LHC greitintuve prasidėjo paskutinieji šiemet eksperimentai  (11)

Europos branduolinių tyrimų centro (CERN) mokslininkai, vykdantys tyrimus Didžiuoju hadronų priešpriešinių srautų greitintuvu, pradėjo paskutinių 2010 metais eksperimentų seriją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu vykdomas protonų pluoštų susidūrimo seansas, kuris turėtų pasibaigti po savaitės. Pasak CERN atstovų, LHC išgaunamas šviesis planuotą reikšmę pasiekė viena savaite anksčiau. Kuo didesnis greitintuvo šviesis, tuo daugiau dalelių susidūrimų įvyksta per tam tikrą laiko intervalą, o tai savo ruožtu reiškia, kad mokslininkai gali greičiau daryti tyrimų išvadas.

Po dabartinio protonų pluoštų susidūrimų seanso prasidės eksperimentai su švino jonais, o po to LHC greitintuvas bus sustabdytas. Eksperimentai vėl prasidės po Naujųjų metų švenčių, teigiama pranešime.

Šiemet ir kitąmet LHC veiks puse savo galios: maksimali pluoštų susidūrimo energija sieks iki 7 TeV.Vėliau greitintuvas bus metams sustabdytas, kad būtų galima sustiprinti jo elektros jungtis ir paruošti įrangą iki maksimalios 14 TeV abiejų pluoštų energijos.

Nors greitintuvas ir kitąmet veiks puse galios, mokslininkai mano, kad per šį laiką atliktų eksperimentų duomenų pakaks daugeliui egzistuojančių fizikos teorijų patikrinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)

Susijusios žymos: