Mėlynakiai ir žaliaakiai Kinijos kaimo gyventojai kilę iš romėnų karių?  (8)

Atokios Kinijos dalies kaimo gyventojų genetiniai tyrimai parodė, kad beveik dvi trečiosios jų DNR grandinės dalys yra kaukazietiškos kilmės. Šis faktas parėmė teoriją, kad jie gali būti kilę iš dingusio romėnų karių legiono.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurės-vakarų Kinijos dalyje plytinčios Gobio dykumos pakraštyje esančio Liqian kaimo gyventojų DNR tyrimai parodė, kad 56 procentai jų DNR grandinės yra kaukazietiškos kilmės.

Daugelis kaimo gyventojų yra mėlynakiai arba žaliaakiai, turi ilgas nosis ir netgi šviesius plaukus, kas paskatino spėliones, kad jie turi europietiško kraujo.

Vietinį žmogų Cai Junnianą draugai ir artimieji vadina Cai Luoma, kas reiškia Cai Romėnas. Jis yra vienas iš daugelio kaimo gyventojų, kurie yra įsitikinę, jog yra kilę iš dingusio legiono.

Šiame regione, esančiame išilgai senovinio Šilko kelio, archeologai planuoja atlikti kasinėjimus ir ieškoti fortų bei kitų pastatų liekanų, kurias pastatė legendinė kariuomenė.

„Mes tikimės įrodyti legendą kasinėdami ir atrasdami daugiau įrodymų apie Kinijos sąsajas su Romos imperija“, - Kinijos „Daily“ laikraščiui sakė Yuanas Honggengas, Gansu provincijos Lanzhou universitete naujai įsteigto Italijos studijų centro vadovas.

Mūšis šiose apylinkėse galėjo vykti maždaug 53 m. per. Kr. Jame kovėsi romėnų generolo Marko Kraso (Marcus Crassus) vadovaujama kariauna ir kur kas skaitlingesnė partų (gyvenusių dabartinėje Irano teritorijoje) kariuomenė. Mūšį romėnai pralaimėjo, o nesėkmė sustabdė Romos imperijos ekspansiją į Tolimuosius Rytus. Mūšyje žuvo tūkstančiai romėnų, taip pat ir jų vadas Markas Krasas (jam buvo nukirsta galva). Tačiau pasklido žinių, kad kai kurie romėnų legionieriai išsigelbėjo ir, bėgdami nuo priešų, pajudėjo į rytus.

Tikėtina, kad vėliau jie kaip samdiniai kovėsi Kinijoje, Hunų kare, maždaug 36 m. pr. Kr. – kinų metraštininkai mini „žvynuotus“ karo belaisvius (turima omenyje romėnų šarvai). Manoma, kad šie kariai-belaisviai vėliau buvo paleisti ir liko gyventi Vakarų Kinijos stepėse.

Romos imperijai didžiausios teritorijos priklausė imperatoriaus Trajano laikais, antrame amžiuje po Kristaus gimimo. Tuo metu jau buvo prasidėjęs Chanų imperijos nuosmukis. Daugelis istorikų tiki, kad dvi galingiausios tuo metu pasaulio imperijos akis į akį taip ir nebuvo susidūrusios, tačiau tarp jų Šilko keliu vyko aktyvūs mainai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)