Bušmenai yra seniausia tauta žemėje  (9)

Atlikus didelį genetinį juodaodžių Afrikos, JAV ir Arabijos pusiasalio gyventojų tyrimą paaiškėjo, jog seniausi dabartinio žmonių tipo atstovai yra Afrikos bušmenų ir kitos gentys, kalbančios koisanų kalbomis ir gyvenančios teritorijoje, esančioje tarp Namibijos ir Angolos, rašo žurnalas „Science“, kurį cituoja „RIA Novosti“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimas buvo vykdomas 10 m. Jo metu buvo surinkti daugiau nei 3 tūkst. įvairių šalių ir tautų, apimančių daugiau nei 200 populiacijų, atstovų DNR pavyzdžiai, vėliau jie buvo analizuojami pagal 1327 genetinius kriterijus ir tiriami statistiškai. Galiausiai buvo sudarytas Afrikos kontinento gyventojų genetinis žemėlapis.

Paaiškėjo, kad 121 Afrikos populiacija pagal DNR struktūros panašumą gali būti suburta į 14 grupių, iš kurių, tyrimo autorių nuomone, ir kilo visos dabartinės Afrikos tautos, taip pat ir kitų pasaulio šalių gyventojai.

Šis tyrimas, kuriam vadovavo Pensilvanijos universiteto profesorė Sarah Tishkoff, kaip ir kiti didelio masto genetiniai tyrimai, patvirtina hipotezę apie tai, jog visų rasių žmonės kilo iš šiuolaikinio tipo žmonių atstovų, kurie atsirado Afrikoje apytikriai prieš 200 tūkst. metų ir paliko gimtąjį žemyną apytikriai prieš 50 tūkst. metų.

Naujasis tyrimas leis išsamiau ištirti įvairių Afrikos populiacijų vystymosi, augimo, migravimo ir maišymosi istoriją. Genetiniai duomenys patvirtina ankstesnių lingvistinių ir genetinių tyrimų išvadas, kurios teigia, jog dauguma Afrikos tautų, kurios šiuo metu gyvena geografiškai nutolusiuose rajonuose, yra giminingos, o susimaišė jos praeityje, tautoms aktyviai migruojant.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(3)
(1)
(2)

Komentarai (9)