Jaunuolius į gatvių gaujas gena ir karių genas  (19)

Tai, kad jaunuoliai prisideda prie gatvės gaujų, iš dalies lemia ir karių genai, teigia JAV mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Berniukai, kurie turį šį geną, yra pavojingesni, žiauresni bei linkę nešiotis ginklus, rašoma mokslininkų tyrimo išvadose. Teigiama, kad MAOA genas veikia smegenų chemikalus dopaminą ir serotoniną, kurie formuoja žmogaus elgesį.

Mokslininkai jau anksčiau šį geną bandė sieti su nesocialiu elgesiu, tačiau tik dabar tai padaryti pavyko. Nustatyta, kad į gaujas jungtis ir nešioti ginklus linkę berniukai, turintys MAOA geną. Pastebėta, kad tam tikras geno defektas merginoms jokios įtakos nedaro.

Kevinas M. Beaveris, kriminologas biosociologas iš Floridos (JAV) universiteto, vadovavęs tyrimui, teigia, kad rezultatai leis naujai pažiūrėti į genetiką bei aplinką.

„Gaujos tradiciškai laikytos sociologiniu fenomenu, o mūsų tyrimas parodo, kad tam tikro geno variacijos taip pat gali vaidinti svarbų vaidmenį“, – britų naujienų portalas telegraph.co.uk cituoja mokslininką.

„Kalbama tik apie vyrus. Moterys su tuo pačiu MAOA genu arba kiek kitokiu jo variantu nelinkusios smurtauti, dalyvauti gaujų gyvenime bei naudotis ginklais“, – sako mokslininkas.

Jis pridūrė, kad šio geno nešiotojai vyrai gali atskirti ar jausti kitus gaujos narius, kuriose tokio geno yra mažiau (ir kurie yra mažiau agresyvūs).

Studijos autoriai analizavo 2,5 tūkst. DNR bei žmonių gyvenimo būdo pavyzdžių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (19)