Žvilgsnis pro mikroskopą: šalia žmonių gyvenantys parazitai  (29)

„Eye of Science “ mokslininkai siūlo „pasigrožėti“ mūsų namuose gyvenančiais „kaimynais“, kurių be mikroskopo niekaip neįžiūrėtume. Tai daugiau kaip milijoną kartų padidintos tikros erkės, musės ir blusos, kurias galima surasti ant kilimų, sofų ir net virtuvės spintelėse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienos iš jų - miltų erkutės, mėgstančios makarons, miltus ir duonos gaminius, kitos – pavyzdžiui, dulkių erkutės, labiau mėgsta baldus, užuolaidas ir kilimus.

Nors naminė dulkinė erkutė paprastai yra nekenksminga, bet nuo astmos kenčiantiems žmonėms gali sukelti alerginę reakciją. Tiesa, tokie kaimynai sukelia ir daugiau eibių - miltinė erkutė gadina javainius ir grūdus, ypač, jei spintelės blogai vėdinamos. Jei jau kartą erkutės apsigyveno namuose, vienintelis būdas jomis nusikratyti yra išmesti visus potencialius jų maisto šalltinius ir pakeisti juos naujais sandariose dėžutėse.

Su miltais į namus gali atkeliauti ir miltų raudonasis vabalas. Taip pat jam patinka javainiai, sausainiai ir netgi makaronai.

Iš visų parazitų rūšių, turbūt daugiausiai dėmesio skiriama kačių blusoms ir mėlynosios musės lervoms. Musės - įprastas vasaros vabzdys, o jų lervų pastebimos, kuomet įsikuria per ilgai saulėje paliktuose maisto produktuose. Na, o kates ar šunis turintys žmonės dažnai įtaria galintys turėti šių parazitų ar netgi žino jų turintys, nes jie kanda. Tuo tarpu dulkinė erkutė ir kiti „ramesni“ parazitai dažniausiai lieka nepastebėti.

Kaip gi atrodo šie parazitai iš arti – tolesnėse nuotraukose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai (29)