo gyvenimo. Neturintis kompiuterio žmogus yra kaip be rankų. Šiuolaikiniai kompiuteriai tobulėja labai sparčiai. Kas buvo prieš penkerius metus dabar yra atgyvena ir pasenę (aš kalbu apie kompiuterių tobulėjimą). Šiuolaikiniai kompiuteriai tampa vis modernesni ir galingesni. O žmogui to ir reikia!


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-04-08 Vizija: Kvantinis kompiuteris ir ateities informatika (Konkursinis straipsnis)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iškyla klausymas: o kas laukia mūsų ateityje? Kokie kompiuteriai  bus  ateityje? Pamąstykime!

Kvantiniai  kompiuteriai!

Sekantis žingsnis į kompiuterių tobulėjimą – kvantiniai kompiuteriai bus nepalyginamai greitesni ir našesni už šiuolaikinius kompiuterius. Jie (tai yra kvantiniai kompiuteriai) naudos specialius „indeksinius procesorius“, kurie apdoros milžiniškas duomenų bazes, ir kvantiniam kompiuteriui  nebus sunku apdoroti tiek informacijos, kiek gali apdoroti šiuolaikiniai superkompiuteriai per sąlyginai ilgą laiką. Kvantiniai kompiuteriai bus tokie efektyvūs, kad susidoros su bet kokiu informacijos srautu ir apdoros jį (tai yra informacijos srautą) per dalis sekundės.

Informaciją kvantiniai kompiuteriai  talpins į specialiais laikmenas, kurių tankis atominiame lygyje bus tankesnis  negu  deimanto  atomo gardelė. Nors ši laikmena nebus fiziškai patvari, kaip deimantas, bet ji informaciją galės saugoti tūkstančius metų ir jos neprarasti.

Kvantinis kompiuteris bus universalus skaičiavimo įrankis, kuris bus naudojamas daugelyje  mokslo ir pramonės sričių. O ypač ateities įvykių modeliavime ir prognozavime. Jis (tai yra kvantinis kompiuteris) galės greitai išspręsti visas su skaičiavimais susijusias problemas, kurios yra mūsų laikais.

Galima teigti, kad kvantinis kompiuteris bus tobulas įrankis ateities informatikos srityje ir geras ateities žmogaus pagalbininkas.

Vėliau kvantiniai kompiuteriai taip ištobulės, kad savo galimybes ir funkcijas sujungs su robotikos  pramone. Kvantinis kompiuteris ir robotai bus sujungti į vieną sistemą. Atsiras nauja robotų – kompiuterių rūšis – technologija. Vien tik kvantinių kompiuterių jau bus mažai. Visos technologinės pastangos bus siejamos su robotais ir jų gamyba.

Tai kokios robotų rūšys bus ateityje? Pažiūrėkime!

  1. Robotai (chirurgai ) medikai atlikinės sudėtingas medicinines operacijas, kurias paprastas žmogus  medikas – chirurgas negalės atlikti. Prieš operaciją šitokie robotai bus iš anksto programuojami, kad atliktų vieną ar kitą sudėtingą operaciją, ir tokiu būdu medicininė chirurgija pasieks labai aukštą lygį.
  2. Robotai – darbininkai atlikinės įvairius pramoninius – ūkinius darbus. Jie  pakeis paprasto žmogaus atliekamą sunkų fizinį darbą. Šitų robotų rūšis bus populiariausia tarp kitų robotų rūšių.
  3. Robotai – kariai saugos ir gins savo  atstovaujamų valstybių  interesus ir  esant reikalui susikaus su kitos valstybės  robotais – kariais. Ateities karai bus vadinami „robotų karais“, nes juose kausis vien tik robotai. Žmonės tuose karuose bus tik vadovai.
  4. Robotai – gelbėtojai atlikinės įvairius pavojingus gelbėjimo darbus ir bus pakaitalas ugniagesiams, policininkams ir kitoms specialiosioms tarnyboms.
  5. Robotai namų šeimininkės  atlikinės  kasdienius buitinius darbus kiekvieno žmogaus gyvenamoje patalpoje ir bus dideli moterų pagalbininkai. Tokie robotai bus labai vertinami, nes palengvins žmogaus namų buitį.
  6. Robotai – pilotai pilotuos įvairius skraidančius įrenginius, kurie bus labai paplitę ateities žmonijos pasaulyje. Galima sakyti, kad šie robotai – pilotai bus nepamainomi transporto  srityje, ir jie valdys žemės ir dangaus susisiekimo priemones.
  7. Robotai sinoptikai sudarinės – prognozuos  ne tik orų, bet ir su žmogumi susijusius ateities įvykius. Jie (tai yra robotai sinoptikai) nagrinės dabartinius įvykius ir naudojant tikimybių teoriją, ir taip pat remdamiesi kitais sinoptiniais mokslais galės prognozuoti ateities įvykius ir reiškinius. Tai žmogui leis apsispręsti, ką daryti  vienoje ar kitoje gyvenimiškoje situacijoje. Šie robotai dar bus vadinami  „ateities  patarėjai“.
  8. Robotai – kompiuteriai  bus dabartinių kompiuterių pakaitalas. Jie kurs ir programuos įvairias programas ir sudarinės įvairias duomenų bazes. Šitie robotai užpildys ypač specifišką programuotojų nišą.
  9. Robotai – rutuliai – universalai bus skraidantys robotai, kurių skersmuo bus nuo 10 iki 15 centimetrų ir jie atlikinės įvairias su žmogaus saugumu susijusias funkcijas. Taip pat jie patarinės ir bendraus su žmogumi ir bus kaip geri „draugai-palydovai“. Robotai – rutuliai galės atlikinėti įvairias kitas funkcijas. Pavyzdžiui, jie galės parodyti vizualinę, garsinę, kvapo ir kitą informaciją. Šitie robotai – rutuliai bus nepamainomi daugelyje su žmogaus gyvenimu susijusių sričių, jie bus universalūs.

