Rusijos meteorologai ragina ruoštis šaltai žiemai  (6)

Maskvos miesto valdžia reaguos į šalies sinoptikų prognozes, jog artėjanti žiema bus labai šalta. Rusijos sostinės merijoje ruošiamas priemonių planas galimoms „anomaliai šalto oro“ neigiamoms pasekmėms išvengti, penktadienį naujienų agentūrai „Interfax“ sakė laikinai pirmojo mero pavaduotojos pareigas einanti Liudmila Švecova.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Šią vasarą buvo anomalūs karščiai, ir mums teko sutelkti visas pastangas ir deramai reaguoti į situaciją. Negalime leisti, kad liktume nepasiruošę anomaliam šalčiui“, – sakė ji naujienų agentūrai.

Rusijos hidrometeorologinės tarnybos vadovas Aleksandras Frolovas prieš kelias dienas surengtoje spaudos konferencijoje pranešė, kad Rusijos 2010 – 2011 metais laukia „tikra rusiška žiema“ su ilgai trunkančiais šalčių periodais.

„Artėjanti žiema bus normali rusiška žiema su ilgai trunkančiais šalčių laikotarpiais. Tai bus daugiametei normai artima šalta žiema, tačiau ne tokia rūsti, kaip praėjusioji“, – sakė jis. A. Frolovas pabrėžė, kad ši meteorologų prognozė tėra išankstinė.

Dar grėsmingesnę artėjančios žiemos prognozę paskelbė Lenkijos meteorologijos ir vandens ūkio instituto specialistai, praneša portalas „Rbcdaily.ru“. Lenkų klimatologas Michalas Kowalevskis tvirtina, kad dėl lėtėjančios Golfo srovės, saugančios Europą nuo Arkties speigų, ji sparčiai vėsta. Per pastaruosius kelerius metus Golfo srovė esą sulėtėjo 2 kartus. Mokslininko teigimu, tokių pokyčių pasekmes jau jaučia Skandinavijos šalys.

Kadangi sulėtėjusi Golfo srovė nespės kompensuoti Arkties vėjų genamų šalto oro masių, 2010 – 2011 m. žiema gali tapti pačia šalčiausia Europoje per pastarąjį tūkstantmetį, teigia M. Kowalevskis.

Tačiau tokios apokaliptinės prielaidos nepatvirtina NASA meteorologų atliekami stebėjimai: palydovinių matavimų duomenimis per paskutiniuosius 20 metų Golfo srovė tapo šiltesnė, teigiama pranešime.

Komentuodamas lenkų klimatologo hipotezę ir NASA meteorologų teiginius A. Frolovas sakė, jog Rusijos specialistai linkę manyti, jog tiesa yra „kažkur per vidurį“. Rusijos hidrometeorologinės tarnybos vadovas sakė, jog Europą šildanti Golfo srovė tebėra galinga, tačiau šilumos patekimą į atmosferą gali slopinti tirpstantys ledynai. Šaltas gėlas vanduo Golfo paviršiuje gali trukdyti atiduoti šilumą į atmosferą, o tai savo ruožtu esą atsilieptų klimatui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: