Ne Čilė. Siauriausia šalis pasaulyje - tai ir prakeiksmas, ir dovana (Video)  ()

Maža šalis, kurią gali aplankyti tik nedaugelis, o gyventi gali dar mažiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ramiojo vandenyno platybėse įsikūrusi kerinti Tuvalu salų valstybė. Nepaisant mažo dydžio, Tuvalu turi unikalią šlovę – ji plačiai laikoma kaip siauriausia šalis pasaulyje*.

*Nors tai ginčytina. Pagal Gineso rekordų knygą, palyginus jos ilgį ir plotį, siauriausia šalis yra Čilė. Vidutiniškai 4300 km ilgio ir 175 km pločio šalis sudaro juostos formą, besitęsiančią per vakarinę Pietų Amerikos pakrantę.

Tuvalu geografija

Tuvalu susideda iš devynių koralinių atolų ir salų, išsidėsčiusių vos 26 kvadratinių kilometrų žemės plote. Šalis driekiasi per didžiulę Ramiojo vandenyno plotą, apimantį maždaug 900 000 kvadratinių kilometrų. Valstybę sudaro trys koralinės salos – Funafuti, Nukufetau ir Nukulaelae – ir šeši atolai – Nanumea, Nanumaga, Niutao, Nui, Nukufetau ir Vaitupu. Sostinė – Funafutis. Šalyje gyvena vos 12 000 gyventojų. Tuvalu yra konstitucinė monarchija ir priklauso Britų Sandraugai.

Istorija

 

Tuvalu yra apgyvendinta nuo I tūkst. pr. m. e. Europiečiai pirmą kartą salose apsilankė 1568 m., kai į jas atvyko ispanas Alvaras Mendanja (Alvaro de Mendaña y Neyra). Kol salos netapo britų protektoratu, jose kartais lankėsi vergų pirkliai ir banginių medžiotojai.

1892 m. salos tapo britų Gilberto ir Eliso salų protektoratu, Tuvalu tuo metu vadinta Eliso salomis. 1916 m. protektoratas pertvarkytas į Gilberto salų koloniją.

1974 m. dėl etninių skirtumų Eliso salų polineziečiai pasisakė už atsiskyrimą nuo Gilberto salų mikroneziečių (dabartinis Kiribatis). Kitų metų spalio 1 d. salos tapo britų Tuvalu kolonija.

1978 m. Tuvalu tapo nepriklausoma. 2000 m. Tuvalu tapo JTO nare. Nuo XX a. pab. šalis atsidūrė pavojuje dėl kylančio vandenyno vandens lygio.

Siaurumas

Tuvalu siaurumas yra būdingas tautos bruožas. Vidutinis jo plotis yra tik 1,8 kilometro, o plačiausioje vietoje yra tik 5 kilometrų pločio. Šis nepaprastas siaurumas atsirado dėl šalies išsidėstymo žemose koralinėse salose, kur žemę supa didžiuliai vandenyno plotai.

Tuvalu geografija suteikia jai unikalaus ir idiliško žavesio. Su nepaliestais smėlio paplūdimiais, krištolo skaidrumo turkio vandeniu ir vešlia atogrąžų augmenija šalis siūlo kvapą gniaužiantį gamtos grožį. Tačiau tautos siaurumas taip pat kelia didelių iššūkių ir pažeidžiamumo, ypač klimato kaitos ir kylančio jūros lygio akivaizdoje.

 

Gyvenimas ant ribos: siaurumo iššūkiai

Dėl Tuvalu teritorijos siaurumo šalis susiduria su įvairiais aplinkos ir socialiniais bei ekonominiais iššūkiais. Kylantis jūros lygis kelia egzistencinę grėsmę, nes aukščiausias šalies taškas yra vos 4,6 metro virš jūros lygio. Besiveržiantys vandenys kelia pavojų Tuvalu gėlo vandens ištekliams, žemės ūkiui ir infrastruktūrai, todėl šalis yra ypač pažeidžiama klimato kaitos padarinių.

Ribotas žemės plotas taip pat kelia sunkumų miestų plėtrai ir gyventojų skaičiaus augimui. Turint ribotą erdvę, tankiai apgyvendintos vietovės susiduria su tokiais iššūkiais kaip būsto trūkumas, ribota infrastruktūra ir ribotos ekonominės galimybės. Šalies sausumos siaurumas reikalauja kruopštaus planavimo ir tvaraus išteklių valdymo, siekiant užtikrinti jos gyventojų gerovę ir pragyvenimo šaltinius.

 

Be to, Tuvalu siaurumas kelia logistinių iššūkių prekybai ir transportui. Plataus kelių tinklų trūkumas ir priklausomybė nuo jūrų transporto riboja susisiekimą tarp salų ir su išoriniu pasauliu. Šalis labai priklausoma nuo importo, todėl ji yra jautri tiekimo grandinių sutrikimams. Norint išspręsti šiuos iššūkius, reikalingi novatoriški sprendimai ir tarptautinis bendradarbiavimas.

Atsparumas ir prisitaikymas

Nepaisant daugybės sunkumų, kuriuos kelia siaurumas, Tuvalu žmonės demonstravo nepaprastą atsparumą ir gebėjimą prisitaikyti. Jie užmezgė gilų ryšį su aplinka ir stiprų bendruomeniškumo jausmą. Tradicinės žinios ir praktika atlieka esminį vaidmenį sprendžiant siauros sausumos apribojimus, įskaitant tvarų žemės ūkį, vandens valdymą ir žvejybos būdus.

Tuvalu taip pat tapo garsia kovos su klimato kaita ir pažeidžiamų šalių gynėja pasaulinėje arenoje. Jos vadovai aktyviai dalyvauja tarptautinėse derybose dėl klimato kaitos, pabrėždami, kad reikia skubiai sumažinti išmetamų teršalų kiekį ir remti prisitaikymo priemones. Šalies padėtis yra aštrus priminimas apie klimato kaitos poveikį ir pasaulinio solidarumo poreikį sprendžiant jos padarinius.

 

Dedamos pastangos skatinti tvarų vystymąsi ir stiprinti Tuvalu atsparumą. Iniciatyvos apima atsinaujinančių energijos šaltinių, pvz., saulės energijos, naudojimą, siekiant sumažinti priklausomybę nuo importuoto iškastinio kuro. Pakrantės apsaugos priemonėmis, įskaitant jūros sienelių statybą ir natūralių kliūčių išsaugojimą, siekiama sušvelninti kylančio jūros lygio poveikį.

Unikali Tuvalu tapatybė

Tuvalu siaurumas tapo lemiamu jos tapatybės aspektu. Tautos kultūra, tradicijos ir gyvenimo būdas yra giliai susipynę su aplinkiniu vandenynu ir ribotais žemės ištekliais. Siaurumas skatina Tuvalu gyventojų vienybės ir tarpusavio ryšio jausmą, pabrėžia tvarios praktikos ir unikalaus gamtos paveldo išsaugojimo svarbą.

Tuvalu siaurumas taip pat suteikia ekoturizmo galimybių, pritraukia lankytojus, norinčius patirti nepaliestą gamtos jo grožį ir turtingą kultūros paveldą. Mažas šalies dydis leidžia intymiai bendrauti su vietos bendruomenėmis ir iš pirmų lūpų pamatyti Tuvalu žmonių atsparumą ir gebėjimą prisitaikyti.

 

Kai pasaulis kovoja su klimato kaitos pasekmėmis, Tuvalu yra ryškus simbolis – tauta, kuri susiduria su aplinkosaugos iššūkiais. Jo siaurumas yra galingas priminimas apie mūsų planetos trapumą ir tarpusavio ryšį. Tuvalu istorija – tai atsparumas, prisitaikymas ir neatidėliotinas poreikis imtis kolektyvinių veiksmų siekiant kovoti su klimato kaitos poveikiu.

Tuvalu, kaip siauriausios pasaulio šalies, išskirtinumas nėra vien geografinis faktas; ji apima unikalius tautos iššūkius, atsparumą ir nepalaužiamą dvasią. Dėl Tuvalu sausumos siaurumo kyla aplinkosaugos, socialinių, ekonominių ir logistinių sunkumų, ypač klimato kaitos akivaizdoje. Tačiau Tuvalu žmonės priėmė savo siaurumą, surado stiprybės savo kultūriniame pavelde, pasisako už pasaulinius klimato veiksmus ir siekia tvaraus vystymosi. Tuvalu istorija yra įkvėpimas ir raginimas veikti, siekiant apsaugoti mūsų bendrą planetą ir užtikrinti tvarią ateitį visiems.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(2)
(21)

Komentarai ()