„Dešimtys žvaigždžių bėga iš mūsų galaktikos.“ Kodėl tai vyksta? Mokslininkai skelbia dvi teorijas  (1)

Galaktikoje vyksta keisti procesai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paukščių Tako galaktikoje, kurioje yra mūsų Saulės sistema, negali išsilaikyti visos žvaigždės. Kai kurios jų įsiveržia į tarpgalaktinę erdvę ir leidžiasi į nesibaigiančią kelionę kuo toliau nuo žmonijos, rašo „Science Alert“.

Astronomų komanda, stebėjusi masyvių žvaigždžių grupės judėjimą, pastebėjo, kad kai kurios iš jų juda kitaip nei likusi galaktikos dalis. Tai pabėgusios žvaigždės, paliekančios Paukščių Taką.

Dabar mokslininkai negali tiksliai nustatyti, kiek pabėgusių žvaigždžių pasirinko „išeiti“. Tačiau astronomai nuolat randa vis daugiau tokio tipo žvaigždžių. Šiuo metu žinomos 175. Tačiau jų gali būti kur kas daugiau. Kai kuriais skaičiavimais, apie 10 mln.

Astrofizikai vis dar iki galo nesupranta tikslių masinio žvaigždžių skrydžio iš mūsų galaktikos priežasčių. Dabar buvo pradėtas naujas tyrimas, kuris turėtų atskleisti šį reiškinį.

Yra dvi konkuruojančios teorijos, kurios bando tai paaiškinti. Pirmasis yra dinaminio išstūmimo scenarijus (DES), o antrasis yra dvejetainis supernovos scenarijus (BSS).

 

BSS scenarijuje atsižvelgiama į situaciją, kai dvi žvaigždės egzistuoja kaip pora. Ir kai viena iš jų sprogsta kaip supernova, šis sprogimas stumia antrąją žvaigždę atsitiktine kryptimi. Dėl to šio impulso gali pakakti antrajai žvaigždei ištrūkti iš galaktikos.

DES scenarijuje situacija atrodo ne tokia dramatiška. Kai žvaigždė atsiduria tankioje masyvesnių žvaigždžių grupėje, ją veikia gravitacinis poveikis, galintis radikaliai pakeisti įprastą jos judėjimo kryptį. Šis scenarijus mokslininkų laikomas labiau tikėtinu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(26)
(1)
(25)

Komentarai (1)