Nauji NASA tikslai: pirma – asteroidas, po to – Marsas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

zugalia 2010-04-16 18:59
ateis naujas prezidentas ir vel viska pertvarkys...(dar taip nebuvo kad nepertvarkytu ) uzuojauta mokslininkams bet tai svarbu pinigus gauna
enternald 2010-04-16 19:02
Na kaip supratau nasa sukurusi erdvėlaivį nenori palikti ant ledo, todėl programa pertvarkoma.
kiesza 2010-04-16 19:25
Visas pasaulis galvojo kad po zmogaus islaipinimo menulyje seks issilaipinimas marse bet tikrai nemanau kad kasnors galejo pagalvoti jog tai ivyks geriausiu atveju po 70 metu.. negi per ta laika padarytas toks nedidelis technologinis suolis? ar zmonems nebeidomus tas kosmosas
cesar 2010-04-16 19:39
visi stume, jav pasiduoda ir t.t. o jie dar uzsibreze rimtesnius tikslus ir imasi veiksmu, kai kitoms salims apie tokius planus tik tesvajoti taigi jav zengia zyngsni pirmyn, o ne atgal
Sauliaus 2010-04-16 19:41
smagu suzinoti kad ir TKS veikla pratesta dar iki 2020
LiberalusToris 2010-04-16 19:47
Supranti kame reikalas buvo? Dvi super-valstybės "Šaltojo Karo" metais stengėsi pralenkti viena kitą kariniu, technologiniu ir ekonominiu požiūriais. Nebuvo gailima tam lėšų. Sovietai iškelia "Sputniką", jankiai po metų savo palydovą iškelia. Gagarinas apsilanko kosmose, amerikiečiai išsiunčia komandą į mėnulį. Vienu metu buvo net patvirtinta SGI programa (gerai, kad neįgyvendino, nes būtų vsio abejoms valstybėms, šiandien galingiausia būtų kokia Kinija). Tad suprantama, kad technologijos (kosmoso srity) vystėsi sparčiau. Dabar, kai nebėra "Šaltojo Karo" - visi atsipūtę ir eina mažais žingsniais. Aišku, kai kam atrodo, kad pažangos nėra, bet ji yra. Aišku, ne aeronautikoje, bet kituose moksluose (genetikoje pavyzdžiui).
pinkiss 2010-04-16 19:56
tokie projektai kainuoj milijardus,o naudos kad zmogu kazkur nuskraidint ir atgal mums 0,zeme didelia istekliu pakankamai,daugelis zmoniu nuo sava namu per gyvenima toli nenuvaziuoj o kazkur skriadyt tiksla tikrai niera isleidziant tokias pinigu sumas.
Sinner 2010-04-16 20:21
Pritariu pinkiui, manau yra kur kas naudingesniu sričių investuoti tas lėšas kurios atneš atneštu gerokai didesne naudą. Plius man cia kuo toliau tuo labiau pradeda kvepėti propaganda paprasčiausia. LiberalusisToris gal gali trumpai papasakoti apie SGI programa? arba bent jau informacijos nuoroda kažkaip apie ja visai nieko negirdėjas, sudominai o gal ir girdėjas, tik kitu vardu
LiberalusToris 2010-04-16 20:28
Na, tai "Strateginės Gynybos Iniciatyvos Programa" (Strategic Defence Initiative Program), kurią paskelbė 1983 metais Ronaldas Reiganas. Jos esmė - sukurti kosmose priešraketinės gynybos sistemą, kuri sunaikintų priešo (šiuo atveju SSRS) branduolines raketas. Jeigu tai būtų išdegę (kuo labai abejoju dėl mokeščių padidinimo bei galimo 100 procentinio visuomenės nepasitenkinimo gyvenimo lygio smukimu) SSRS ekonomika būtų visiškai sužlugusi, nes ši, kaip atsaką turėtų parengti kokią kitą, ne mažiau įspūdingą programą, kurios pasekoje abi super-valstybės būtų pradėjusios dar didesnį ginklavimąsi, privedusį prie ekonomikos žlugimo. Ši programa, kaip dabar pasidomėjau, buvo pervadinta į "Žvaigždžių Karus" (čia ne apie filmą). Nutraukta 1993 metais. Vietoje kosmoso apsiriboja Žeme. Plėtoja BMD programas ir NMD. Pagooglink, jei nori daugiau sužinoti, tingiu rašyt.
Kopust 2010-04-16 20:35
Gerai yra kad skrenda ir tegul skrenda dažniau ir tegul tobulina technologijas labiau. Jau gyvenam gana civilizuotai ir pakankamai pažangia technika apsirūpinę (na nepaisant kai kurių valstybėlių), jeigu taip galima pavadinti. Bet esmė kad jau laikas žiūrėti už žemės ribų ir tai turėtų vykti aktyviai. Šaunuoliai amerikiečiai, kad tokius planus kuria, aišku toks laiko tarpas atrodo didelis 20-30 metų, bet kai viskas eina į priekį, tai ir tie laiko tarpai turėtų mažėti. Pirmas žmogus Mėnulyje - amerikietis, pirmas žmogus Marse - amerikietis. Kas toliau?
šakės 2010-04-16 21:02
Būtent. Pavyzdžiui Apollo programa NASA'i kainavo apie 135 milijardus dolerių (dabartiniu kursu). Tuo tarpu šiandien visos NASA metinis biudžetas tėra 17.6 milijardo usd. O tuo metu juk NASA vykdė ne vieną programą: Mariner, Pioneer, Viking,... Sumos, skirtos NASA'i vos ne trilijoninės buvo.
Sinner 2010-04-16 21:04
Ačiū LiberalusToris. Tiek medžiagos man ir užtenka, būtent kitu pavadinimu ir buvau girdėjęs aš apie ją, tiesa labai nesigilinau. Šaunu kad atsakei.
zugalia 2010-04-17 16:40
kinietis ir be komentaru... galiu duot b***y nukirst
enternald 2010-04-17 22:45
Na nepilotuojamos misijos buvo pigesnės. Ir tas 135 milijardai yra sąlyginis. Šiais laikais pigesnė elektronika, procesoriai ir t.t. Greičiausiai sumažėtų kaina valdymo įtaisuose, be to brangūs giroskopiniai mechanizmai greičiausiai būtų pakeisti elektronika ar kitais sprendimas. Kuras gal tik truputį pabrango, nes raketinis kuras nėra tas pats kaip automobilinis (būtų įskaičiuota į tuos 135 milijardus). Pati saturn V nebuvo pigi raketa, ji buvo ištestuota ir ji veikė kitaip nei SSRS N-1 (kuri turėjo didesnę trauką, bet nešė mažiau: Saturn pranašumas buvo, kad ji žibalą degino tik pirmoje fazėje, vėliau degino vandenilį, kai sovietų raketa skrido vien žibalu). Pvz nepagaminta šiuolaikinė ares V būtų galima perdirbti, ji galingesnė ir turėtų porą pranašumų. Be to medžiaga titanas šiais laikais lengviau pasiekiama reakcijų dėka ir dėl geopolitinių pokyčių.
kiesza 2010-04-18 18:44
Tu Ruskeliu planais pasidomek! apie ju planus net ta tavo JAV galetu tik pasvajot ir kas is tu planu? jie planavo iki 80' marse issilaipint bet iki 2010 net sugryzt i menuli nesugebejo..