Žemės klimatas susijęs su jos orbitos pokyčiais  (7)

JAV geologai nustatė, kad reguliarūs Žemės orbitos pokyčiai yra susiję su jos klimato kaita.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie šį tyrimą pranešė žurnalas „Nature Geoscience“, paskelbęs Kalifornijos universiteto Santa Barbaroje (JAV) geologės Lorraine Lisiecki straipsnį, kuriame analizuojama per praėjusius 1,2 mln. metų stebima mūsų planetos orbitos ir klimato pokyčių koreliacija.

L. Lisiecki apie to laikotarpio klimato permainas sprendė tyrinėdama vandenynų nuosėdų mėginius, paimtus iš 57 pasaulio vietų, praneša „ScienceDaily“. Juos analizuojantys mokslininkai gali apibūdinti Žemės klimato ypatumus prieš milijonus metų. Tačiau L. Lisiecki pirmą kartą susiejo tokių tyrimų rezultatus su Žemės orbitos pokyčių istorija.

Yra žinoma, kad kas 100 000 metų Žemės orbita aplink Saulę keičia savo formą, teigia leidinys. Ji tampa arba labiau apskrita, arba labiau ištęsta, elipsinė. Orbitos nuokrypis nuo apskritimo vadinamas jos ekscentriškumu. Jis susijęs su Žemės ašies nuokrypio 41 000 metų ciklu.

Ledynmečiai Žemėje taip pat vyksta kas 100 000 metų. L. Lisiecki nustatė, kad esminės klimato permainos mūsų planetoje sutampa su Žemės orbitos ekscentriškumu. „Aiški orbitos pokyčių ir Žemės klimato permainų koreliacija laiko atžvilgiu – stiprus įrodymas, kad egzistuoja šių reiškinių tarpusavio ryšys, – tvirtina mokslininkė. – Mažai tikėtina, jog šie įvykiai gali būti nesusiję.“

L. Lisiecki aptiko ne tik orbitos pokyčių sutapimus su apledėjimų pradžia: ji nustatė dar vieną stebinančią koreliaciją. Pasirodo, kad didžiausi ledyniniai ciklai vykdavo mažiausių Žemės orbitos ekscentriškumo pokyčių metu – ir priešingai. Didžiausi planetos orbitos pokyčiai yra susiję su mažesnėmis klimato permainomis. „Tai gali reikšti, kad Žemės klimatas ne tik susijęs su orbitos pokyčiais, bet ir pasižymi vidiniu nestabilumu“, - teigia mokslininkė.

Ji priėjo išvadą, kad klimato pokyčių pobūdis per pastarąjį milijoną metų iš visko sprendžiant yra susijęs ir su sudėtingomis įvairių klimato sistemos dalių sąveikomis, ir su trimis Žemės orbitos reiškiniais – ekscentriškumu, planetos ašies nuokrypiu ir precesija – Žemės ir dangaus ašies slinkimu pagal įsivaizduojamą ašį, statmeną ekliptikos plokštumai. Precesijos periodas – 25 725 metai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: