Viktor Denisenko. Šiaurės Korėjoje irgi krizė

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Sarunas 2010-01-29 12:30
Jeigu būtų protingai žaidę politinį gyvenimą, tai galėjo tapt tokia pat šalimi kaip Kinija, kur valdžioje komunizmas, o ekonomikoje rinkos ekonomikos sąlygos. Patys pasirinko sunkesnį kelią. Vienintelė išeitis, uždraust bet kokią pagalbą į šią šalį. Taip režimas griūtų pats savaime, nes kaip žinia komunistinė "ekonomika" nėra efektyvi. Aišku tik gaila žmonių, kurie mirs iš bado, kol valdžioje sėdintys vyrukai nuspręs pagaliau pasiduoti
Agd 2010-01-29 13:10
jeigu jie supranta savo padėtį, tai kai mirs Kim Čen Iras, na sakykim po ~10 metų, tai į valdžia galėtų ateit kas nors šviesių pažiūrų, kaip Chruščiovas po Stalino, arba įvyks revoliucija. manau dabar Kim Čen Irui neleidžia išdidumas vykdant tokią politiką visko išsižadėt. Na tie korejiečiai turės pakentėt kaip minimum 15 metų, kol nereiks maisto iš užsienio prašyt.
KeepGoing 2010-01-29 13:12
Turėtų naudingų iškasenų, tai neprašyta amerka ar UK atneštu ten demokratiją, bet dabar tai va tegul miršta žmonės iš bado ir tai, kad nusiūs ten kelis duonos kepalus tikrai niekam nepadės. Duok žmogui žuvį - pavalgdinsi dienai, išmokyk žvejot - visam gyvenimui. Reikėtų tą propogandą kažkaip žlugdyt, kad žmonės patys kovot pradėtų už savo teises.
lightfire 2010-01-29 13:16
ir kokiu būdu tai siūlai padaryt? Ar tik ne tą pačia demokratiją siūlai nešti?
Goblinas 2010-01-29 13:20
manau, kad be pašalinio įkišimo dar kurį laiką vegetuos š. korėja. žinant kokia stipri propagandinė mašina ten veikia, nenuostabu, jog net patys piliečiai šalies nesuvokia kaip varganai gyvena.
ligonis 2010-01-29 14:30
bet rimta, kaiissigimeliai ten valdzioi sedi. ir kai esamas lyderis mirs - ji pakeis tokspats, tik jaunesnis. abejoju ar ten yra zmoniu kurie drystu kazka keist. civiliai - bijo, nes armija juos ten greit gali issaudyt. armija - nenori, nes jie pelnosi is civiliu. auksciausi valdininkai - . be isikisimo ten pas juos nieko nebus, nebus isikisimo del jau minetu ginklu.
MarkizasBarabasas 2010-01-29 18:20
Kažkada jau buvo idėtas straipsnis šita tema ir į komntarus buvo įmestas labai geras žurnalistų susuktas filmas apie savaitę š.korėjoje. Labai daug leido sužinoti, praktiškai nieko nežinančiam, europietiškam mano mąstymui ... Žinokit ten nėra kažkokio "Chruščiovo", kuris galėtų ką nors pakeisti. Ši šalis pažengusi "daug toliau" nei Rusija valdant Stalinui. Piliečiai šventai tiki, kad Kim Yong Il'as yra atsiustas dievų ir šventas, jiems draudžiama naudotis internetu, mob. telefonais. Jie gyvena viduramžiuose, todėl ir santvarka viduramžiška. Tai labai sunkiai suvokiama, kai net afrikoje kovoja demokratai su piratais ir komunistais. Čia nėra politinių srovių, čia egzistuoja tik Šalies Vadovas, vos ne "Amžinoji šviesa". Ta šalis verta S.Kingo romano...
SG 2010-01-29 21:15
Bandžiau skaityti Kim Ir Seno raštus kažkada, bet po keletos skyrių mečiau - nieko gero. Šiaip kiek žinau, tai dar 2006 m. KLDR visiškai atsisakė "komunistinės politikos" ir "komunizmo". Aha, kažkur skaičiau, kad Kim Jong Unas labai atsigimęs į tėvuką, taigi reformų lyg ir sunkoka tikėtis būtų, nors anksčiau tikėjausi.
kiesza 2010-01-29 21:58
o nors vienas is usu buvot Korejoi kad taip snekat ?? is kur zinot kad ten tie zmones vargani ?? na ir jei tikrai vargani tai dar nereiskia kad nelaimingi ne piniguose laime. Aisku korkas daugiau sansu kad tie zmones ten nelaimingi ir nuskurde bet nedarykit isvadu ten nepabuvoje!!
sigitas 2010-01-29 22:14
Kaip laimingai gyvena korėjiečiai pasakoja iš ten pabėgę . Be to tarp pabėgėlių gana nemaža dalis buve kariškiai , o tai kaip ir privilegijiuota kasta . Be to laisvai reikšti savo nuomonės jie irgi bijo net tarpusavije . KIta vertus pabėges iš šalies pasmerki kalėjimui visą savo gimine iki 3 eilės . Žinoma yra ir yokių kurie tiki kad yra laimingiausia tauta pasaulyje .
