Erkinis encefalitas: Europoje bręsta nauja pandemija?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

SuperHP 2010-02-07 19:54
Daugybe tu ligu ir, atrodo, vis stipreja jos... O tai kuri pavojingesne - laimo liga ar enciefalitas? Lig tai nuo Laimo ligos nera skiepu. Nuo kazkurios tai esu pasiskiepijes, tai turbut kad nuo encrfalito.
MindaugasV85 2010-02-07 20:00
Ties viduriu savo skaitymą ir baigiau. Kempinligė, paukščių gripas, kiaulių gripas, tuberkuliozė, encefalitas... Tiesą pasakius pyktis ima. Kiek b* galima visus bukinti ir tuštinti ir taip tuščias pinigines? Trint n* tokius straipsnius...
Dvigubas nulis 2010-02-07 20:03
Teko kaip tik bendrauti su mergina, kuri serga jau ~3-4 metus erkiniu encefalitu. Kadangi liga nebuvo laiku pastebėta, tai pasekmės ne kokios: kiekvienais metais, žiemos metu, tenka mažiausiai pusantro mėnesio prabūti ligoninės pataluose, kartą teko ir 6mėn. Žinoma, liga nebuvo pastebėta tinkamu metu, dėl gydytojų nekompetencijos. Kuo mažiau tokių susirgimų, tuo geriau.
immortallt 2010-02-07 20:22
Mindaugas, erkinis encefalitas tai kazkas tikro, o ne pauksciu ar kiauliu gripas, kuris daugiau buvo tik del reklamos. O seip ligu visad buvo, tik anksciau arba apie jas nieko nezinojom arba ziniasklaidoj nebuvo kalbama (SSRS laikais visi buvo sveiki, nebuvo savizudziu, psichiniu ligoniu ir t.t. - Ironija)
MindaugasV85 2010-02-07 20:24
Iš visų tų kartų, kiek esu ėjęs pas daktarus, tai turbūt tik paskutinį kartą pastebėjau, kad daktarai kažką dirba. Problemos kaip ir nebuvo, bet reaguota manau buvo tinkamai. Paprastai jie nesupranta, kad yra atsakingi už to žmogaus sveikata/gyvybę, kuris pas juos apsilanko. Ir turbūt nesupranta, kad tas žmogus jiems algą uždirba, bet tik tuo metu, kai yra sveikas. Negydo - sergam. O tada jie skundžiasi, kad daug dirba, bet mažai uždirba
MindaugasV85 2010-02-07 20:27
Arns 2010-02-07 21:07
buvo ir sovietiniais laikais, liga buvo žinoma, degnozuojama ir gydoma. Paprasčiausiai tada su erkėmės kovojo, buvo purškiami miškai, naikinami usūriniai šunys(didžiausi tokių parazitų nešiotojai), taip pasiutę gyvūnai. Visa šitai nutrūko atėjus nepriklausomybei, nes kainavo nemažus pinigus. Dabar matome, kad erkės plinta vis labiau, o kartu didėja procentas ir žmonių kurie užsikrečia tomis ligomis. Tikrai ne kiekviena erkė "serga", tad jei ji "neserga", jos įkandimas neapkrės.
Tomcat 2010-02-07 21:40
y OMG tu gal pats esi dirbęs daktaru, jog taip šneki? Savaime suprantama, kad ne. Tu nueik, pabūk, pažiūrėk ten vieną parą koks tas mediko darbas ir suprasi, jog šneki tikras nesamones. Pagalvok, per diena pas tave apsilanko 10 min (priklauso nuo srities) ligonių kurie tokie kaip tu ir visą laiką skundžiasi kokie medikai blogi, nesuprasdami, jog blogi ne medikai, o sistema. Po to nepatenkinti jie skleidižia erezijas visoj aplinkoj, o darbas tikrai nelengvas. Vien jau tai kaip psichologiškai veikia, o kur dar ir fizinis krūvis lakstant tais požeminiais tuneliais. Ne šeip sau buvo pasūlyta naudoti paspirtukus juose. Ir aš ne medikas, tiesiog teko bendraut su medike, pabūt darbe. Patikėk 99% mediko darbo mes tiesiog nematom ir po to laimingi sau stumiam ant medikų kokie jie blogi.
