Rusijos mokslininkai ketina sukelti dirbtinį lietų  (25)

Rusijos mokslininkai dirba tobulindami dirbtinio lietaus technologiją, išrastą 1984 metais.Tuomet Aleksejus Smirnovas pastebėjo, kad tam tikro dažnio elektromagnetinės bangos turi įtakos atmosferos procesams ir gali sukelti lietų. Tai gali būti naudojama žemės ūkyje bei gaisrų metu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Manoma, kad iššaukus dirbtinį lietų, pavyktų sėkmingiau kovoti su šiuo metu Rusiją užklupusiais didžiuliais gaisrais, praneša „RIA Novosti“.

Teigiama, kad šiuo metu egzistuoja tik vienas eksperimentinis gaminys, kuris jau buvo naudojamas Irane ir Italijoje vandens telkinių užpildymui. Teigiama, neva šis prietaisas gali sukurti sūkurinius srautus, kurie sutraukia debesis iš kitų teritorijų.

Specialia įranga siauras elektromagnetinio spinduliavimo srautas nukreipiamas į apskaičiuotą jonosferos tašką, kur reikia sukelti kritulius. Po tokio poveikio kyla natūralūs cikloninio pobūdžio procesai, sukeliantys kritulius. Per 10 dienų galima sukelti lietų bet kurioje įrangos naudojimo vietoje. Teigiama, kad jau dešimtys bandymų buvo sėkmingi.

Mokslininkai patikslino, kad kol kas jų kuriamai įrangai užsakovų nėra. Dėl neįprastai karšto oro Rusijoje kilo daug miško gaisrų bendroje 766068 ha teritorijoje. Iki šiol ugnis sunaikino daugiau nei 1900 namų, žuvo 53 žmonės. Kovoje su gaisrais Rusijai pagalbos ranką ištiesė 12 valstybių.

Tiesa, pasitikėjimą tokiais geoinžinieriniais projektais mažina ne vienas nepavykęs panašus bandymas. Tarkim, pernai metais Maskvos meras pažadėjo nusamdyti karinių oro pajėgų lėktuvus, kurie specialiais chemikalais nupurkštų Maskvos link artėjančius sniego debesis ir sostinė būtų švari kaip niekada. Gavosi kaip visada - Maskva skendėjo pusnyse. Dar prisiminus Andrejaus Riabovo pamąstymus apie Rusijoje nemažėjantį domėjimąsi utopinėmis idėjomis, dirbtinio lietaus galimybė nebeatrodo tokia jau reali.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Elektronika.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (25)

Susijusios žymos: