Erzina ir neleidžia užmigti. 3 būdai palengvinti naktinius kosulio priepuolius  ()

Peršalimo simptomai dieną toleruojami šiek tiek lengviau. Ypač sunku naktį, kai kosulys vargina ir neleidžia užmigti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš miegą, paūmėjus peršalimo simptomams, kosulys gali tapti tikru košmaru. Dėl gravitacijos, kai einate miegoti, sekretas iš nosies gali pradėti tekėti į gerklę. Tai vadinama nosies užgulimu, kurį dažniausiai sukelia alergija, peršalimas ir kvėpavimo takų infekcijos. Tai suaktyvina kosulio refleksą.

Tyrimai rodo, kad jei kovojate su virusine ar bakterine infekcija, jūsų imuninė sistema pradeda veikti naktį, sukeldama uždegimą viršutiniuose kvėpavimo takuose. Dėl to atsiranda stiprus nuolatinis kosulys.

Apie tai rašo „Self“.

Kosulys naktį gali būti neįtikėtinai varginantis. Pats gerklės valymosi procesas, ypač jei ji jau yra sudirgusi, gali būti labai nemalonus. Be to, kosulys neleidžia gerai išsimiegoti, o tai pailgina sveikimo procesą.

Gydytojas Kyle Enfieldas dalinasi 3 patarimais, kaip palengvinti naktinius kosulio priepuolius.

1. Venkite nereceptinių vaistų nuo kosulio

Taip, daktaras Enfieldas rekomenduoja atsisakyti nereceptinių vaistų nuo peršalimo ir slogos. Pasak jo, nereceptiniai kosulį slopinantys vaistai, kurie, kaip teigiama, mažina potraukį kosėti, ir dekongestantai, kurie sutraukia nosies kraujagysles, nusausina ir džiovina gleivines, gali būti ne tokie veiksmingi.

Tiesą sakant, tyrimai parodė, kad kai kurie nereceptiniai vaistai nuo peršalimo, tokie kaip pseudoefedrinas ir dekstrometorfanas, kosulio simptomų nepalengvina geriau nei placebas.

„Jie dažniausiai nepadeda ir visi turi galimą šalutinį poveikį“, – sako daktaras Enfieldas.

Pavyzdžiui, jie gali sutrikdyti jūsų miegą (tai labai blogai, nes organizmas turi pailsėti ir atsigauti) ir sukelti pykinimą bei skrandžio skausmą.

Vietoj to apsvarstykite galimybę naudoti steroidinį nosies purškalą arba pastiles.

„Pastilės užšaldo kvėpavimo takus, laikinai sumažindamos dirginimą, sukeliantį nuolatinį kosulį“, – sako daktaras Enfieldas.

 

Nečiulpkite jų eidami gulti, nes galite užspringti! Padarykite tai 45 minutes prieš miegą.

Kita vertus, kortikosteroidiniai nosies purškalai mažina kvėpavimo takų uždegimą ir yra labai veiksmingi kai kuriems žmonėms.

Daktaras Enfieldas teigia, kad jų efektyvumas skiriasi kiekvienam žmogui: „Aš sakau žmonėms, kad tai išbandytų, ir jei tai veikia, puiku, o jei ne, neinvestuokite į tai“.

2. Prieš miegą suvalgykite šaukštą medaus

Pasak daktaro Enfieldo, gali padėti ir šaukštas medaus nakčiai. Tyrimai parodė, kad medus yra veiksmingiausias vaikų naktinio kosulio gydymas, taip pat manoma, kad jis turi tokį patį poveikį suaugusiems.

Ne visai aišku, kodėl medus toks veiksmingas. Įrodymai rodo, kad jis ramina sudirgusius, uždegiminius kvėpavimo takus ir slopina kosulio refleksą.

Kad ir koks būtų mechanizmas, daugelis gydytojų sutinka, kad medus padeda.

„Turėjau daug pacientų, kuriems tai padėjo“, – sako daktaras Enfieldas.

 

Tačiau jei sergate cukriniu diabetu, pasitarkite su gydytoju, nes medus gali neigiamai paveikti cukraus kiekį kraujyje.

3. Visą dieną gerkite daugiau skysčių

Tikriausiai žinote, kad gerti daug vandens yra geriausia, ką galite padaryti, kai apskritai kovojate su liga, tačiau tai gali būti ypač naudinga, jei kosėjate nuolat, sako daktaras Enfieldas.

Vanduo apsaugo kvėpavimo takų gleivinę, skystina gleives, o tai palengvina lipnaus sekreto pašalinimą. Jau nekalbant apie tai, kad dehidratacija gali dar labiau padidinti uždegimą.

Dehidratuojant kosulys pasunkėja.

„Tiesiog padidinę vandens kiekį, kurį geriate per dieną, galite sumažinti kosulį“, – sako daktaras Enfieldas.

Sportiniai gėrimai ir elektrolitų tirpalai dažniausiai yra naudingesni sergant virškinimo trakto ligomis ar apsinuodijus, nes tai dažnai sukelia dehidrataciją, tačiau sveikstant nuo viršutinių kvėpavimo takų infekcijos tikrai reikia paprasto geriamojo vandens, priduria jis.

 

Tačiau paprasta stiklinė vandens nėra vienintelė galimybė. Pasak Mayo klinikos, dehidratacijos taip pat galite išvengti valgydami daug vandens turinčius vaisius ir daržoves, tokius kaip špinatai ir arbūzas.

Taip pat gali padėti pienas, sultys ir žolelių arbatos. Stenkitės išgerti nuo 11,5 iki 15,5 stiklinės vandens per dieną, priklausomai nuo jūsų ūgio ir svorio, tačiau pagrindinis rodiklis turėtų būti šlapimo spalva, kuri turi būti skaidri arba labai šviesiai geltona.

Jei dėl kosulio labai sunku užmigti, tikriausiai turėtumėte kreiptis į gydytoją. Normalu, kad kosulys varo iš proto prieš miegą, tačiau tai nereiškia, kad jis turi būti pernelyg varginantis. Išbandykite aukščiau aprašytus metodus, kad pagaliau galėtumėte išmiegoti visą naktį be kosulio priepuolių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()