Šalis pirmą kartą siunčia savo astronautus į kosmosą. Kaip baigėsi bandomasis skrydis (Video)  ()

Indijoje įvyko pirmasis erdvėlaivio „Gaganyan“ bandymas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šeštadienį, spalio 21 d., Indija atliko pirmąjį erdvėlaivio „Gaganyan“ prototipo bandymą, tačiau be įgulos. Bandomojo skrydžio metu mokslininkai išbandė paleidimo sistemą ir laivo įgulos gelbėjimą. Tai pirmasis žingsnis įgyvendinant istorinę šios Azijos šalies, kuri kitų metų pabaigoje planuoja į orbitą, 400 km aukštyje, pasiųsti pirmuosius astronautus, istorinę misiją, rašo „Space“.

Indija ruošiasi pirmajam savo astronautų paleidimui į kosmosą erdvėlaiviu „Gaganyaan“, kuris turėtų įvykti 2024 m. Rengiantis šiam skrydžiui, buvo paleista įgulos kapsulė, skirta išbandyti astronautų avarinio gelbėjimo sistemą. Bandymas įrodė, kad avarijos atveju įgula galės sėkmingai palikti erdvėlaivį.

Bandymo metu buvo išsiųsta nehermetiška bandomoji modulio versija erdvėlaivio „Gaganyan“ įgulai ir prie jos pritvirtintas įgulos gelbėjimo sistemos modulis.

Erdvėlaivis į atmosferą skrido specialiai sukurta vienpakope raketa, nors kitais metais „Gaganyan“ į kosmosą iškeliaus galingesne nešančia raketa.

 

Pagal bandomojo skrydžio planą abu moduliai turėjo atsiskirti nuo raketos 12 km aukštyje, o po to įgulos gelbėjimo modulis užvesti savo variklius. Po to jie turėjo išskleisti parašiutus ir nusileisti Indijos vandenyne.

Indijos kosmoso agentūros teigimu, misija buvo įvykdyta sėkmingai, o tai reiškia, kad, iškilus nenumatytoms situacijoms, įgula galės saugiai grįžti į Žemę.

Šiuo metu Indija bando užsitikrinti kosminės šalies statusą ir tai jau pavyksta. Pavyzdžiui, šių metų rugsėjį Indija sėkmingai baigė „Chandrayaan 3“ Mėnulio misiją. Du erdvėlaiviai, tūpimo modulis ir Mėnulio roveris ne tik pirmą kartą istorijoje nusileido kelis šimtus kilometrų nuo Mėnulio pietinio ašigalio, bet ir atliko svarbius šio regiono tyrimus.

 

Taip pat rugsėjį Indija išsiuntė erdvėlaivį „Aditya-L1“ tyrinėti Saulės. Tai pirmasis Indijos saulės zondas. Jis tyrinės mūsų žvaigždę 1,5 milijono km atstumu nuo Žemės, būdamas gravitaciniu požiūriu stabiliame Saulės-Žemės sistemos Lagranžo taške L1.

Be to, kad Indija ketina pasiųsti savo pirmuosius astronautus į Žemės orbitą, neseniai tapo žinoma, kad šalis planuoja orbitoje iki 2035 m. pastatyti savo kosminę stotį ir iki 2040 m. išlaipinti astronautus Mėnulyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(0)
(14)

Komentarai ()