Vaikai po 10 metų bus pradedami kitaip  (14)

Natūralus žmonių reprodukcijos būdas jau po 10 metų daugeliui gali atrodyti neefektyvus ir senamadiškas. Jį pakeis sparčiai besiplėtojančios dirbtinio apvaisinimo (in vitro fertilization, IVF) technologijos, siūlančios beveik 100 proc. sėkmę, prognozuoja mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po 10 metų vyresni nei 30 metų žmonės plačiai naudosis dirbtinio apvaisinimo galimybėmis, nes reprodukcijos požiūriu jos bus kur kas pranašesnės už seksą, teigia ekspertai. Pasak britų dienraščio „Times“, naujo tyrimo rezultatai liudija, kad dirbtinio apvaisinimo technologijų pasiekimai užtikrins praktiškai 100 proc. sėkmę kuriant žmogaus embrionus ir auginant juos kompiuterių valdomuose inkubatoriuose.

Pasak mokslininkų, IVF pažanga sumažins spaudimą trisdešimtmečiams ir keturiasdešimtmečiams, kurie dėl karjeros sumetimų norėtų atidėti vaikų auginimą vėlesniam laikui. Dėl šios priežasties esą taps įprasta savo atžalas pradėti naudojant dirbtinį apvaisinimą, o ne lytinius santykius. IVF po 5 – 10 metų suteiks didesnę galimybę sėkmingai pastoti, nei tai bando padaryti jaunos ir sveikos besimylinčios poros, nes šiuo atveju pastojimo tikimybė tėra tik 1:4 per mėnesį, teigia specialistai.

Tiems, kurie yra vyresni, nei 35 metų, sėkmingos natūralios reprodukcijos šansai sumažėja iki 1:10. Tuo tarpu modernios ITV technologijos sveikoms poroms leidžia pasiekti 50:50 sėkmingo pastojimo tikimybę. Tačiau naujausio tyrimo, paskelbto žurnale „Reproductive BioMedicine Online“, autoriai tvirtina, kad tokia pažanga – tik pati pradžia.

Šį tyrimą atlikę mokslininkai pranešė apie labai sparčią IVF technologijų pažangą veisiant naminius gyvulius. Autorių teigimu, jiems jau pavyko užsitikrinti beveik 100 proc. sėkmę dirbtinio apvaisinimo būdu kuriant gyvulių embrionus. Pasak jų, ši technologija gali būti lengvai pritaikyta ir žmonėms.

„Mes kol kas to nesiekiame, bet judame šia kryptimi, - pareiškė vienas iš tyrimo autorių Johnas Yovichius. – Natūrali žmonių reprodukcija geriausiu atveju yra gana neefektyvus procesas“.

Pasak jo, per artimiausius 5 - 10 metų prie 40 metų ribos artėjančios poros, norinčios susilaukti vaikų, pirmiausia bandys tai padaryti naudodamos IVF galimybes.

Australijos veterinarijos gydytojas, „Reproductive BioMedicine Online“ paskelbto tyrimo vadovas Gaboras Vajta, bendradarbiavęs su Europos Žmogaus reprodukcijos ir embriologijos draugijos ekspertais, pabrėžė, kad galvijų embrionų auginimas „mėgintuvėliuose“ yra 100 kartų efektyvesnis už gyvulių veisimą natūraliu būdu.

Pasak jo, tokios IVF technologijos, kaip intracitoplazminė injekcija, kai spermatozoidas įšvirkščiamas tiesiai į kiaušialąstę, jau dabar leidžia išvengti daugelio nesėkmingų apvaisinimo bandymų, kurie neišvengiamai kyla per natūralią reprodukciją. G. Vajtos teigimu, šis metodas gali būti toliau plėtojamas atliekant papildomus mokslinius tyrimus, kuriais būtų siekiama sukurti idealų maisto medžiagų tirpalą žmogaus embrionams kultivuoti.

Tyrimo autorius tvirtina, kad nėra jokios priežasties, kodėl dirbtinė žmogaus reprodukcija taip pat negalėtų tapti 100 kartų efektyvesnė už tradicinį „bandyk, kol pavyks“ žmonių dauginimosi būdą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)