Žemė tampa mažiau pastebima ateiviams?  (25)

Praėjusį antradienį įvykusioje SETI konferencijoje mokslininkai pareiškė, jog dėl moderniausių komunikacinių technologijų patobulinimų ateiviams lieka vis mažiau galimybių detektuoti Žemę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Ateiviams tampa vis sudėtingiau perimti signalų transliacijas", Londono Karališkojoje draugijoje įvykusiame susitikime aiškino JAV astronomas Frank Drake, kuris pačių ateivių skleidžiamų radijo signalų ieško jau beveik 50 metų. Šios srities specialistai teigia, jog bet kokie kitų civilizacijų atstovai kitų galaktikos civilizacijų greičiausiai ieškotų taip, kaip ir mes - bandydami užfiksuoti televizijos, radijo ir radarų veiklą. Žemės mokslininkai taip pat naudojasi šiuo metodu, tačiau kol kas protingų kosminių būtybių požymių rasti jiems nėra pavykę. Tačiau jų nuomone, kažkur kitur gyvenantys sutvėrimai mūsų galėtų ieškoti labai panašiomis priemonėmis.

Šios tarpžvaigždinės paieškos idėja buvo dramatizuota pagal JAV astronomo Carl Sagan romaną pastatytame filme "Contact" ("Kontaktas"). Jame pasakojama istorija apie ateivių civilizaciją, kuri su žmonėmis kontaktą užmezga perėmusi Žemės televizijos transliacijas. "Problema slypi tame, kad mes patys daromės vis mažiau ir mažiau girdimi", sako Drake. "Šiandien mes signalus perduodame energetiškai daug efektyviau, tad jų stiprumas yra vis mažesnis ir mažesnis".

Praeityje TV ir radijo programos buvo perduodamos iš didžiulių antžeminių stočių, kurių siųstuvų galia siekdavo ne vieną tūkstantį ar net dešimtis tūkstančių vatų. Remiantis astronomų skaičiavimais, tokias galingas elektromagnetines bangas būtų galima palyginti lengvai aptikti net kosminėse platybėse. Dabar dauguma per palydovus transliuojamų TV ir radijo programų sunaudoja vos 75 vatus galios, be to, jų antenos būna nukreiptos ne į kosmosą, o į Žemę. "Amerikoje mes perėjome nuo analoginių transliacijų prie skaitmeninių, tas pats artimiausiu metu įvyks ir Didžiojoje Britanijoje", komentuoja Drake. "Kai mes tai padarysime, signalai taps apie keturis kartus silpnesni, nes skaitmeninėms transliacijoms reikalinga daug mažesnė energija. Labai greitai mes tapsime visai nedetektuojami". Trumpai tariant, kosmose niekas mūsų tiesiog nebegirdės.

Tai, kas galioja mums, greičiausiai galioja ir ateiviams, kurie greičiausiai taip pat jau perėjo arba siekia pereiti prie daug efektyvesnių televizijos ir radijo transliacijų. Bandymas aptikti nežemišką civilizaciją pagal jos mėgiamas televizijos laidas bus daug sudėtingesnis nei galvojome, teigia astronomas.

Dauguma susitikime dalyvavusių mokslininkų įsitikinę, jog gyvybė kituose pasauliuose taip pat egzistuoja. Karališkosios draugijos prezidentas ir astronomas Lord Rees įsitikinęs, jog greitai sugebėsime aptikti ne didesnes nei Žemė planetas, besisukančias aplink jų gimtąsias žvaigždes. Ir en tik tai - galėsime net nustatyti, ar jose yra žemynų ir vandenynų.  "Nors apie gyvybę šiose planetose mes sužinosime dar labai negreitai, tai vis gi yra didžiulis progresas. Mes galime bent jau susidaryti bendrą vaizdą apie pačią planetą - ar ji panaši į Žemę. Ir jei mes tik galėtume aptikti kitur egzistuojančią gyvybę, net paprasčiausias jos formas, tai aiškiai būtų didžiausias 21-ojo amžiaus atradimas. Įtariu, jog gyvybė gali pasitaikyti net mums visiškai nesuvokiamose formose. Ir, žinoma, gali būti gyvybės formų, kurių intelektas gerokai lenkia žmogiškąjį - panašiai kaip mes lenkiame šimpanzes", filosofuoja mokslininkas.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (25)

Susijusios žymos: