Kinijos pensijų sistemai gresia žlugimas  (21)

Centriniame Šanchajaus parke skambant populiariai muzikai pensijinio amžiaus kinai sukasi valso ritmu. Jie pragyveno jau pakankamai daug ir jaučiasi nusipelnę gyventi gerai. Tokios jų viltys visai pagrįstos: šalis tampa vis turtingesnė ir ateities lūkesčiai Kinijoje kiekvieną dieną tik auga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

“Seni žmonės šoka, nes bijo mirti”, – sako Tian’a Xia, 58 metų nuolatinė tokių susibūrimų lankytoja ir priduria, kad tai puikus būdas išlikti sveikiems.

Kaip praneša bbc.co.uk, pensininkų rytojus Kinijoje nėra jau toks giedras, kaip jie to norėtų. Kinų visuomenė labai sparčiai sensta. Remiantis statistika, daugiau nei 167 millijonai kinų dabar yra vyresni nei 60 metų. Paskaičiuota, kad 2050 metais šešiasdešimtmečių skaičius pasieks 400 milijonų. Štai pavyzdžiui, Šanchajuje šiandien vienas iš penkių šio miesto gyventojų yra pensininkas.

Kinams pradėjus gyventi pagal vieno vaiko politiką, laikui bėgant visuomenė pradėjo sparčiai senti, o gimstamumo rodikliai nukrito iki rekordinių žemumų. Daugiausiai senyvo amžiaus kinų yra miestuose, nes kaimo vietovėse galioja išimtis – leidžiama auginti „pusantro vaiko“. Tai reiškia, kad jeigu šeimoje pirmoji gimsta mergaitė, leidžiama susilaukti antro vaiko.

Demografinė problema

Lyginant dabartinius gimstamumo rodiklius su tuo, kokia situacija buvo prieš 30 metų, tai šiuo metu kūdikių gimsta net trečdaliu mažiau. O tai reiškia, kad vis mažiau jaunų ir darbingų žmonių kuria vidaus produktą ir uždirba pensijas 60 metų sulaukusiems savo tautiečiams.

Populiacijos ekspertai teigia, kad Kinijos pensijų sistemą krizė ištiks per artimiausius 20 metų. Žinoma, kad krizės nori išvengti visi, tačiau jau dabar aišku, kad per ateinančius metus reikia įgyvendinti milžiniškus pokyčius, kad situacija pasikeistų iš esmės.

Kinijos ekonomika auga milžiniškais tempais ir pretenduoja jau artimiausiu metu tapti antra pagal dydį rinka pasaulyje. Tačiau šalies vadovai turi greitai sugalvoti, kaip tą augimą išlaikyti ir vis dar didinti.

Kinijoje pensijos yra labai mažos, o kai kurie gyventojai jų apskritai negauna. Senatvė ir jos garantijos labiausiai skiriasi tarp žmonių, gyvenančių kaime ir mieste.

Svarbiausia – šeima

Kinijos Vyriausybė aktyviai dirba ir daro viską, kad reformuotų esamą sistemą. O sistema turėtų būti gana sudėtinga ir daugialypė. Savo įnašą turi įnešti Vyriausybė, šeima ir kitos organizacijos, kurios turi rūpintis senyvo amžiaus žmonių gerove.

Anot bbc.co.uk, ši sistema labai glaudžiai susijusi ir su tradicija. Kinijoje įprasta, kad jaunoji karta rūpinasi pagyvenusiais kinais.

Dvidešimt dviejų Yan’a Yunying’a dirba finansų sektoriuje ir yra viena iš jaunosios kartos atstovų. Ji rūpinasi savo seneliais ir padeda tėvui prižiūrėti sergančią mamą. Mergina prisipažįsta, kad jai labai sunku rūpintis šeima, dirbti ir dar galvoti apie savo ateitį: ji jaučia didėjantį šeimos spaudimą, kuo greičiau susirasti savo gyvenimo partnerį ir sukurti šeimą.

“Kasdien jaučiu vis didesnį spaudimą. Tačiau suprasdama, kad atlieku savo pareigas visomis jėgomis stengiuosi atrasti jėgų ir laiko visoms pareigoms ir darbams”, – sako jauna kinė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Pinigų karta
Pinigų karta
(0)
(0)
(0)

Komentarai (21)