10 metų už grotų dėl žmogžudystės praleidęs kinas buvo nekaltas  (23)

Kinas, kuris kalėjime už žmogžudystę praleido beveik 10 metų, buvo paleistas į laisvę, nes paaiškėjo, kad jo tariama auka yra gyva, praneša BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš daugiau nei 10 metų Zhao Zuohai susimušė su savo kaimynu, o po konflikto šis pradingo. Praėjus 18 mėnesių Kinijoje buvo rastas suiręs ir be galvos vyro lavonas, o Z. Zuohai apkaltintas nužudymu.

Tačiau galiausiai teisybė triumfavo, nes Z. Zuohai kaimynas Zhao Zhenshang neseniai grįžo į gimtąjį kaimą, Henan provincijoje, ir visi įsitikino, kad jis nėra nužudytas. Įdomiausia, kad jis namus buvo palikęs dėl to, kad manė, jog per tas muštynes irgi nužudė savo kaimyną.

Tuo tarpu įtariama, kad Z. Zuohai kaltę dėl nusikaltimo, kurio nepadarė, prisiėmė po žiaurių policijos kankinimų – jo brolis tvirtina, kad policininkai privertė jį gerti vandenį su itin aštriais čili pipirais ir prie galvos buvo pritaisę galybę fejerverkų.

Kinijos teismų sistemoje prisipažinimai yra vienas iš dažniausių nusikaltimų įrodymų, tad policininkai dažnai naudoja savo jėgą.

Šią bylą tyrusių Henan provincijos teisėjų veikla bus išnagrinėta. Jiems gresia bausmė.

Beje, neteisingai 10 metų už grotų praleidęs Z. Zuohai iš pradžių buvo apskritai nuteistas kalėti iki gyvos galvos, bet vėliau jam bausmė sušvelninta iki 29-erių metų. Nors kinui ir neteko atlikti visos bausmės, per tuos 10 metų, kol jis buvo nelaisvėje, jo žmona ištekėjo už kito vyro, o keli jo vaikai buvo įsivaikinti.

Gaila, bet tokių istorijų pasitaiko ne Kinijoje, bet ir visame pasaulyje. Štai Jamesas Bainas kalėjime praleido 35 metus, nors nekaltumo įrodymui tereikėjo DNR analizės. Taigi, visai teisingumo sistemai dar yra gerokai kur tubulėti išnaudojant visas mokslo ir naujausių technologijų teikiamas galimybes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (23)

Susijusios žymos: