Netikėta žinia. Paskelbtas karas Iranui, pasienyje pirmasis mūšis, yra aukų  ()

Susišaudymą sukėlė ginčas dėl teisės į vandenį, per kurį žuvo keli žmonės abiejose abiejų šalių sienos pusėse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasienyje tarp Afganistano ir Irano kilo susišaudymas, buvo gauti pirmieji pranešimai apie kariškių aukas. Tai sekmadienį, gegužės 28 d., pranešė afganų žurnalistas Tajudenas Sorushas.

Remiantis iš tarptautinės žiniasklaidos gauta informacija, Talibanas, anksčiau užgrobęs valdžią Afganistane, grasina užgrobti Iraną. Tokį pareiškimą padarė Talibano lauko vadas Abdulhamidas Khorasani. Tuo pačiu metu Khorasani neužima oficialių pareigų ir neišreiškia oficialios Kabulo nuomonės.

„Mes kovosime su Iranu su didesniu užsidegimu nei su Amerika. Jei mūsų lyderiai leis džihadą, mes greitai užkariausime Iraną“, - sakė Khorasani.

Pasak Irano Islamo Respublikos informacijos agentūros (IRNA), Talibano kovotojai susitelkė netoli Afganistano ir Irano sienos. Ginkluoti susirėmimai jau vyksta, o kariškių tarpe jau yra aukų. Visų pirma pranešama, kad du Irano pasieniečiai ir vienas Talibano kovotojas žuvo per susišaudymą prie pasienio posto.

Kokia konflikto priežastis?

Kaip praneša „Reuters“, konflikto priežastis buvo kova dėl prieigos prie vandens išteklių Afganistano ir Irano pasienyje.

 

Helmando upė, ištekanti iš Afganistano kalnų ir tekanti per Irano Sistano provinciją, suteikia vandens abiem regionams. Tačiau dėl sausros, kuri paveikė Sistano provinciją, Irano valdžia kaltina Talibaną upėje statant naujas užtvankas ir nukreipus vandens srautus, pažeidžiant 1973 m. sutartį.

Irano ir Afganistano valdžios reakcija į susišaudymą

 

Irano valstybinė naujienų agentūra IRNA citavo šalies policijos vado pavaduotoją generolą Qasemą Rezaei, kaltinantį Talibaną anksti šeštadienį atidengus ugnį prie Irano Sistano ir Beludžistano provincijų bei Afganistano Nimrozo provincijos sienos. IRNA pranešė, kad Iranas patyrė „daug aukų ir didelės žalos“.

Savo ruožtu Afganistano vidaus reikalų ministerijos atstovas Abdulas Nafis Thakoras apkaltino Iraną, kad šis atidengė ugnį pirmasis. Thakoras sakė, kad per susišaudymą žuvo du žmonės, po vieną iš kiekvienos šalies. Jis apibūdino situaciją kaip kontroliuojamą.

Reikia pažymėti, kad dieną prieš tai Talibanas užpuolė Irano sienos kirtimo punktą. Talibano lyderiai pareiškė, kad jei jų „vyresnieji“ leis, jie yra pasirengę pradėti džihadą ir užkariauti Iraną. Padėtis ir toliau eskaluojama, o regionui gresia ginkluotas konfliktas tarp Talibano ir Irano pasienyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(54)
(6)
(48)

Komentarai ()