Pirmieji daugialąsčiai Žemėje atsirado prieš 2 milijardus metų?  (4)

Mokslininkai ieško, eksperimentuoja, modeliuoja ir suranda vis daugiau įrodymų apie evoliucijos galią ir greitį. Naujausias sensacingas atradimas susijęs su daugialąsčiais organizmais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gyvų organizmų įvairovė liudija, kad evoliucija iš tiesų veikia labai greitai, o dėl kvantinių sąveikų gyvybė buvo tiesiog užprogramuota atsirasti. Be abejo, kol kas dar daug ir karštai diskutuojama dėl kelių principinių klausimų. Pavyzdžiui, kaip negyva materija pavirto gyva, arba kaip paprasčiausi, vienaląsčiai organizmai tapo daugialąsčiais. Tam reikalingi kokybiniai šuoliai.

Afrikos žemyne, Gabone, prancūzų mokslininkai aptiko tokių organizmų liekanų ir tai leidžia teigti, kad daugialąstiškumas atsirado kur kas anksčiau, negu manyta. Korekcija stulbinanti – 1,5 mlrd. metų.

„Remiantis šiuo radiniu galima teigti, kad pirmieji sudėtingi organizmai Žemėje susiformavo net prieš 2,1 mlrd. metų“, - sako Poitiers universiteto tyrėjas Abderrazakas El Albani. Duomenys publikuoti prestižiniame žurnale „Nature“.

Iki šiol mokslininkai manė, kad Žemėje ilgą laiką gyveno tik vienaląsčiai organizmai. Kokybinis šuolis įvyko po Kambro sprogimo prieš maždaug 600 mln. metų. Nuo tada gyvybė ėmė sparčiai tobulėti, jos formų ir struktūrų įvairovė itin išaugo. Naujasis radinys liudija, kad tas esmins perėjimas prie sudėtingesnės, specializuotos struktūros įvyko kur kas anksčiau.

Tokių suakmenėjusių organizmų liekanų surasta apie 250, jų dydis svyruoja nuo vieno iki dvylikos centimetrų. Įdomu ir tai, kad jų ląstelėse jau buvo nuo citoplazmos membrana atskirtas branduolys su chromosomomis. Geocheminė analizė rodo, jog šie organizmai gyveno vandenyne, kuriame buvo šiek tiek ištirpusio deguonies. Matyt, šis cheminis elementas ir paskatino evoliuciją. Proterozojaus eroje deguonies kiekis atmosferoje ir vandenyje padidėjo du kartus, teigia mokslininkai. Pirmą kartą prieš pat „Gabono organizmų“ atsiradimą, o antrąkart – prieš Kambro sprogimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(3)
(2)
(1)

Komentarai (4)