Tūkstantmečio užduotį įveikusiam Rusijos matematikui paskirta milijoninė premija (Video)  (11)

Atsiskyrėlišku gyvenimo būdu garsėjantis Rusijos matematikas Grigorijus Perelmanas tapo Clay matematikos instituto (Masačiusetso valstija, JAV) premijos laureatu už Poincare hipotezės įrodymą. Poincare hipotezė yra viena iš septynių užduočių, už kurių sprendimą institutas apdovanoja tūkstantmečio premija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tūkstantmečio užduočių“ sąrašas buvo patvirtintas 2000 m. Buvo sumanyta skirti premiją, siekiant išskirti sudėtingiausias problemas, su kuriomis matematikai susiduria antrojo tūkstantmečio pabaigoje bei „sutvirtinti šiuolaikinėje sąmonėje tą faktą, kad šiuolaikinės matematikos sienos išlieka atviros, o pats mokslas turi gausybę neišspręstų uždavinių“.

Skelbiama, jog už vienos iš „tūkstantmečio užduočių“ sprendimą institutas skiria milijono dolerių premiją.

„Grigorijaus Perelmano Poincare hipotezės įrodymu buvo užbaigtos šios užduoties sprendimo paieškos, kurios tęsėsi beveik pusę šimto metų. Tai reikšmingas progresas matematikos istorijoje“, – pranešime cituojami instituto prezidento Jameso Carlsono žodžiai.

Kai institutas pripažino G. Perelmano įrodymą, lieka šešios neišspręstos „tūkstantmečio užduotys“.

Hipotezę suformulavo prancūzas matematikas Anri Poincare 1904 m. 2002 m. G. Perelmanas pirmą kartą publikavo darbą, skirtą Williamo Terstono hipotezei, kuri įrodo Poincare hipotezės teisingumą.

Clay institutas nepraneša, ar ekscentrišku charakteriu pasižymintis matematikas jau žino apie šį apdovanojimą ir ar sutiko priimti premiją. 2006 m. G. Perelmanui už Poincare hipotezės įrodymą jau buvo skirtas Fieldso medalis bei kelių tūkstančių dolerių premija, tačiau matematikas atsisakė tiek medalio, tiek ir pačios premijos, motyvuodamas tuo, jog pripažintas hipotezės įrodymas pats savaime yra ir apdovanojimas, tad jokių papildomų įvertinimų jam nereikia.

Nuo hipotezės įrodymo paviešinimo Clay institutas laukė kitų matematikų nuomonių apie Grigorijaus Perelmano darbą bei tikrino ar neatsiras kitų pretendentų į prizą. Galiausiai buvo tvirtai nuspręsta, jog  Grigorijus Perelmanas yra neabejotinai vertas vienos iš 7 "tūkstantmečio užduočių" premijos ir Poincare hipotezės įrodymas priklauso tik jam - apie tai oficialiai paskelbta Clay instituto tinklapyje. Nors toks įvertinimas prilyginamas Nobelio premijai, tačiau visiškai neaišku ar jį sutiks priimti pats Grigorijus Perelmanas.

Po hipotezės įrodymo žaibiškai visame pasaulyje išgarsėjęs matematikos genijus buvo kviečiamas dirbti Prinstono, Stenfordo ir kituose garsiausiuose pasaulio universitetuose, tačiau visus šiuos pasiūlymus atmetė ir pasiliko Rusijoje. Tad nekeista, jog žiniasklaidoje žurnalistai su jumoru kalba, kad po Poincare hipotezės įrodymo atsirado ne ką mažiau įdomus galvosūkis - kaip į milijoninę premiją reaguos pats Grigorijus Perelmanas.

Plačiau apie Poincare hipotezę galima pasiskaityti čia bei peržiūrėti video siužetą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)