Nauja kalba papildė pasaulio kalbų sąrašą (Video)  (15)

Lingvistų grupė paskelbė Šiaurės rytų Indijoje aptikusi naują – koro – kalbą. Specialistai iš karto perspėja, kad ši kalba jau yra ant išnykimo ribos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skaičiuojama, kad koro kalbą (angl. „Koro language“) vartoja vos 800 žmonių grupė ir vos keliems iš jų dar nėra 20-ies. Pasak lingvistų, nėra nė vieno rašytinio koro kalbos šaltinio.

„Radome kažką, kas jau beišnykstą. Jei ši ekspedicija būtų įvykusi po 10 metų, galbūt jau nebūtume aptikę šios kalbos“, – tikino vienas iš 2008 m. prasidėjusios ekspedicijos vadovų Gregory Andersonas.

Koro kalba yra gerokai nutolusi nuo tibetiečių-birmiečių kalbų (angl. „Tibeto-Burman languages“), kurių vien Indijoje yra žinoma apie 150. Lingvistams nepavyko rasti panašios į koro kalbą iš tibetiečių-birmiečių kalbų grupės.

Koro kalba bendraujama Arunačalo Pradešo regione. Atvykėliai turi gauti specialų leidimą, kad galėtų čia apsilankyti. Ekspedicijos dalyviai tikėjosi surasti visai kitas kalbas – jie ieškojo aka ir miji kalbų, kuriomis, žinota, kalbama vienoje Arunačalo Pradešo regiono srityje.

Ekspedicijos dalyviai bendravo su vietiniais, įrašinėjo jų pasisakymus. Tokiu būdu visai netikėtai buvo pastebėta koro kalba – kalba, neįtraukta į bendrą pasaulio kalbų sąrašą.

Tad į pasaulio kalbų sąrašą įtraukus koro kalbą šiuo metu lingvistai skaičiuoja esant 6 909 kalboms. Pusė jų – ant išnykimo ribos. Koro kalba atrasta „Nacionalinės geografijos“ projekto „Enduring Voices“ metu. Ekspedicija pradėta 2008 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)