Stounhendžo apylinkėse aptiktos dar vieno ritualinio statinio liekanos (Video)  (4)

Didžiosios Britanijos Birmingemo universiteto mokslininkai kartu su kolegomis iš Austrijos, Vokietijos, Norvegijos ir Švedijos paskelbė radę netoli Anglijoje esančio Stounhendžo akmenų rato dar vieno, kaip manoma, ritualinės paskirties statinio liekanas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mediniai statiniai grunte aptikti vos už kelių metrų nuo akmeninio Stounhendžo. Manoma, kad jie buvo pastatyti prieš 4500 metų. Mokslininkai spėja, kad metinis Stounhendžas buvo pastatytas kartu su akmeniniu.

Savo struktūra medinis Stounhendžas identiškas akmeniniam. Jame buvo du įėjimai, jis buvo pastatytas ant kalvos, o jo viduje – žmonių supiltas piliakalnis. Manoma, kad ši struktūra buvo naudojama kaip laidojimo vieta ar vieta sakralinei muzikai klausyti.

Birmingemo universiteto archeologijos profesorius Vincas Gefnis (Vince Gaffney) mano, jog tai vienas iš įdomiausių radinių Anglijoje per praėjusius 50 metų. „90 proc. Stounhendžo apylinkių vis dar neištirta, bet niekas nesitikėjo, kad po žeme čia gali slypėti tokie radiniai“, – sakė mokslininkas.

Akmeninis Stounhendžas yra vienas pačių svarbiausių ankstyvųjų statinių Europoje. Susidomėjimą Stounhendžu skatina nežinomas jo statybos būdas. Neaišku, kaip čia buvo atgabenti ir į tokį aukštį pakelti daugiau nei 50 tonų sveriantys luitai. Specialistai iki šiol nesutaria dėl Stounhendžo paskirties, tačiau dauguma ekspertų mano, kad tai buvo sakralinė vieta, susijusi su vandens ir, tikėtina, mirusiųjų kultu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: