Kaip fiziologiškai siejasi kūrybiškumas ir protinė sveikata?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

saydo 2010-06-03 15:58
joa, man trūksta pasitenkinimo gyvenimu, nors atrodo ir esu optimistiškas.. Reikia suprasti, kad esu šizofrenikas arba kūrybiška asmenybė..?
blizzard 2010-06-03 16:02
na tiesos yra kažkiek, nes kuo diena blogesnė ir kuo prasčiau jaučiuosi psichologiškai - tuo kūrybingesnis esu..
Kodo 2010-06-03 16:57
Klausimas ar tokiu nesveikai-kūrybingu tapt galima? Ar visas įgimtas kūrybingumas susiveda į psichinius sutrikimus?
Akimb 2010-06-03 17:04
"Ir , remiantis paprasčiausiais stebėjimais, yra akivaizdu, jog stipriai išvystyti kūrybiniai gebėjimai dažniau pasireiškia tiems asmenims, kurių giminėje yra pasitaikę psichinių susirgimų."
Kodo 2010-06-03 17:20
Teko girdėt kad šitas "intelekto genas" yra perduodamas palikuonims iš vyrų pusės. Jei kas žinot plačiau - pasidalinkit.
blizzard 2010-06-03 17:51
kodo: asmeniška patirtis: kuo labiau depresuoji tuo geriau sekasi ką nors sukūrti..
Borland 2010-06-03 18:22
na nzn, man atvirksciai, kuryba suteikia dziaugsmo, nes kai kazkas gaunasi, kaip ir rase straupsnyje, smegenys gauna apdovanojima, o tada dar labiau norisi kurti, nes tas apdovanojimas patinka
Alius N. 2010-06-03 20:01
Dėkui, jau pakoregavome!
Nano 2010-06-04 02:15
Na dėl to kūrybingumo, tai jau gan seniai žinoma. Tarkim, panagrinėjus garsių menininkų kūrybą ir biografiją - dalis kūrė sirgdami depresija ar bent jau būdami liūdni (tai aiškiai matosi poezijoje, kur didžioji dauguma eilėraščių liūdni. Aišku, negalima dėt lygybės ženklo tarp liūdno eilėraščio ir liūdnos autoriaus nuotaikos, bet ryšys akivaizdus), kitiems mokslininkai įtaria rimtesnes psichikos ligas (dažniausiai šizofreniją), dar kiti kūrė apsvaigę nuo alkoholio ar narkotikų. O šitas tyrimas jau fiziologiškai paaiškina, kokį pranašumą tokie autoriai turėjo prieš kitus. Ir iš asmeninės patirties pastebėjau, kad tos filosofinės mintys, egzistenciniai klausimai ir pan. kyla, kai esi liūdnas. Kai linksma, tai džiaugiesi ir tiek Berods Balzakas yra pasakęs "Besaikė laimė neišvengiamai žmogų bukina". Kodo, jei tą "nesveiką kūrybingumą" suprasime kaip dopamino koncentracijos pokyčius, tai taip, galima. Tarkim ilgai vartojant kai kuriuos narkotikus dopamino koncentracija smegenyse sutrinka visam laikui. Taip gali net išsivystyt šizofrenija. Dėl "intelekto geno", tai genetika domiuosi gan nemažai, bet neteko nieko girdėt apie tokio geno egzistavimą. Genų įtaka intelektui yra akivaizdi (ir žymiai didesnė nei aplinkos). Bet beveik neabejojama, kad intelektą lemia kelių genų sąveika. Be to, perdavimas palikuonims VIEN iš vyro pusės yra įmanomas tik tokiu atveju, jei tas genas yra Y chromosomoje. O ši chromosoma yra labai maža, joje tik ~30 genų ir dauguma jų susiję su dauginimusi. Be to ją iš tėvo paveldi išimtinai sūnūs (juk ji ir nulemia vyrišką lytį), tai pagal tokią logiką nė viena moteris neturėtų "intelekto geno" ;D Turbūt kažką ne taip nugirdai..