Japonai moko robotą vaikščioti Mėnulyje (Video)  (11)

Vasedos universiteto (Japonija) mokslininkai pranešė sukūrę kompiuterinę roboto humanoido judėjimo po Mėnulio paviršių schemą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atsižvelgę į fizikinius WABIAN-2R tipo roboto judėjimo Mėnulio traukos sąlygomis ypatumus, jie nustatė efektyviausią jo judėjimo būdą. Tai šuoliukai į priekį abiem kojomis, pranešė „New Scientist“. Gravitacija Mėnulyje yra maždaug 6 kartus mažesnė, nei Žemėje, todėl jo paviršiuje išsilaipinę JAV astronautai pastebėjo, kad paprastai vaikščioti čia sunku – kur kas lengviau bėgti šuoliukais. Kad sužinotų, ar toks judėjimo būdas tinka ir robotams, Vasedos universiteto Šiuolaikinės mechaninės inžinerijos fakulteto profesorius Atsuo Takanishis su kolegomis sukūrė kompiuterinį modelį roboto androido WABIAN-2R judėjimui Mėnulio sąlygomis tirti. Šis 1,5 metro aukščio ir 64,5 kg svorio robotas skirtas padėti žmonėms atlikti kasdienes užduotis. Pranešama, kad šis kompiuterinis modelis buvo pristatytas gruodžio 14 - 18 d. Kinijoje vykusioje konferencijoje „ROBIO 2010“.

Japonų mokslininkai nustatė, kad robotas iš esmės gali atsispirti abiem kojomis ir vėl po šuolio nusileisti ant grunto neprarasdamas pusiausvyros. Tačiau tuo atveju, kai šuolių nuotolis pasiekia 0,8 m, roboto judėjimo greitis žymiai sumažėja, o šokčiojant iki pusantro metro aukščio šuoliais jis gali apvirsti. Teigiama, kad tolimesni tyrimai padės nustatyti idealų greičio ir stabilumo balansą. Iš visko sprendžiant optimaliausias roboto judėjimo variantas bus šuoliai abiem kojomis.

Japonijos kosmoso agentūra JAXA planuoja išlaipinti Mėnulyje savo robotus, kurie esą turėtų būti geresnė alternatyva mėnuleigiams.

Šiame vaizdo siužete – robotas WABIAN-2R.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)