Rusijos matematikas oficialiai atsisakė 1 mln. dolerių premijos  (41)

Kelis mėnesius po internetą išplitę gandai, neva Rusijos matematikos genijus Grigorijus Perelmanas atsisakė 1 mln. dolerių premijos, kurią Klėjaus matematikos institutas jam skyrė už tai, kad vyrui pavyko išspręsti Poincare hipotezę pasitvirtino - apie tai oficialiai praneše pats institutas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Dr. Perelmanas informavo mus, kad nusprendė nepriimti 1 mln. dolerių vertės prizo. 2010 metų rudenį institutas praneš apie tai, kaip piniginis prizas bus panaudotas visų matematikų naudai“ - skelbiama instituto išplatintame pareiškime.

2010 metų kovą Klėjaus institutas pranešė, kad 43 metų G. Perelmanui premija yra skiriama už tai, kad jis išsprendė Poincare hipotezę, kuri buvo vienas iš 7 uždavinių, už kurių sprendimą buvo galima tikėtis vadinamosios Tūkstantmečio premijos. Apie tai išsamiau mes rašėme šiame straipsnyje.

Pranešama, jog G. Perelmanas mažame bute Sankt Peterburge gyvena kartu su savo senyva motina. Vyras neturi darbo ir kaimynai teigia, kad jis skursta. G. Perelmanas jau anksčiau atsisakė viliojančių darbo pasiūlymų geriausiuose JAV universitetuose.

Su šiuo prizu yra susiję visai pikantiškų istorijų. Pasigirdus gandams, kad
G. Perelmanas prizo atsisakys, į jį buvo nusitaikę ir Sankt Peterburgo komunistai, paprašę garsauss mokslininko pinigus paaukoti jiems. Apie tai šį pavasarį pranešė agentūra „Rosbalt“ su nuoroda į judėjimo lyderį Sergejų Malinkovičių.

S. Malinkovičiaus teigimu, komunistus sužavėjo G. Perelmano poelgis ir jie mano, kad jis „tikras sovietinis žmogus“, tačiau jie norėtų, kad mokslininkas priimtų premiją ir perduotų pinigus jiems. Už gautus pinigus organizacija planuoja statyti akademinius miestelius, kuriuose „galėtų gyventi ir dirbti paprasti, gabūs mokslininkai“. Peterburgo komunistai neva suteiktų G. Perelmanui teisę kuruoti šį projektą.

S. Malinkovičius pridūrė, kad dalis lėšų būtų skirta Lenino mauzoliejaus priežiūrai. „Bjauri valdžia nuolat grasina, kad uždarys mauzoliejų, teisindamasi, kad jo priežiūrai reikia per daug pinigų. Investavę dalį G. Perelmano premijos, galėtume išspręsti šią problemą“, – pareiškė judėjimo „Peterburgo ir Leningrado srities komunistai“ lyderis.

Panašu, kad šios idėjos G. Perelmeno nesužavėjo.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(0)
(4)

Komentarai (41)