Egipte atrasta prieš 3500 metų gyvavusi pirklių gyvenvietė  (0)

Egiptas paskelbė Chargos dykumų oazėje atradęs prieš daugiau nei prieš 3500 metų gyvavusią pirklių gyvenvietę, kuri yra tūkstantmečiu senesnė už kitas, anksčiau rastas šiame regione.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Yale'io universiteto archeologai šios gyvenvietės liekanas aptiko praėjusiais metais, kasinėdami Chargos oazę, esančią Vakarų dykumoje už 500 kilometrų į pietus nuo Kairo.

Per šią oazę kadaise ankstyvosios Egipto civilizacijos laikotarpiu ėjo judrus prekybos kelias, kuriuo į Nilo slėnyje klestėjusią senovės Egipto karalystę plūdo prekės iš kitų Afrikos regionų, tikėtina, besidriekiantis nuo pat Viduržemio jūros regiono iki Sudano, sakoma trečiadienį paskelbtame Egipto senovės paminklų vyriausiosios tarybos pranešime.

Chargos oazės gyvenvietė labiausiai suklestėjo Viduriniosios karalystės epochos (1786-1665 prieš mūsų erą) pabaigoje. Archeologų grupės vadovas Johnas Darnellas sakė, kad gyvenvietėje veikė didelė kepykla, todėl tikėtina, kad joje buvo įsikūręs svarbus maisto gamybos centras, kuriame galėjo būti maitinami vietiniai kariai. "Duona buvo gaminama įspūdingais kaip tam metui kiekiais, sako Darnellas, paminėdamas, jog čia buvo rastos krosnys, duonos kepimo formos ir saugyklos, kurių dydžiai gerokai viršijo reikalingus šiai vietovei mastus. "Galima visai logiškai numanyti, jog jie iš esmės iškepdavo pakankamą kiekį duonos ištisai armijai išlaikyti, tiesiogine prasme", priduria mokslininkas.

Oazėje gyveno keli tūkstančiai žmonių. Čia išlikusios molinių plytų pastatų liekanos, kurie savo architektūra primena administracinės paskirties statinius, randamus rytuose nuo šios vietovės esančiame Nilo slėnyje. Tai leidžia manyti, jog tarp šių regionų buvo užmegztas kontaktas.

Gyvenvietė suteikia naujos informacijos apie Senovės Egipto Antrojo tarpuvaldžio laikotarpio (maždaug 1600-1569 prieš Kristų) padėtį, kai to meto faraonai buvo spaudžiami tiek iš šiaurės puolančių Azijos hiksų tautų ir pietuose esančios Nubijos karalystės. Oazės ir jų prekybos keliai, panašu, turėjo svarbų vaidmenį, siekiant užtikrinti Egipto karalystės išlikimą. Tuo metu asilai buvo pagrindiniai prekėms transportuoti naudojami gyvūnai - kupranugariai jų vietą pradėjo užimti tik maždaug tūkstančiu metų vėliau.

"Oazės buvo dideli daug drėgmės turintys plotai, išsidėstę pagal pagrindinius Egipto karavanų maršrutus. Prekybininkų srautai čia ateidavo iš viso tais laikais pažinto pasaulio", sako Darnellas, pabrėždamas kontrastą tarp oazių svarbos senovės laikais ir palyginti didelės jų izoliacijos nuo likusio pasaulio šiandien. "Prieš 2000 metų šios oazės buvo ištisa prekybos imperia, pro kurias kasdien eidavo karavanai, gabenantys egzotiškas prekes", priduria specialistas.

Yale universiteto mokslinių tyrimų programa "Theban Desert Road Survey" trunka jau 18 metų. Joje dirbantys mokslininkai siekia atrasti senuosius prekybos kelius ir nustatyti, kokia buvo sąveika tarp Nilo slėnyje ir Sacharos dykumoje gyvenusių žmonių senovės Egipto laikais. Pastaraisiais keliais metais padaryti atradimai vis daugiau pabrėžia oazių svarbą. Tūkstantmečiu vėliau datuojamų vadinamųjų "auksinių mumijų" atradimas Bahariya oazėje taip pat rodo, jos šios prekybininkų bendruomenės buvo turtingos ir klestinčios.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: