Degalai iš naftos produktų ekologiškesni už biokurą?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arns 2010-03-03 11:54
Ir taip buvo aišku. Tačiau kažkas dar visų pinigų nesusikrovė, tad idėja kurį laiką gyvuos.
Tir4elis 2010-03-03 11:59
Kuo labiau šiuo reikalu dumiuosi, tuo labiau linkstu prie tos nuomonės, kad ekologijos biokure tikrai nedaug.. O šiaip, straipsniukas nemini dar vienos didelės tokio kuro blogybės. Nualinamos žemės ir iš jų paimtos augalams reikalingos medžiagos negrįžta atgal taip suardomas natūralus medžiagų apykaitos ciklas ir kišk trašas nekišęs, retų, žmonėms ir gyvūnams reikalingų medžiagų kuo toliau tuo mažiau..
bahuriux 2010-03-03 12:32
Ne nu jus ir tas staripsnis pavarot. Ar suprantat, kad biokuras, bendram galutiniam rezultate, neismeta nei vieno gramo CO2 juk augalai augdami sugeria CO2 is oro ir sugeria tiek kiek veliau ismeta. Plia kas per genijai, nesugeba antros klases lygio uzdavinio ispresti. O nx tuos miskus kirsti? Pvz Lietuvoj zemiu yra daugiau negu reikia kurios yra nedirbamos ir apleistos. Taip vienintele problema yra zemes alinimas su tais energetiniais augalais. Bet lyginti nulini CO2 ismetima su iskastiniu kuru, jus zmones nesveiki.
Arns 2010-03-03 12:40
Sėsk, 2 už chemiją. Bet koks degimas išskiria CO2. Be to, čia reikia ir logikos, o ne vien matematikos. Paskaičiuotas bendras sugeriamas augalų CO2, tai dar nereiškia jog tiek ir sugeria jo, nes skirtingos koncentracijos. Be to įskaičiuok kai kainuoja gamyba, darbas ir t.t. Be to nualinimas žemės. Taigi, o per kiek laiko ji atsistatys? Ar degalų kiekio poreikis vis mažėja? taigi, net jeigu viskas iki tol OK, per kelis dešimtmečius nualinsi visiškai žemę ir prieisi prie kracho
bahuriux 2010-03-03 12:53
butent logikos 0 buvo tavo pasisakyme. Sudega vienas kg anglies, bet augalas is oro per savo gyvenima sugeria is oro ta angli, dirvoj anglies yra organiniu trasu pavidalu, bet labai mazai, kad butu verta itraukti i sakiciavima. O gamyba ir darbas, ka as zinau vienas ukininkas augina ir spaudzia rapsus jau apie 10 metu ir pardavineja ta alieju, kaip kura. Is to kuro neuzterse atmosferos tiek kiek butu iskastinio kuro atveju. Susikure sau ir savo semai darbo vietas. Tai apie ka mes kalbam cia? Geriau tegu energetinius augalus genetiskai modifikuoja, kad jie augtu labiau ir prastesnej zemej.
LAZAS 2010-03-03 13:40
Pasenęs mąstymas, Biokuro ateitis priklauso dumblių aliejui. Tam pačiame plote pastačius dumblių bio-reaktorių aliejaus gali išgauti kelis šimtus kartų daugiau iš ploto vieneto. Dumbliai nėra žmonijos vartojamo maisto dalis, todėl nekels maisto kainų. Dumbliai nealina žemės, nes jiems tereikia vandens ir jame ištirpusių maisto medžiagų, todėl tinka ir fekalinis vanduo ir sūrus vanduo. Taip pat nereikia papildomai išmesti CO2 juos teršiant ir t.t. nes bio-radiolokatorius stovi ir dumbliams užderėjus išspaudžia aliejų ir taškas. Derlius nuimamas, jeigu neklystu, kad kelias savaites. http://www.youtube.com/watch?v=EnOSnJJSP5c Ir išvis "Google algae bioreactor "
Makikius 2010-03-03 14:32
Degimo reakcija. O2 + Degi medžiaga -> CO2 + t Nejaugi niekas nesupranta, kad visos degimo reakcijos išskiria co2? Žinoma grynos sieros degimas išskirtų SO2, SO3, bet tai dar kenksmingesnis. Degant vandeniliui išsiskiria H2O. Puiku tik, kad vandenilis toks sprogokas dalykas. "Benzinas yra angliavandenilių, kurių grandinės ilgis nuo C5 iki C10 atomų, mišinys." Lazas, įdomus čia dalykas, bet žinoma jam degant ir išsiskirtų CO2, tačiau mažėtų priklausomybė nuo naftos produkto.
LAZAS 2010-03-03 15:40
Kaip tavo manymu tu švariai išgausi vandenilį ? Šiuo metu vandenilis yra naftos perdirbimo subproduktas. Jį taip pat galima išgauti ir elektrolizės būdu, tačiau tam reikia elektros energijos, kuri gaunama ne iš oro. Vandeniliui nėra pritaikytos infrastruktūros ir daugybė kitų neišspręstų technologinių problemų. Tavo pasakymas, kad išsiskiria H2O degant vandeniliui irgi siauras, nes tu nemąstai iš kur tas vandenilis atsirado, kokiu būdu gamintas ir t.t. Nesakau, kad tai bloga alternatyva, tačiau iki jos plataus pritaikymo likę dešimtmečiai. Degant aliejui išsiskiria toks pats teršalų kiekis koks ir buvo panaudotas dumbliui augant, tai uždaras eko-sistemos ratas, kuri nekeičia bendro CO2 kiekio atmosferoje. Naftos produktai CO2 kiekį didina, nes tai yra išorinis papildomas CO2 ir kitų teršalų šaltinis (iš žemės gelmių, kurios eko-sistemoje nedalyvauja)
Tir4elis 2010-03-03 15:51
Bachuriux, nereikia lygint kas vyksta pas vieną ūkininką. Savo reikmėm arba mažiems pardavimo kiekiams neką ten padarysi. Reikia žiūrėt plačiau. Kai intensyviai pradedama gamyba tada tikrai reikia didelių plotų kuriuose auginama tas kas neša daugiau pelno. O trąšos tai ne vien tai kas pardavinėjama Achemos maišeliuose ar panašiai. Tai dar ir visa gauja mineralų bei retesnių medžiagų kurie yra normaliam vystymuisi būtini, nes be jų prasideda tiek sveikatos sutrikimai, tiek sutrinka vystymasis jauniems žmonėms. Taigi nualintoje žemėje gali kišt įprastines trąšas, bet maisto vertė lygi ko ne kartonui... Derlingos žemės atstatymas nėra toks paprastas dalykas. Apie tai straipsnių buvo ir šiame tinklapyje, tiesiog paieškok. Organika, organikai nelygu, jei pūdai nepilnavertį augalą, tai ne kažin ką iš jo žemei ir teduosi. Tiesiog kol kas turim dar vieną alternatyvą, kurios nereikėtu paverst panacėja.
Makikius 2010-03-03 16:00
Tai žinoma suprantu, kad iš oro vandenilio negausi. Taigi Lietuviai buvo sukonstravę vandenilmobilį į kurio baką pili vandenį, o pro "išmetamajį vamzdį išbėga vanduo". O viduje elektrolizę išskiriamas, o vėliau sudeginamas vandenilis. Taip, kad irgi reikia elektros, kuri beveik nėra išgaunama ekologiškai, bet bent neišskiria pati mašina CO2. Per tą būtent video pasakė, jog šitaip 2kartus sunaudojamas tas pats CO2 ir tada išskiriamas į aplinką, o apie uždarajį ratą nieko negirdėjau. Vadinas dvigubai geresnis už benziną! Plius jis vieną dieną nesibaigs ir jo auginimas yra laisva rinka, o ne gamtos dovana. Reikia nepamiršt to, kad žmonės rinksis pigiausią variantą. O šitas aliejus irgi dar negreit atsiras degalinėse. Mes gamtą teršėm ir teršim toliau tik klausimas kiek stipriai.
LAZAS 2010-03-03 16:48
Aliejus degalinėse gali atsirast labai gretai, nes jis labai artimas dyzelinui. Net ir dabar gali pirkti aliejų tam skirtose vietose, tačiau nežinia kiek jis ekologiškas, tik nauda ta, kad vietoj jo utilizavimo tu jį panaudoji antrą kartą. http://www.biomotorai.lt/dyzeliniu-vari ... atalogas/9
Nerkus 2010-03-03 18:09
su straipsniu sutinku, nes tikrai kartais gaminant visokius "ekologiskus" produktus aplinka uztersiama daugiau nei gaminant neekologiskus. o del biokuro, tai galima turbut gincytis iki pazaliavimo ar tik gerai ar blogai. as pabandysiu pavardinti pliusus ir minusus. Biokuro pliusai: 1. galima panaudoti apleistas ir nenaudojamas zemes 2. auginant biokura gaminamas deguonis ir sugeriamas co2 3. maziau reikia naftos, todel maziau reikia jos importuoti 4. europoje yra per daug dirbamos zemes ir yra zemes ukio produktu perprodukcija, todel biokuro auginimas isgelbetu ukininkus (bet ziureti biokuro minusu 3ia punkta) Biokuro minusai: 1. biokuro auginimui yra naudojamas kuras (zemes apdirbimas, seja, tresimas, plovimas, gabenimas i supirkimo punkta. reikalinga isigyti technika) 2. naudojamas trasos (gaminant trasas yra nemaza aplinkos tarsa, taip pat naudojamos gamtines dujos) 3. jei biokuras isplistu (pabrangtu), tai biokuro paseliai pradetu konkuruoti su valgomu kulturu paseliais 4. nualinamos zemes (jei lyginti su apleistomis zememis) paliekant apleistas zemes ir negaminant biokuro: 1. apleista zeme po truputi tampa misku 2. yra gaminamas deguonis ir sugeriamas co2 didesniais kiekiais nei auginant biokura 3. apleistai zemei nereikalinga prieziura ir nereikalinga kuro jai apdirbti. dazniausiai apleista zeme buna mazo nasumo balo ar nepatogioje vietoje, todel tokiose zemese gali butu sunku auginti ir biokuro kulturas. cia as nekalbu apie jau auksciau pamineta dumbliu auginima, nes tik sia sryti as matau biokuro gamyboje. na dabar galima pradeti gincytis/kalbeti apie biokura:)
nazijew 2010-03-03 18:14
manau tai asmenine tragedija, is ko gi rusai pirks raketas jei visi europoi prades biokuru vazineti
Nerkashis 2010-03-03 18:20
Kaip tik norėjau tą patį paminėti. Kam kurti kažką, kas jau yra sukurta. Nuvarai į kokį restoraną ir paprašai panaudoto aliejaus. Įranga kainuoja kaip tiesioginio įpurškimo dujų įranga. Tik man atrodo kad tą gryną aliejų dar skiedžia kažkuo degiu.
meslinukas 2010-03-03 20:51
nu... chebra, chemijos nifiga nesimokėt, jeigu sakot, kad bet koks degimas išmeta CO2. išmokit: degimas - tai bet kokia oksidacijos-redukcijos reakcija, kurios metu išskiriama šviesa bei šiluma. S+O2=SO2 2Al+3I2(d)=2AlI3 2P+5Cl2=2PCl5 tai irgi degimo reakcijos, ir, kaip matot, nėra čia jokios anglies ir CO ir CO2 ir netgi deguonies keliose nėra. o degant aliejams (na, bent kiek aš žinau), CO2 jau susidaro. kodėl tada tas aliejus ekologišku vadinamas, tai jau LAZAS puikiai paaiškino: dėl to biokuro, tai ir aš manau, kad geriausias varijantas yra dumbliai. dėl vandenilio, tai čia visiška nesąmonė, nebent kokį revoliucingą būdą jam išgaut surastų, nes dadar jo išgavimas reikalauja daug energijos, kuri irgi nėra labai jau ekologiškai gaunama. be to dar vidaus degimo variklių naudingumo koeficientas tikrai nedidelis.
Nerkashis 2010-03-03 20:54
Pala, tai be oro vyksta degimas???
Arns 2010-03-03 21:52
Kolega, jūs ne lygtimis, o skaičiais pagrįskit savo faktus, nes a nebūtinai lygu b. Paprasčiau tariant, viena išskiriama, kita ką gali sugerti augalai. O dėl antro.... Patarčiau pasidomėti visais ekologais, kurie ne vien augalėlius augina, bet varo ekologiškus maišelius, ekologiškus drabužius, hibridinius automobilius ir t.t. Tada suprasit jog visa ekologija pastatyta ant pramonės, o ne ant kelių ūkininkų pečių
LAZAS 2010-03-04 03:41