Oksitocinas padeda kareiviams mėgti vienam kitą ir nekęsti priešo  (8)

Kareiviai yra ištikimi vienas kitam ir gina vienas kitą vadovaudamiesi tais pačiais instinktais, kaip motina gina savo kūdikį, rašo Telegraph.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai atrado, kad per mūšį kareivių kraujotakos sistema teka ta pati cheminė medžiaga, kurią turi ir motinos, ginančios savo kūdikį. Ji sustiprina tarpusavio saitus ir agresyviai nuteikia prieš pašalinius.

Tyrimai parodė, kad oksitocinas, kuris dažniausiai buvo siejamas su meilės ir prisirišimo hormonu, taip pat sukelia neapykantą ir agresiją pašaliniams.  Amsterdamo universiteto profesorius Carstenas De Dreu‘as sako: „Oksitocinas yra „dviašmenis kardas“. Jis individus padaro labiau atsidavusius ir prisirišusius prie savo grupės, tačiau toks individas tampa žymiai agresyvesnis tiems, kurie nepriklauso grupei.“

Oregono universiteto psichologijos profesorė Holly Arrow sako: „Oksitocinas yra labai svarbus vyrams. Jis juos paverčia ištikimus vieni kitiems ir pasirengusiems apginti grupę.“

Per eksperimentą, vieniems vyrams per nosį buvo įpurkšta oksitocino, o kitiems placebo. Vyrai, suskirstyti į grupes, turėjo atlikti įvairias finansines operacijas bei sprendimus, kurie padėtų grupei. Vyrai, kuriuos veikė oksitocinas, aršiai ir agresyviai konkuravo su kitomis grupėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (8)