Kinijai toliau ribojant retųjų metalų eksportą, Japonai suranda gudrių alternatyvų  (8)

Jei būtinybę pavadintumėme visų išradimų motina, tai Kinija neabejotinai gautų išradimų pamotės vardą. Siekdami "apeiti" Kinijos taikomus retųjų žemės metalų eksporto apribojimus, Japonijos gamintojai kuria technologijas, galinčias apsieiti be šios žaliavos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pavyzdžiui, "Hitachi" sukūrė elektrinį motorą, kuris naudoja iš geležies oksido pagamintą feritinį magnetą. Minėtoji medžiaga yra pagrindinis geležies šaltinis plieno pramonėje ir ji yra daug pigesnė ir labiau paplitusi nei retieji žemės metalai, kurie paprastai naudojami gaminant elektromobilių variklius.

Internetiniai šaltiniai cituoja Japonijos dienraštį "Nikkei business daily", kuriame rašoma, jog "Hitachi" tikisi panaudoti naujuosius motorus hibridiniams automobiliams gaminti. Kol kas pirmieji modeliai nėra pakankamai dideli, kad jų galios užtektų automobiliui varyti, tačiau pagalbinėse sistemose, tokiose kaip oro kondicionavimo sistema, jie bus puiki alternatyva.

Įdomu tai, kad šis atvejis ne vienintelis. Pavyzdžiui, chemijos pramonės kompanija "Teijin", bendradarbiaudama su Tohoku universitetu, sukūrė technologiją, leidžiančią pagaminti galingus magnetus naujoviškos geležies ir azoto kompozitinės medžiagos pagrindu.

Japonija ir Kinija yra didžiausi pasaulyje retųjų žemės metalų vartotojai. Iš šių medžiagų čia gaminamos mažų matmenų elektromobiliams skirtos baterijos, asmeniniai elektronikos įrenginiai. Metalai, kurių priskaičiuojama 17 rūšių, taip pat naudojami lazeriams, magnetams, fotoaparatų lęšiams, kompiuterių atminties lustams ir kitokiems gaminiams gaminti.

Kinija išgauna apie 90 procentų visų pasaulyje naudojamų retųjų žemės metalų, o šią liepą šalis paskelbė apie savo planus eksportą sumažinti 40 procentų. "Forbes.com" duomenimis, Kinijos pateiktas motyvas - siekis apsaugoti aplinka nuo teršimo. Tuo tarpu kiti šaltiniai teigia, jog toks žingsnis Kinijos gamintojams suteiktų pranašumą konkurentų atžvilgiu.

Retieji žemės metalai taip pat naudojami ginkluotės sistemose, tad Kinijos potencialas šioje srityje jau kelia nemažą sujudimą JAV. JAV vyriausybės šaltiniai atskleidžia, jog šalis siekia atrasti "prieinamesnį" šių medžiagų šaltinį arba sukurti jas pakeisiančias alternatyvas. Panašu, jog inovacijos šioje srityje yra išties logiškas sprendimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)