Nuo sausio pabaigos ES bus leidžiama pardavinėti maisto produktus iš naminių svirplių: KTU skelbia, ką tai reiškia realybėje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Siguas 2023-01-13 17:42
Labai gerai. Kiekvienas turi turėti galimybę valgyti ką nori. Tik būtinai ant pakuočių nurodyti reikia. Bet jei bus per prievartą, arba praves propagandą, kad svirplių nevalgo tik neišsilavinę, antivakseriai, maršistai, acto garintojai ir plokščiažemiai... Šiaip geras biznis turėtų būti. Pradidėjus masinei gamybai savikaina būtų kokius 5 kartus pigiau nei mėsa. Trečiam pasauliui išmaitinti pats tas bus. Galės pvz. Bangladeše nuo 200 milijonų pasidauginti iki 2 milijardų valgydami svirplius.
Misteris 2023-01-13 18:02
Na va. Maistas kaip OSVENCIME nusimato...
immortallt 2023-01-13 20:36
Ką per vatnikų dezinformaciją skleidžiate? Pardavinėti galima jau kokį penkmetį. Kas nuo sausio mėnesio pasikeitė - tai vienai Azijos įmonei leido į ES įvežti produkciją.
PonasJonas 2023-01-17 07:54
Sausio 3 d. Europos Komisija priėmė naują reglamentą (Dokumentas 32023R0005), kuriuo įteisino ES naują maisto produktą svirplių Acheta domesticus miltelius. Įsigalios šis dokumentas nuo 2023.01.24. Svirplių miltelių gamybos procesas Neišdarinėti, su visais viduriais ir chitininiu kiautu svirpliai nešeriami 24 valandas, kad pratuštėtų žarnynas. Tada nužudomi šaldant. Po to plaunami, termiškai apdorojami, džiovinami, iš jų mechaniškai išspaudžiami riebalai. Galiausiai sumalami. Žymėjimas Norėta nežymėti maisto produktuose šio komponento, bet dėl alergijos atvejų žymėjimo išvengti nepavyko – šie milteliai produktų sudėtyje bus žymimi. Produktai, kuriuose bus naudojami svirplių milteliai Daugiagrūdė duona ir bandelės; Krekeriai ir duonos lazdelės; Javainių batonėliai; Premiksai, skirti kepiniams (sausi); Sausainiai; Makaronų gaminiai; Padažai; Perdirbtų bulvių produktai, ankštinių augalų ir daržovių patiekalai, picos; Išrūgų milteliai; Mėsos pakaitalai; Sriubos ir sriubų koncentratai ar tirpiųjų sriubų milteliai; Iš kukurūzų miltų pagaminti užkandžiai; Į alų panašūs gėrimai; Šokoladiniai konditerijos gaminiai; Riešutai ir aliejingosios sėklos; Užkandžiai, išskyrus traškučius; Mėsos pusgaminiai. Problema chitinas kurio svirplių miltuose yra nuo 4 iki 8,5 proc. Organizmas atpažįsta chitiną kaip parazito komponentą ir surengia jam imuninį atsaką – uždegiminės ląstelės suaktyvina ląsteles invaziniame audinyje, kad padidintų chitiną neutralizuojančio fermento gamybą. Chitinas sukelia uždegimą kvėpavimo takuose. Tiriamoms pelėms ši medžiaga sukėlė stiprų uždegiminį atsaką plaučiuose. https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 3934236563
Webbus 2023-01-17 14:37
Buvau gavęs dovanų mažą pakiuką džiovintų svirplių su jūros druska. Ale prie alaus užkandis egzotiškas. Tai ką žinau, skonis kaip šunų maisto. Be to tokie mažiukai buvo, ne tie dideli kaip įsivaizduotum. Toks Lietuviškas žiogas pievoj pagautas ir išdžiovintas. Galva, kojos mažos matosi. Kaip sakant su viskuo. Džiovinto ilgis apie 1-1,5 cm. Jeigu kažkaip skaniau padaryta su kokiu padažu, gal ir galima būtų tai valgyt. Bet kai gryni žiogai tiesiog su druska, tai sakau, kaip šuns sauso ėdalo grūdą burnon įsimesti. Nesibodžiu tokių nesąmonių išbandyti, tad lauksiu, gal pagerins skonį/savybes Tuo tarpu einu ieškot kur burgundiškų sraigių pigiau nusipirkti. Va ten tai gėris.