Atmosferos teršalai skatina klimato atvėsimą, o ne atšilimą  (7)

Mokslininkai pareiškė, kad per pastarąją dekadą sulėtėjo visuotinės temperatūros kilimas. Didžiosios Britanijos meteorologijos tarnybos ataskaitoje teigiama, kad klimato atšilimas sulėtėjo dėl natūralių oro ir taršos kombinacijų pokyčių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai pabrėžia, kad vienas iš pagrindinių faktorių yra sunkiosios pramonės atliekų ir teršiančių „aerozolių“ daugėjimas, ypač Azijoje. Tokių pramoninių teršalų kaip siera kiekio didėjimas, kai teršalai patenka į atmosferą ir atspindi saulės šviesą, gali paskatinti vėsimo efektą. Ataskaitoje teigiama, kad ne mažiau svarbus faktorius gali būti ir vandens garų kiekio pokyčiai stratosferoje.

Klimato kaita abejojantys skeptikai griebiasi šio fakto kaip argumento, kad žmogaus poveikis klimato kaitai yra pervertintas. Nuo 1970-ųjų ilgalaikė visuotinio atšilimo norma buvo apie 0,16ºC per dekadą, tačiau per pastaruosius dešimt metų ji sumažėjo iki 0,05ºC – 0,13ºC, priklausomai nuo to, kokiu iš trijų pagrindinių temperatūrų matavimo metodu buvo naudojamasi.

Klimato mokslo konsultantė Vicky Pope sakė: „Atšilimo procesas sulėtėjo. Atšilimo tendencijos vis dar vyrauja, tačiau klimatas šyla ne taip sparčiai, kaip anksčiau. Klausimas, kodėl taip nutiko. Ir to dažnai klausia skeptikai.“

Tiesa, Didžiosios Britanijos Meteorologijos tarnybos tyrėjai sako, kad per pastaruosius dešimt metų vis dar egzistuoja atšilimo tendencija ir kad ši dekada yra užfiksuota kaip pati karščiausia.

Jie taip pat teigia, kad duomenų iš Arkties trūkumas, kur atšilimas buvo ypač juntamas per pastaruosius 10 metų, ir jūrų paviršiaus temperatūrų matavimo pasikeitimai paskatino nepakankamą temperatūros normos didėjimo įvertinimą.

Ir nors Jungtinė Karalystė šiuo metu patiria staigų oro atšalimą, o praėjusių metų žiema buvo atšiauriausia per 30 metų, mokslininkai sakė, kad per pastaruosius metus padaugėjo įrodymų, kad dėl visuotinio atšilimo kalti patys žmonės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)