Lietuvos mokslininkai sukūrė natūralų produktą pūslelinei gydyti: pasitelkė „bičių klijus“  ()

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) tyrėjai sukūrė pirmą tokį Lietuvoje natūralios sudėties gelį, kuris skirtas herpės viruso sukeltai puslelinei gydyti. Pagrindinė šio produkto veiklioji medžiaga – natūralus propolio ekstraktas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bitės pikį (propolį), dar vadinamą bičių klijais, renka nuo medžių lipnių pumpurų, ūglių, augalų žiedų nektaro ir naudoja avilio plyšiams užklijuoti, koriams užtraukti, svetimkūniams apklijuoti – užbalzamuoti.

Nuo neatmenamų laikų bičių pikis naudojamas ir medicinoje. Jis turi didžiulį spektrą antibakterinių, priešvirusinių, priešuždegiminių, antioksidantinių savybių.

Būtent dėl tokio įvairialypio propolio biologinio efektyvumo mokslininkams ir kilo mintis panaudoti tai, ką mums duoda gamta, kovai su viena labiausiai paplitusių virusinių infekcijų pasaulyje.

Priešnuodis komplikacijoms

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, net du iš trijų vaikų ir darbingo amžiaus suaugusiųjų pasireiškia HSV-1 sukeliama infekcija – lūpų pūslelinė.

Išgydyti šios infekcijos visam laikui neįmanoma, galima tik valdyti simptomus. Todėl žmonėms pasikartoja žaizdos veido srityje. Kaip nurodo LSMU mokslininkai, negydoma ir išplitusi lūpų pūslelinė tam tikrais atvejais gali komplikuotis ir sukelti meningoencefalitą, kaklo, sprando srities, pakaušio nervų uždegimus, raumenų skausmus.

Tiesa, herpės viruso sukeltos puslelinės simptomus mažinti ir greitinti gyjimą pasaulyje produktų yra ne vienas, tačiau dauguma jų cheminiai.

Lekt. Mindaugo Marksos, dr. Justės Baranauskaitės-Ortasoz ir prof. dr. Liudo Ivanausko sukurtas produktas suteikia galimybę tai daryti natūraliai – propolio pagrindo gelis slopina lūpų pūslelinės sukeltą perštėjimą, niežulį ir deginimą bei sutrumpina gijimo procesą nuo dešimties iki septynių dienų.

 

Ant pažeistos vietos užteptas gelis suformuoja plėvelę, kuri apsaugo nuo kenksmingų aplinkos veiksnių ir neleidžia infekcijai plisti toliau. Kokie tiksliai ingredientai buvo panaudoti, produkto kūrėjai neatskleidžia.

Šiuo metu jau yra sukurtas gelio pavadinimu „Herpezzz“ prototipas bei pakuotė, komanda taip pat yra atlikusi stabilumo ir neformalius klinikinius tyrimus. Norint toliau vystyti produktą komerciniams tikslams, turės būti atlikti papildomi klinikiniai tyrimai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Kristina Aržuolaitienė
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: