Tyrimas: nuo paprastų žiūrovų iki kankintojų tik vienas žingsnis (Video)  (13)

Naujame prancūzų televizijos šou žaidėjai kankina vienas kitą elektros šoku - panašiai taip, kaip belaisviai elgdavosi nacių stovyklose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kontraversiška prancūzų televizijos laida leido kiek kitaip pažvelgti į nacių kankinimus. Iš pirmo žvilgsnio televizinis žaidimas atrodo įprastas: studijoje susirenka žiūrovai ir svečiai, žaidėjai renkasi klausimus iš sąrašo. Tačiau skirtingai nei tradiciniuose panašaus pobūdžio žaidimuose, laidoje „Žaidimas su mirtimi“ dalyviai už neteisingą atsakymą gauna žiaurią bausmę – 460 voltų elektros šoką. Žaidėjai klykia iš skausmo, o vienas net "mirė".

Iš tiesų tai eksperimentas, kuris bus rodomas, kaip dokumentinis filmas, siekiantis parodyti, kaip televizijos manipuliacijos galia stumia žmones prie kraštutinumų.

Psichologų komanda surinko 80 savanorių, sakydami, kad jie dalyvaus bandomosiose televizijos šou dalyse. Savanoriams buvo liepta kankinti prasižengusius žaidėjus 460 voltų elektros šoku.

Tačiau jie nežinojo, kad klykianti auka iš tiesų yra profesionalus aktorius. Susirinkę žiūrovai taip pat galvojo, kad šou yra realus.

„Šou“ prodiuseris Christophe Nickas pasakojo, kad iš 80 dalyvių eksperimente tik 16 atsisakė vykdyti skausmingas bausmes. Psichologai sakė, kad bausmės žaidime yra tokios pat, kokias atlikdavo vokiečiai nacių koncentracijos stovyklose.

Eksperimentas buvo sumodeliuotas pagal Jeilio universitete 1960 metais atliktą studiją, kuri tyrinėjo, kaip paprastus piliečius galima priversti vykdyti masines žudynes.

Viena iš dalyvių sakė, kad po dalyvavimo „šou“ ji suprato, kodėl buvo kankinami jos žydai seneliai. Ji sakė: „Nuo pat mažumės klausdavau savęs, kaip naciai priversdavo žmones vykdyti tas žiaurias bausmes. Ir staiga, aš pagavau save, kad darau tą patį.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)

Susijusios žymos: