„Jie nori atkurti imperiją!“ Gali kilti naujas karas. Turkija skelbia grasinimą  ()

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas paskelbė aštrų pareiškimą, nukreiptą prieš Irano valdžią.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Padėtis tarp Turkijos ir Irano kaista. Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad Teherano valdžia įgavo „persišką nacionalizmą“.

„Iranas siekia atgaivinti Persijos imperiją ir išplėsti savo įtaką visame regione... Irane yra azerbaidžaniečių, kurie jus sustabdys“, – pagraisno Turkijos lyderis. Pažymėtina, kad šiandien Irano šiaurėje gyvena iki 20 milijonų etninių azerbaidžaniečių.

Šiai tautai priklauso ir pats aukščiausiasis Islamo Respublikos vadovas ajatola Ali Khamenei. Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas ne kartą yra kalbėjęs apie azerbaidžaniečių „suvienijimo“ poreikį. Tokie pareiškimai Teheranui labai nepatinka, tarp dviejų šalių lėtai verda aštrus konfliktas.

Svarbu paaiškinti, kad daugelį amžių iraniečiai ir azerbaidžaniečiai buvo tos pačios valstybės dalis. Tai paliko pėdsaką dabartiniuose jų santykiuose. Šiuo metu Irano šiaurėje gyvena apie 3 kartus daugiau azerbaidžaniečių nei pačiame Azerbaidžane. Dėl to Teheranas baiminasi, kad regione atsiras proazerbaidžanietiškas separatistinis judėjimas.

 

Galimą konfliktą tarp šalių apsunkina tai, kad Iranas tapo pagrindiniu Armėnijos sąjungininku, turinčia rimtų teritorinių pretenzijų Azerbaidžanui. Šiuo metu Teheranas teikia svarbią ekonominę pagalbą Jerevanui, taip palengvindamas Turkijos ir Azerbaidžano blokadą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(1)
(24)

Komentarai ()