 

 

Ateities žmonės valdys robotus ir esant reikalui juos perprogramuos. Bet yra ir bus viena problema robotų valdyme. Tai yra informaciniai virusai, kurie sukels ateities žmonėms daug  galvos  skausmo. Virusai yra  dabartiniame pasaulyje ir jų  bus ateityje robotų valdyme. Ateities virusai galės sukelti tam tikrų robotų agresiją prieš žmogų ir tai bus negeras reiškinys. Arba, tarkim, koks piktavalis – programuotojas perprogramuos robotą taip, kad jis (tai yra robotas) padarys kriminalinius nusikaltimus. Virusai bus rimta problema.  Apsiginti nuo virusų  ateities žmogui  pagelbės robotai – antivirusai, kurie užfiksavę  užkrėstą  virusais  robotą, jį laikinai išjungs ir po to išgydys jo (tai yra išjungto roboto) dirbtinį protą.

 

Galima  paklausti – o ką darys ateities žmogus, turėdamas tokį didelį pulką robotų – padėjėjų?

Žmogus valdys ir kontroliuos sau priklausančius robotus ir jais rūpinsis. Ateities žmogus išties turės daug laiko menui ir įvairiai kūrybai, ir jam nereikės dirbti jokio sunkaus fizinio darbo. Galima sakyti, kad žmogus bus laisvas nuo sunkių darbų.

To žmogus ir nori!

Ateityje be robotų kūrimo, bus sukurtas  superkvantinis kompiuteris. Jis (tai yra kompiuteris) padės žmogui valdyti ir kontroliuoti visus žemėje esančius robotus. Esant reikalui žmogus per superkompiuterį galės išjungti ar įjungti visus ar dalį robotų. Bet pats superkompiuteris bus be dirbtinio intelekto – tai yra nuasmenintas.  Tik žmogaus pagalba jis (tai yra superkompiuteris) bus valdomas. Taip pat šis kompiuteris savyje talpins visą žinomą virtualią visatą ir reikalui esant  simuliuos ir modeliuos  įvairius įvykius. Šis superkompiuteris bus ypač galingas ir galės skaičiuoti ir prognozuoti  įvairius įvykius ir reiškinius. Be robotų valdymo šis kompiuteris modeliuos ateities įvykius ir parodys, kas laukia žmonių netolimoje ateityje.

 

Galima teigti, kad šis superkompiuteris bus galingas įrankis ateities žmonijos informatikoje. Be jo ateities  žmonija neįsivaizduos savo laikmečio civilizacijos gyvenimo. Jis (tai yra superkompiuteris) bus labai reikalingas ir naudingas visiems su informatika susijusiems veiksmams ir reiškiniams.

Žvelgiant dar toliau į ateitį, galima teigti, kad robotai – kompiuteriai labiau patobulės. Atsiras atskira robotų rūšis, kuri save reprodukuos, tai yra  patys save „gamins – gimdys“.  Robotai  taps kaip gyvi sutvėrimai  ir pasieks  tokį lygį, kad pasidarys, taps  nauja „technine civilizacija“, sukurta ateities žmonių.

Galima teigti, kad žmogus taps „naujos gyvybės“ kūrėju – „techninės gyvybės“ kūrėju. O tai yra tikrai nuostabu ir didinga. Žmonija į tai ir eina ! Turėkime vilties ir ryžto pasitikti ateitį.

Autorius Sigitas Norvaišas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Sigitas Norvaišas
(2)
(4)
(-2)

Komentarai ()