Ekspertas: Europos laukia šaltos žiemos  (13)

Dėl klimato kaitos Europos, Šiaurės Amerikos ir Rytų Azijos laukia šaltesnės, žvarbesnės ir sniegingesnės žiemos, perspėja JAV ekspertas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak JAV nacionalinės Vandenynų ir atmosferos administracijos atstovo Jameso Overlando, šaltos ir sniegingos žiemos, tokios, kaip praėjusioji, šiuose pasaulio regionuose taps taisykle, o ne išimtimi, skelbia „Physorg.com“. Mokslininkų teigimu, žiemos Europoje ir Šiaurės Amerikoje šaltės dėl pasaulinio atšilimo.

Nors iš pirmo žvilgsnio tai atrodo nelogiška, pasak klimato ekspertų, temperatūros kilimas Arkties regione lemia oro slėgio didėjimą Šiaurės ašigalyje, o dėl to keičiasi įprastinis vėjų režimas, kuris savo ruožtu žiemą stiprina atšalimą gretimuose planetos šiaurės pusrutulio regionuose.

Kalbėdamas Osle surengtoje mokslinėje konferencijoje, skirtoje 2007 – 2008 m. tarptautiniais poliariniais metais vykdytiems tyrimams apžvelgti, Jamesas Overlandas pabrėžė, kad artimiausiais metais vienas stipriausių pasaulio klimato kaitos veiksnių bus spartus jūrinio ledo plotų Arktyje mažėjimas.

Jo teigimu, išskirtinai šaltos 2009 – 2010 m. žiemos gana nuosaikaus klimato regionuose Šiaurės pusrutulyje priežastis buvo unikalūs fiziniai procesai, vykstantys Arkties vandenyno srityje.

„Pokyčius Arktyje stipriai veikia „šiltnamio dujų“ efektas, – tvirtino J. Overlandas. – Tačiau iki šiol nebuvo atkreiptas pakankamas dėmesys į tai, kad tai yra dėl natūralių svyravimų prasidėjusio neįprastai šilto periodo, dėl tirpstančio ledo mažėjančio saulės šviesos atspindėjimo nuo vandenyno paviršiaus, vandenyne kaupiamos šilumos ir pasikeitusio vėjų režimo vykstantis kompleksinis reiškinys. Jis ardo visos Arkties klimato sistemos ir stabilumą“, – aiškino mokslininkas.

Nustatyta, kad Arkties regionas šiuo metu šyla dvigubai sparčiau, nei likusi planetos dalis. Toks reiškinys vadinamas Arkties amplifikacija, teigiama pranešime.

Mokslininkų teigimu, dėl šios priežasties jūrinio ledo plotai Arktyje traukiasi žymiai sparčiau, nei buvo prognozuojama ankstesniuose klimato kaitos modeliuose. Ledo danga Šiaurės ašigalio rajone 2007 m. sumažėjo iki rekordiškai mažo ploto per visą stebėjimų istoriją. Remiantis naujausiais pirminiais duomenimis, šią vasarą ji gali dar labiau sumažėti.

„Mažai tikėtina, kad Arkties klimatas atsistatys, – pareiškė J. Overlandas. – Šie pokyčiai – negrįžtami“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)