Belzebubas 2010-02-07 22:06
Nedažnai rašau komentarus, bet negaliu nekreipt dėmesio į tavo nuomone. Pirmiausia tai laksto tais požeminiais tuneliais slaugės. Mano tėvai dirba šioje srityje ir tikrai žinau kas ten dirba o kas ne. PVZ daktarai (tikrai ne visi) dirba kur kas mažiau nei nustatyta darbo sutartyje, kai kurie įsigudrina budėti namuose, ir laukia slaugiu skambučio jeigu kas...bet tačiau kadangi dažniausiai telefonai lieka išjungti...Kadangi jau vėlus sekmadienio vakaras neturiu laiko plačiau parašyti šia tema...bet pasakyti tikrai turiu ką šia tema apie daktarus
MindaugasV85 2010-02-07 23:17
Visų pirma, jeigu darbas sunkus ir žmogus nepajėgus jį dirbti, tai kodėl jis jį vis dar dirba? Čia tau ne gatves šluoti, kai atsakingumas yra minimalus! Taip, aš esu prisiskaitęs/girdėjęs daug istorijų, kur daktarai neatlieka savo pareigos. Dabar kaip tik bandžiau surasti straipsnį (neradau), kur vaikinas buvo nuvežtas merdintis į ligoninę ir daktarai visą dieną nesiryžo jo tinkamai apžiūrėti, nes matai jis iš vaikų namų. Su aukšta temperatūra pralaukė ištisas valandas, kol kažkas nusprendė kažko imtis. Ir manai tokie atvejai pavieniai? Ir kokias nuobaudas jie už tai gauna? Papeikimą darbe. Už tai, kad per juos kažkas miršta, už tai, kad nudegina kūdikius ar dar kaip nors sužaloja. Kaip manai, kas būtų, jeigu tu ateitum pas mane dirbti ir dėl mano kaltės tu būtum stipriai sužalotas? Gaučiau papeikimą? Manau ne tik kad skrisčiau iš darbo, o dar ir turėčiau atlyginti materialinius ir nematerialinius nuostolius! O gal net atsėdėti metus kitus.
andriulis 2010-02-08 00:41
Pritariu Arns. Seniau miskai buvo purskiami nuo situ kenkeju,o siuo metu vos istengiama i nemuna pilti chemikalus zudancias uodo lervas. O ligos sukeltos nuo erkiu yra gana rimtos. Pazystamu rate yra ir mirties atveju ir like sanariu skausmai. Galim siek tiek dziauktis,kad lietuviskos erkes labiau uzkretus itakoja zmogaus sanarius. Kitur labiau itakoja smegenis kur pasekmes buna dar liudnesnes. Manau ateityje kazka tures daryti pries erkiu plitima,nes siuo metu kaimuose gyvulius tiesiog puola. Is savo suns vasara istraukdavau kartais iki 12erkiu. Nebereikia jau eiti i miska,gali daugiabucio namo kieme pasigauti erke.
rimka 2010-02-08 01:08
tai kaip suprantu galima ir nesusirgti tuo ensefalitu net jeigu ir uzkresta erke ysisiurbia? jeigu imunine gara ir sudirba kol virusas smegenu nepazeide.
