JAV sukurta genetiškai pakeista „superlašiša“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Linksmas 2010-06-18 14:44
PIMP my fish
Tir4elis 2010-06-18 14:58
O šiaip įtartinai man tie augimo skatinimai atrodo. Paskui skaitai straipsnį apie per daug greit bręstančius vaikus ir galvoji "O ar ne nuo to?". Norėtusi ilgalaikių tyrimų rezultatų..
Eldaras 2010-06-18 15:10
niam niam SUPER LASHIHSOS.
ligonis 2010-06-18 16:14
genai gali mutuot ir nuo to ka valgai? jei butu visokiu chemikalu prikista i tas zuvis kurie skatina augima - taip, bet ne nuo genu kurie gamina tiek kiek reikia zuviai(perdaug jei gamintu gi numirtu del vienu ar kitu priezasciu).
Muskietininx 2010-06-18 16:14
Iš dalies pritariu, vien tie žodžiai "genetiškai modifikuota", labai gąsdina žmones. Aš kažkodėl jų nebijau, todėl pritariu šiems ekspermentams. Bet pati lašiša juk nėra maistas, kurį valgytumėm kiekvieną dieną. O norint kažka pakeisti žmogaus organizme tokį maistą reiktų valgyti dažnai. Todėl aš nieko prieš į metus nors keletą kartų suvalgyti kokią "super lašišą". Pažymėti tokius gaminius parduotuvėse ir restoranuose tirkai reiktų, bet iš kitos pusės tai nelabai gerai atsilieptų paklausai. Taip jau žmogus sutvertas galvoti ("O ar ne nuo to?".) Bet kai geriau pagalvoji, tai supranti, kad tikrai ne nuo to.
blizzard 2010-06-18 16:21
na manau kad nuo maisto pasikeitimo, kaip ir nuo sąlygų pasikeitimo gali laikui bėgant ir pats žmogus kažkiek mutuoti, tai yra prisitaikyti prie naujų sąlygų,tarp jų i maisto.
Eldaras 2010-06-18 16:23
Ash ir uzh genetishkai modefikuota maista. Viena karta gyvename ir vistiek tai yra naturalu, ash nemanau, kad cia siame pasaulyje yra kas nors ne naturalu.
buzas69 2010-06-18 16:45
sakai valgyt ne kiekviena diena? o kas bus kai atsiras super bulves, super grudai is kuriu gamins visus miltinius produktus, super karves duodancios 3x daugiau pieno..
andriulis 2010-06-18 17:35
As is viso nematau tada tikslo gaminti super lasisa kai tu ja valgai i metus karta. Juk jau i metus karta lasisai gali sumoketi biski ir daugiau, nei uz kazkoki mutanta ir pigiau. Kazkur atmintyje yra prisiminimas jog rusai buvo isveise karpi su kailiu Tipo,kad zveriu nezudytu ir tie zalieji neprotestuotu pries kailius. Bet db galvoju ar tai is anekdoto prisimenu ar rimta straipsni kazkur skaiciau.
vyckas 2010-06-18 18:26
Nesuprantu kuo gali but blogai genetiskai pakeistas maistas, juk suvalgius agurka niekas nepazaliuoja ir neigauna agurko genu. Kiek suprantu virskinimo metu maistas pasisavinamas molekuliu lygyje ir mano nuomone tarkim paprastos lasisos baltymai niekuo nesiskirs nuo modifikuotos lasisos baltymu. ( jei klystu pataisykit ). Galu gale kiek gamtoje yra skirtingu genu ir vyksta ju mutaciju, tai ar tie zmogaus pakeitimai turi kazkokia didele reiksme. Zmones turetu labiau bijot visu E, gyvuliu su prileistais hormonais ir t.t.
immortallt 2010-06-18 18:41
VYckas, bet yra ir nuodingu kruva augalu ir zuvu. Augimo hormonu didesnis kiekis vis tiek liks zuvyje! Didesnis kiekis kaip veiks musu organizma ?
Eldaras 2010-06-18 18:44
Tai kas nereikalinga zhmogaus organizmui, jis pashalins patc, gamtoje viskas yra subalncuota. Net gi tas modefikavimas yra visihkai naturalus dalykas, nes mes patys esame gamtos padarinys, o jei gamta daledzhia mums modefikuoti tai, tai reishkia kad viskas gerai. Galime tai valgyti kad ir kiek viena diena, nieko tokio nebus.
Manvydas 2010-06-18 19:24
Eik į pirmą klasę pasimokint rašyt.Pats turbūt nelabai supranti, ką rašai.
