Rusija bus įsiutusi! Ukraina naudoja Azerbaidžano gamybos minosvaidžius, apie kuriuos Azerbaidžanas nieko nežino (Video)  ()

Pasak kovotojo su šaukiniu „Tigras“, jie ginkluoti trijų tipų minosvaidžiais – 60 mm „Kamerton“, sovietiniu 82 mm ir azerbaidžanietišku 20N5.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos artileristai iš Azerbaidžano „gavo“ 20N5 minosvaidžių. Tai praneša naujienų agentūra „ArmyInform“.

Minosvaidžiai yra naudojami Ukrainos kariuomenės Zaporožės kryptimi. Leitenantas su šaukiniu „Tigras“, vardu Kirilas, pasakoja apie 20N5 kovinį panaudojimą. Anot jo, tankui sunaikinti neužtenka 82 mm minosvaidžio, bet užtenka sunaikinti jo išorinius elementus ir numušti vikšrus.

Jis taip pat priduria, kad jie ginkluoti trijų tipų minosvaidžiai – 60 mm „Kamerton“ ir 82 mm sovietų 2B9 bei Azerbaidžano 20N5. 20N5 šaudymo nuotolis yra 5,4 km. Svoris siekia 47 kg. Jį rankiniu būdu gali nešti keturi kariai.

Šis minosvaidis ne kartą buvo demonstruotas tarptautinėse gynybos parodose. Be to, dar 2015 m. buvo pranešta, kad Azerbaidžanas derasi dėl 20N5 eksporto į daugelį Artimųjų Rytų ir Afrikos šalių.

Tuo pačiu metu Azerbaidžanas oficialiai neteikia artilerijos sistemų Ukrainai. Taigi, kaip šie minosvaidžiai pateko į Ukrainos ginkluotąsias pajėgas?

Pradėkime nuo to, kad prieš kelerius metus buvo pranešta, kad Ukraina domisi dideliu kiekiu amunicijos pirkimu iš Azerbaidžano, tačiau sandoris neįvyko. Ir dabar išlindo minosvaidžiai.

Labiausiai tikėtina versija, kad azerbaidžaniečių minosvaidžiai atsidūrė Ukrainoje šalių, kurioms Azerbaidžanas juos legaliai pardavė, dėka.

Taip, jei buvo rašytinis susitarimas, kad pirkėjas neturi teisės perduoti ar parduoti šių ginklų į trečiąsias šalis, vadinasi, buvo pažeistos sandorio sąlygos. Tačiau tai vyksta šiuolaikiniame pasaulyje. Ypač ginklų rinkoje smarkiai paaštrėjus plataus masto konfliktams.

 

Pavyzdžiui, 2007 m. kovą Kinija kelis naikintuvus JF-17 „Thunder“ perdavė Pakistanui, o tai sukėlė nerimą Rusijoje. Reikalas tas, kad šiuose lėktuvuose buvo sumontuoti rusiški RD-93 varikliai, kuriuos nuo 2005 m. gamino Rusijos lėktuvų korporacija MiG ir Kinijai tiekė „Rosoboronexport“. Rusijos teigimu, Kinija neturėjo teisės reeksportuoti šių naikintuvų į trečiąsias šalis.

 

Vis dėlto, Azerbaidžanas neturi ko slėpti. Gynybos pramonės ministerijos duomenimis, Azerbaidžano ginklai ir karinė technika eksportuojama į daugiau nei 30 šalių. Ministerijos duomenimis, 2021 metais daugiau nei 60% Azerbaidžano Gynybos pramonės produkcijos buvo eksportuota.

Visai tikėtina, kad minosvaidžiai buvo gynybos eksporto sąraše. Jei Baku tikrai būtų aprūpinęs Kijevą ginklais, tai būtų oficialiai paskelbta. Šiuo atveju Azerbaidžanas neturi nieko bendra su 20N5 82 mm minosvaidžių pasirodymu Ukrainos ginkluotosiose pajėgose. Labiausiai tikėtina, kad pėdsakų verta ieškoti Afrikos ir Artimųjų Rytų šalyse, kurios įsigijo šiuos minosvaidžius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(53)
(0)
(53)

Komentarai ()