Marsas dingo iš naktinio dangaus. Ar vėl pasirodys? Kas vyksta?  (2)

Iki pasimatymo, Raudonoji planeta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Marsas dingo iš naktinio dangaus. Na, neturėtumėte dėl to jaudintis.

Raudonoji planeta nustojo būti matoma iš Žemės šeštadienį, lapkričio 18 d., ir dabar slepiasi už Saulės. Dvi savaites Marsas bus šioje padėtyje, o tada vėl bus matomas iš mūsų planetos. Šis įvykis įvyksta kartą per 2 metus ir vadinamas Marso ir Saulės konjunkcija, rašo „Space“.

Marsas dingo iš naktinio dangaus, tačiau jame tikrai nėra nieko neįprasto. Toks Raudonosios planetos padėties pasikeitimas įvyksta maždaug kartą per 2 metus, kai Marsas pasislenka į priešingą Saulės pusę Žemės atžvilgiu. Tai yra, šiuo atveju dvi planetas skiria didžiausias atstumas ir jos yra priešingose ​​mūsų žvaigždės pusėse.

NASA teigimu, per ateinančias dvi savaites Marsas nuo Saulės bus atskirtas vos vienu laipsniu, kai priartės prie žvaigždės, todėl planeta bus nematoma nuo Žemės. Bet vėliau Raudonoji planeta pamažu grįš į pradinę padėtį danguje.

Marso ir Saulės konjunkcijos metu, Žemė ir Raudonoji planeta viena nuo kitos bus nutolusios maždaug 376 mln. km. Paprastai vidutinis atstumas tarp mūsų planetų yra 225 mln. km. Tai reiškia, kad artimiausiomis savaitėmis atstumas iki Marso bus beveik 2,5 karto didesnis nei atstumas nuo Žemės iki Saulės.

 

Marso ir Saulės konjunkcija turi įtakos tam, kaip NASA mokslininkai gali palaikyti ryšį su savo įrenginiais Raudonosios planetos paviršiuje ir jos orbitoje. NASA pranešė, kad kol kas nustojo palaikyti ryšį su savo Marso misijomis ir nesiunčia joms komandų bei negauna tyrimų metu surinktų duomenų.

Taip yra dėl to, kad Marso paviršiuje esantys ir aplink planetą skriejantys įrenginiai gali priimti iškreiptus signalus iš Žemės, o mokslininkai iš Marso – neteisingus duomenis.

Šiuos signalus tarp mūsų planetos ir Marso iškraipo karštos jonizuotos dujos, sklindančios iš Saulės vainiko, tai yra, išorinės žvaigždės atmosferos dalies. Būtent Raudonosios planetos ir Saulės konjunkcijos metu radijo signalai yra labai iškraipomi.

 

NASA pranešė, kad ji atnaujins ryšį su savo misijomis Marse lapkričio 25 d., kai radijo signalai geriau praeis tarp Raudonosios planetos ir Žemės. Tačiau Raudonosios planetos paviršiuje esantys marsaeigiai šiuo metu nesiilsės, o tęs savo darbą, nors ir be ryšio su Žeme. Jie rinks vertingus duomenis, kuriuos atsiųs, kai bus atkurtas ryšys su mokslininkais.

NASA mokslininkai teigė, kad atkūrus ryšį bus tikrinama visų įrenginių techninė būklė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(1)
(7)

Komentarai (2)