Vyresni žmonės mėgsta negatyvias naujienas apie jaunus žmones  (7)

Senesniems žmonėms patinka blogos naujienos apie jaunimą, nes tai padidina jų savigarbą, rodo naujausias tyrimas. Pasak Vokietijos tyrėjų, vyresni žmonės visuomenėje dažnai vaizduojami neigiamai: nors jie ir išmintingi, tačiau jie taip pat lėti ir užmaršūs.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Gyvenant jaunimo kultyvavimo amžiuje, jie gali vertinti pastangas didinti savo savigarbą. Štai kodėl jiems patinka negatyvios naujienos apie jaunimą, kuriam dabar suteikiamas aukštesnis statusas visuomenėje“, – teigia dr. Silvia Knobloch-Westerwick iš Ohajo (JAV) universiteto.

Ji ir jos kolega Matthiasas Hastallas iš Zeppelino universiteto Vokietijoje tyrimo metu stebėjo 276 pilnamečius vokiečius. 178 savanorių amžius svyravo nuo 18 iki 30, likusiųjų – nuo 55 iki 60 metų. Tyrimo rezultatai publikuoti leidinyje „Journal of Communication“.

Mokslininkai savanoriams siūlė įvertinti eksperimentinio internetinio naujienų portalo versiją. Jiems taip pat buvo suteiktas ribotas laiko limitas, per kurį savanoriai turėjo teigiamai arba neigiamai įvertinti iš anksto parinktus straipsnius.

Pastebėta, kad vyresni buvo labiau linkę skaityti straipsnius, kuriuose neigiamai atsiliepiama apie jaunesnius už juos. Tekstai apie vyresnius – nesvarbu, teigiami ar neigiami – jiems buvo neįdomus.

Jauni savanoriai rinkosi skaityti pozityvias naujienas apie kitus jaunus žmones.

Po šios užduoties savanorių buvo paprašyta užpildyti klausimynus, kurie atskleidė, kad negatyvios naujienos apie jaunimą padidino vyriausiųjų savigarbą. Tuo metu jaunimo savigarba išliko nepakitusi.

Nors tyrimas buvo atliktas su suaugusiais vokiečiai, mokslininkai įsitikinę, kad nacionalinis charakteris šiuo atveju nėra svarbus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)