Eldaras 2010-06-18 19:34
Jau ne pirma karta man sakoma eiti mokintis rashyti, ishmokau rashyti lietuvishkai per du metus, manau reikia dar daug ka patobulinti. Gal nori pasimokinti Danishkai ar Vokishkai? gal ir tau tektu tada eiti i pirma klase.
lokis00 2010-06-18 19:38
gerai pagalvokit taip agurka nupurski nuodais nuo vabalu kiskis suvalgo agurku 10 o zmogus 10 kiskiu tai nuodai niekur nedingsta ir zmoguje kiekis nuodu kaip nuo 100 agurku taip pat ir su lasisom suvalgius jas musu organizmas pasisavins augimo hormonu
Eldaras 2010-06-18 19:40
super, pradesim augti.
lokis00 2010-06-18 19:42
kaip prisitaikei vairuoti masina ka per savaite pailgejo kojos ? o rukyti kazkas prisitaike ? kad prisitaikyti reik ilgo laiko tarpo ir prie NUODU neprisitaikysi nebent esi vienas 10 000 isimtis
špokas 2010-06-18 19:50
Man įdomus yra vienas dalykas, iš daugumos komentatorių šiam puslapyje, atrodo ,kad jūs turit mokslinius laipsnius, kad galit teigti ar tai blogai ar gerai ?Ir kaip tai atsilieps žmogui. Juk turėdamas vairuotojo teises, nesi profesonalus vairuotojas ?
Muskietininx 2010-06-18 20:01
Nebūtinai, tai priklausys nuo "nuodų". Ir greičiausiai, kad žmogui tų "nuodų" ir nelabai teks, nes jie per kelis kartus bus pašalinti. O dėl tų hormonų, tai net nežinau. Reiktų, kad kas nors, labiau susijęs su biologija viską paaiškintų tiksliau. Pvz. pats augimo hormonas, jis daro vienodą įtaką tiek augalams, tiek gyvūnams ? Nes man atrodo, kad hormonus išskiria tik gyvūnai, o augalai naudojasi visiškai kitokia sistema. (pasidomėjau "google" ir pastebėjau, kad augalai irgi naudoja hormonus, tad ši mano mintis buvo netesinga, galbūt kas galėtų viską paaiškinti išsamiau, nes intenete apie tai info. tikrai nėra daug) Gerai, sakykim žuvį šeriam augimą skatinančiais hormonais. Ji auga tol, kol mes ją šeriam ? Vėliau ji nustoja augusi, nes neužtenką hormonų. Pasidomėjau ir štai ką radau : Žmogaus augimo hormonas (hGH - Human growth hormone) yra gaminamas žmogaus posmegeninėje liaukoje. Šis hormonas yra išskiriamas visą žmogaus gyvenimą. Jis skatina augimą, dalyvauja baltymų, riebalų, angliavandenių, elektrolitų apykaitoje. Tad štai, augimo hormonas atsakingas ne tik už augimą. Bet vėliau, kai žmogus suauga juk šio hormono kiekis žmogaus organizme sumažėja, todėl jis ir nebeauga. Ar aš klystu ? Galbūt tas pats ir su lašiša ? Subrendusios lašišos organizme šio hormono yra tiek, kiek jo pakaktų jos gyvybinėms funkcijoms palaikyti. Jis nebeatsako už lašišos augimą, todėl žmogui tai yra nepavojinga. Pataisykit jei tik galit, čia buvo tiesiog trumpas pasamprotavimas.
Muskietininx 2010-06-18 20:11
Taip, nesi, bet su eismo taisyklėmis esi susipažinęs ir bent kiek orientuojiesi kelyje ir aišku sugebi valdyti automobilį. Na gerai, ką tu siūlai ? Siūlai tylėti ir visiškai nesidomėti tuo kas čia rašoma ? Siūlai nesidomėti tuo, kas tūno parduotuvių lentynose ir kas patiekiama mums ant stalų ? Na gerai, tai tavo nuomonė, man įdomu ką aš valgau ir aišku ką aš valgysiu ateityje, todėl ir bandau išsiaiškinti kaip galima daugiau. Tau tai nerūpi ? Tu paminėjai daugumą žmonių, teigiančių, kad tai yra blogai ar gerai. Bet tai yra normalu. Žmogus visada turi teigiamą arba neigiamą nuomonę. Kartais pasitaiko ir neutrali, tavo pavyzdžiu, tai kai mes visiškai nieko neišmoanome apie vairavimą. Mes nieko nežinome, todėl ir sunku susidaryti kokią nors nuomonę. Kokia prasmė komentuoti, jei nieko neišmanai ? Na pagalvok, ar būtų įdomu jeigu visi šį straipsnį komentuotų taip: "neišmanau šios srities, todėl nieko negaliu pasakyti", "nežinau", "neturiu mokslinio laipsnio, todėl nekomentuosiu", "tikėkime mokslininkais, nes jie sako teisybę, jie turi mokslinius laipsnius". Ar tai būtų nors kiek įdomu ? ar mokslininkas su moksliniu laipsniu negali klysti ?