rwc 2010-02-08 04:24
MindaugasV85 2010-02-08 09:09
Bus galima ir prie tavęs true pasirašyti. Beje skriptas neišdirbtas - lieka profile, pm ir kiti mygtukai. Būtų neblogai, jei dar ir linkomanijai tokį parašytum, kur leistų suvesti nepageidaujamus username
kiesza 2010-02-08 11:08
man gal 10 kartu erke isisiurbus buvo bet kaskaip nieko.. Siaip jai zmogus nebijo erkiu tai jam uzsikrest nera sansu va tevas mano kiekviena vasara grybaut vaziuoja ir per sezona nemazai tu erkiu prisigaudo bet visos neuzkrestos buna. o va kaimyne karta nusipirkus grybu is senelio buvo ir nuo tu grybu jai isisiurbe erke tai po poros menesiu laimo liga diagnozavo ir dabar labai prastai atrodo jin.. o siiap tai nuo erkiu tik cesnakas padeda.Suomiai tokiu lig isvis nezino ir niekas pas juos jomis neserga nors ten erkiu daugiausiai europoje o jie vartoja kaskokias cesnakines tabletes kuriu Lietuvoi nera.
andriulis 2010-02-08 12:35
Hahah jei zmogus nebijo,tai jam nera sansu uzsikresti nuo erkes :D:D Seniai girdejau toki juokinga poksta. Siaip is tikruju zmones dazniausiai grybauja pusynuose,ten erkiu maziau,o tuo labiau uzkrestu. O kad tu cia bijosi ar nebijosi manau jokio skirtumo nera. Jei tavo imunine sistema tikrai stipri,tai as nepamenu ar erkinis enc. ar laimo liga gali pasireiksti iki metu begio!
cia. 2010-02-08 12:49
yra tu cesnakiniu tableciu kiekvienoj vaistinej, o baime ligai neturi jokios itakos, tiesiog uzkrestu erkiu nera labai didelis procentas.
tikman 2010-02-08 21:39
čia vėl tų nelaimingų erezijų skleidimas. Dieve, Dieve erkės užpuolė,bėgam visi į artimiausią vaistinę. Nu čia taip žmones nori išgąsdinti,kad net juokinga darosi. aišku liga rimta,bet kaip tik kai visiem yra sunku,bėdų ir taip iki kaklo, ir tik dabar jie rašo apie erkes žudikes Pinigu plovimas čia ir nieko daugiau.
Tetija 2010-02-09 00:46
Bet ritmai, tai jei imunitetas geras, tipo galima prasirgti erkiniu enc be rimtesnių komplikacijų???
rwc 2010-02-09 15:53
Kad TSRS buvo labai pažengusi kova su encefalitu - neneigiu. Tačiau miškų purškimo ir gyvūnų naikinimo nelaikyčiau efektyvia prevencija. Didžiausios rizikos - grybautojų, uogautojų, iškylautojų erkių populiacijos apmažinimas negali išgelbėti - tarybinėmis vasaromis kasmet pasigaudavau po keliolika erkių. Tuo labiau, kaltinti nepriklausomybę dėl encefalito atvejų gausėjimo yra mažų mažiausia nekorektiška. Encefalito banga yra visoje Europoje, mes jai įtakos nelabai turime. Ar Austrija kenčia, nes mes nebepurškiame miškų? Nereikia pamiršti, kad visur gerėja diagnostika - taigi atvejų skaičius neišvengiamai auga. Be to, mes dar kaip reikiant neišmanom tokios dažnos ligos kaip gripas dinamikos - galime tik spėlioti, kad encefalitui irgi būdingas periodiškumas, bangos - tik kylančios ne kas keli metai, o galbūt dešimtmečiais. Be to, erkinės ligos smarkiai lokalizuotos - tai dar viena kliūtis dinamikos tyrinėjimams. Ir pabaigai - nėra didelio skirtumo, ar virusą nešioja viena iš 10, ar viena iš 10000 erkių. Kol tai yra mirtina ir nepagydomai žalojanti liga, su ja reikia kovoti - geriausia skiepais. Jei savo laiku tokių priemonių nebūtų imtasi, iki šiol kovotume su raupais ir juodlige.