Virtuali kelionė į pitono vidų (Foto, Video)  (4)

Biologai eilę metų bando įminti didžiųjų roplių virškinimo sistemos ypatumus - pavyzdžiui, tigrinis pitonas (Python molurus bivittatus) gali praryti auką daug didesnės masės, nei kad yra jis pats. Ir tai jam nesukelia jokių virškinimo problemų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašiai, tik kiek mažesniais kiekiais, maitinasi ir krokodilai – iškelta hipotezė, jog jiems susidoroti su milžiniškais maisto kiekiais padeda kraujotakos sistemos perjungimas.

Galbūt panašiai veikia ir pitonų virškinimo sistema? Deja, įrodyti ar paneigti tokias hipotezes eksperimentiškai yra labai sudėtinga – reikia tyrinėti gyvo roplio vidaus organų darbą. Todėl mokslininkai bando ieškoti naujų tyrimo metodų, panaudodami neinvazines diagnostines sistemas. Pavyzdžiui, magnetinį rezonansą (MRI) bei kompiuterinį tomografą.

Naudodami šias technologijas Danijos Arhuso (Aarhus) universiteto mokslininkai Kasperas Hansenas ir Henrikas Lauridesas praėjusią vasarą pasiekė vizualiai įspūdingų rezultatų - sukūrė viso Tigrinio pitono (dar vadinamo Birmos pitonu) organizmo vidaus organų vizualizaciją, kuomet jis virškino žiurkę. Tyrimo metu stebėta ir kitų gyvūnų vidaus organų sandara, tačiau įspūdingiausi rezultatai pasiekti su pitonu.

Mokslininkai 5 kilogramų masės pitonui „paaukojo“ žiurkę ir vėliau patalpinę jį į specialią kamerą fiksavo kaip vyksta virškinimo procesas. Nustatyta, jog žiurkė pilnai suvirškinama per 132 valandas. Tyrimo metu padaryti ir kai kurie smulkesni virškinimo sistemos atradimai.

Mokslininkai tyrimo metu stebėtus vaizdus „įamžino“ nuotraukose ir animacijoje.

Žiurkė pitono viduje:

Žiurkės virškinimo procesas (skaičiais žymimos valandos):

Pagal tyrimo duomenis sukurta pitono vidaus struktūros animacija:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai (4)