Goblinas 2010-01-29 22:20
kieša, o tu nuomonę susidarai visada tik asmeniškai kažkur nuvykęs? užuojauta tada, kad turbūt nieko apart Panevežio nežinai.
lape 2010-01-29 22:28
Šiap ar taip, Lietuvoje ne ką mažiau, gyvenimu nepatenkintu ir pabėgti norinčių.
gabus 2010-01-30 00:15
Šiaip ar taip neverta lyginti.
Tas_pac 2010-01-30 00:23
Šiaurės Korėja turi vieną didžiausių armijų pasaulyje. Virš 1,1 mln. (Rusija tuo tarpu turi "tik" 1 mln. karių) žmonių armijoje ir dar beveik 5 mln. rezerve, o Šiaurės Korėjos Liaudies Armijos biudžetas yra apie 6 milijardai JAV dolerių. Nemanau kad Kim Čenas išgyvens dar 10 metų ir taip neseniai jo sveikata buvo kiek pablogėjusi. USA agentai net manė kad Kim visai užsilenkė, bet ne. Visi viltis deda kad po Kim ateis žmogiškesnis diktatorius ir užbaigs šitus žaidimus. Nors visi to dar iš Kim Čen Iro tikėjosi, nes jo tėvas irgi buvo stalinistas.
Zigzaueris 2010-01-30 13:25
kad ten pas juos visi zmones armija ,tik karui prasidejus matyt greit issibegiotu...
SG 2010-01-30 14:09
Argumentų turi? Nes pvz. aš manau visai priešingai. Ten kaip tik tikra fanatikų armija.
Zigzaueris 2010-01-30 14:42
aha,kaip ir ssrs tureta-ppsh i nugara ir bekit za rodinu.tevo draugas buvo sulaikytas grizes is nelaisves,kai prancuzai islaisvino- net nusisaut soviniu neturejo vokieciam suemus ,o grizus tevynen dar uz tai dar ir baude.prasta armija,jaigu tik baime laikosi.parodytu,kaip gyvena zmones europoj ir dingtu ju fanatizmas... apie technologini atsilikima isvis tyliu.akli kaciukai,ju ginkluote
SG 2010-01-30 17:48
Ir kaip gi parodytų? Nuotraukom su Europos vaizdais užmėtytų? Vietnamo kariuomenės ginkluotė absoliučiai buvo tragiška, bet leisk primint, kad JAV ten palaidojo per 60 tūkst. karių. Jų ginkluotė pasenus, bet juokinga yra lygint dabartinę KLDR armiją su stalininės TSRS armija. Kad ir pasenus, bet bent jau kiekvienas turi po kalašnikovą, turi ir sunkiosios artilerijos, turi ir tankų, lėktuvų, laivų, atominį ginklą, cheminį, biologinį. O viską vainikuoja apie milijoną karių-fanatikų su praplautomis smegenimis, kurie už savo "didįjį" vadą galvas pasirengę padėt bet kurią sekundę. Net ir milžiniška kaina užėmus KLDR, neabejoju, kad kiltų didesnis partizaninis karas už Afganistano.
lightfire 2010-01-30 18:26
šiaip jau žmonės nėra vienodi, o fanatizmas taip pat turi ribas. karių moralę galima stiprinti propoganda, smegenų plovimu, bet klausimas kokį procentą tai paveiks, jei, tarkime, vienas iš pagrindinių karių moralės elementų - maitinimas - yra pašalinamas. Kiek ilgai išbadėję, priešo technologinio pranašumo smugdomi kariai išlaikys aukštą moralę? Vieni išlaikys, kiti ne - klausimas kiek, ir kada bus tas lūžio taškas. Apie kiesza apologetišką požiūrį į Š.Korėją tai net nžn ką ir komentuot, orveliškos visuomenės ir ją tikinčių naivuolių pasaulyje išties daug..
Zigzaueris 2010-01-30 19:41
Taip,lygiai taippat ,kaip ir negalima lygint anuometines Jav kariuomenes ir dabartines.Skirtumas tik tas,kad S.Korejos ginkluote panasi i tuometinio vietnamo,tik vietnamieciai neturejo tanku,o s.korejieciai neturi toki dziungliu.Tie ju tankai beverciai,pries siuolaikinius naikintuvus ar sraigtasparnius,greitai sunesiotu .Jau vien oro laivynas Jav kiek nuostoliu padarytu.Cia kaip ir Izraelis vs Iranas-Iranui but ragas vien todel,nes Izraelis turi modernia aviacija,o jaigu atitinkamos oro ginybos netures savo sutresusius tankus gali patys issiardyt,nes naudos is ju 0